Ένα άρθρο κάθε μέρα. Ευκαιρία για μελέτη. Σπρίντερ ή κολυμβητής μεγάλων αποστάσεων;

Ο προπονητής βγάζει το γνωστό βιβλιαράκι της προπόνησης, κοιτάζει την ομάδα ύποπτα, και στη συνέχεια κάνει την ανακοίνωση: “Σήμερα έχουμε σπριντ!”
Η μισή ομάδα όμως θα κάνει μια προπόνηση που περιλαμβάνει σετ με μεγάλες αποστάσεις διάρκειας δύο ωρών. Η άλλη μισή πρόκειται να κάνει σετ μικρών αποστάσεων πάλι διάρκειας δύο ωρών. Όλοι φυσικά ξέρουν από πριν σε πιο group θα μπούνε. Ξέρουν ποια προπόνηση θα κάνουν.
Η αντίδραση της ομάδας είναι ένα μείγμα από αναστεναγμούς και γέλια. Κάποιοι πανηγυρίζουν σαν να έπιασαν όριο για τους Ολυμπιακούς και γελάνε και ποιοι αναστενάζουν. Τα γέλια προέρχονται από εκείνους που είναι σπρίντερ και οι αναστεναγμοί από τους κολυμβητές μεγάλων αποστάσεων.
Μετά την προπόνηση, η ομάδα θα πάει στα αποδυτήρια και θα έχει μία από τις συνηθέστερες και παλαιότερες συζητήσεις στην κολύμβηση: Ποιος κάνει την πιο δύσκολη προπόνηση; Όλοι έχουν διαφορετική άποψη. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτοί κάνουν την πιο δύσκολη, ενώ άλλοι παραδέχονται ότι επέλεξαν τα μικρά αγωνίσματα επειδή θεωρούν ότι η προπόνηση είναι ευκολότερη. Στο τέλος όμως, κανείς δεν συμφωνεί με κανέναν.
Επομένως, το ερώτημα παραμένει. Ποιος είναι ο πραγματικός πολεμιστής; Ο σπρίντερ ή ο κολυμβητής μεγάλων αποστάσεων;
Long distance swimmers
Είναι ξεκάθαρο και απλό. Οι κολυμβητές μεγάλων αποστάσεων κάνουν περισσότερα από τους κολυμβητές ταχυτήτων. Κολυμπάνε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και τα σετ τους έχουν μεγαλύτερες αποστάσεις. Οποιοσδήποτε κολυμβητής μπορεί να κολυμπήσει 50 μέτρα, αλλά πόσοι μπορούν να κολυμπήσουν 1500 σε κάθε αγώνα; Οι Long distance swimmers θα κολυμπήσουν για 15 ή 20 λεπτά, ενώ ένας sprinter θα κολυμπήσει λιγότερο από ένα λεπτό σε κάθε αγώνα.
Είναι σε θέση να διατηρούν μια σταθερή ταχύτητα για μεγάλες αποστάσεις, ενώ ένας sprinter θα πήγαινε με μέγιστη ταχύτητα τα πρώτα 50 και στη συνέχεια μέχρι να τερματίσει το 100άρι θα ζούσε τον απόλυτο εφιάλτη.
Sprinters
Σίγουρα, οι κολυμβητές μεγάλων αποστάσεων κολυμπάνε πιο πολύ, αλλά αυτό είναι το ζητούμενο; Για να είστε ένας επιτυχημένος σπρίντερ, πρέπει να είστε τεχνικά τέλειος σε κάθε λεπτομέρεια του στυλ σας. Εάν χάσετε μια στροφή, ο αγώνας χάνεται. Αν η εκκίνηση σας είναι αργή, τότε ο αγώνας χάνεται. Το να είσαι σε θέση να έχεις μία τεχνικά ισορροπημένη κούρσα είναι σχεδόν αδύνατο και αυτή είναι μια πρόκληση που οι sprinters προπονούνται γι’ αυτήν κάθε μέρα. Δεν υπάρχει “ρυθμός”. υπάρχει μόνο η συνολική ταχύτητα. Αν αφεθείτε για ένα δευτερόλεπτο, δεν θα υπάρχει επιτυχία.
Υπάρχει άλλωστε λόγος για τον οποίο ο ταχύτερος στα 50 μέτρα ελεύθερο στους Ολυμπιακούς Αγώνες φέρει τον τίτλο “Ο γρηγορότερος κολυμβητής του πλανήτη”.
Long distance swimmers vs Sprinters
Αφού εξετάσουμε τα δύο αυτά ισχυρά επιχειρήματα, είναι πολύ δύσκολο να αποφασίσουμε ποιος είναι πραγματικά ο μαχητής. Η πραγματικότητα είναι ότι η εξειδίκευση σε απόσταση ή σπριντ είναι από μόνη της μια τεράστια πρόκληση. Ενώ συγκρίνουμε συνεχώς τους δύο, και τα δύο απαιτούν παρόμοια χαρακτηριστικά. Απαιτούν ψυχική, σωματική και συναισθηματική δύναμη. Χωρίς αυτά, δεν θα μπορούσατε να κάνετε την τέλεια τη στροφή με τη μέγιστη ταχύτητά σας ή να κρατήσετε τον τέλειο ρυθμό στο 1500άρι. Ενώ περνάμε όλο τον καιρό σε διαφωνίες για το ποιος είναι πιο εντυπωσιακός ανάμεσα στους δύο, πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο για να συνειδητοποιήσουμε ότι το να είσαι ανταγωνιστικός κολυμβητής από μόνο του είναι ένα επίτευγμα. Είμαστε όλοι στην πισίνα και προκαλούμαστε καθημερινά. Δεν έχει σημασία αν είσαι Long distance swimmer ή Sprinter. Έτσι κι αλλιώς πρέπει να πιέζεις τον εαυτό σου για μέγιστη προσπάθεια ανεξάρτητα από το αγώνισμα που κολυμπάς. Κάθε αγώνισμα είναι μια πρόκληση. Στο τέλος, το συμπέρασμα δεν πρέπει να είναι στο ποιος έχει το πιο δύσκολο έργο, αλλά να επικεντρωθούμε στο ποιος προσπαθεί να ξεπεράσει τον εαυτό του.