Ένα άρθρο κάθε μέρα. Ευκαιρία για μελέτη. Δεν επιλέξατε την πεταλούδα. Αυτή σας επέλεξε.

Υπάρχει κάτι ποιητικό στην παρακολούθηση ενός κολυμβητή που κάνει πεταλούδα. Ο κυματισμός, η απαλότητα και η πιο αργή επαναληπτική κίνηση.
Από την Misty Hyman, τον Denis Pankratov στον Michael Phelps, οι μεγάλοι πεταλουδίστες αποτελούν παραδείγματα άψογης τεχνικής της πεταλούδας σε υψηλό επίπεδο.
Κάποια στιγμή στο παρελθόν εσείς ή ο προπονητής σας συνειδητοποιήσατε ότι έχετε το δώρο ή την κατάρα να έχετε καλύτερη πεταλούδα από το μέσο επίπεδο των συνομίληκων κολυμβητών.
Ξαφνικά η σκέψη γίνεται “επιλογή” και κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης βρεθήκατε να κάνετε το σετ πεταλούδα και να έχετε ήδη αποδεχθεί ότι είστε και εσείς ένας από τους ελάχιστους.
Το να είσαι πεταλουδίστας έχει τα πλεονεκτήματά του. Οι υπόλοιποι σίγουρα δεν θέλουν να κολυμπούν στη διαδρομή σας. Οι ώμοι σας είναι πιο μεγάλοι ακόμη και για τα πρότυπα του κολυμβητή. Σας βλέπουν πάντα με δέος και σεβασμό για την επιλογή του στυλ σας. Και τα
dolphin σας είναι τόσο άψογα που ο coach αναφέρεται συχνά σε αυτά στους υπόλοιπους.
Έχει όμως και τις δυσκολίες του:
1. Το σετ βγαίνει δύσκολα με κόσμο στη διαδρομή.
Οι πεταλουδίστες τα βρίσκουν μόνο μεταξύ τους. Καταλαβαίνονται. Το να μπουν και άλλα στυλ στη διαδρομή τους είναι το χειρότερο γι’ αυτούς. Το κολύμπι σε μια διαδρομή με έναν άλλον πεταλουδίστα μπορεί να είναι ενδιαφέρον αλλά μια λωρίδα γεμάτη από άλλα στυλ θα επιφέρει το πλήρες χάος.
2. Όταν ένας πεταλουδίστας λέει ότι κουράστηκε, τότε κουράστηκε.
Η πεταλούδα, όταν γίνεται σωστά, είναι κάτι ωραίο. Είναι λείο, αβίαστο και ρευστό. Αλλά όταν οι πεταλουδίστες κουράζονται προς το τέλος ενός σκληρού σετ ή ενός σκληρού αγώνα είναι απλά άσχημη. Στα άλλα τρία στυλ, εάν καταρρεύσετε τουλάχιστον μπορείτε να διατηρήσετε κάποια αίσθηση αξιοπρέπειας. Στην πεταλούδα είναι απλά θαύμα να βγάλετε το κεφάλι σας έξω από το νερό.
3. Είναι αδύνατο να κολυμπήσετε πεταλούδα “εύκολα”.
Πάντα θα υπάρχει ένας προπονητής που θα σας ζητήσει να κολυμπήσετε ένα 200άρι πεταλούδα “εύκολα”. Υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις για την πεταλούδα. Πάω γρήγορα και έχω αγωνία αν θα αντέξω.
4. Δεν μπορείτε να αποφύγετε να κάνετε 200άρι.
Μια από τις καταστροφές του να είσαι πεταλουδιστας είναι ότι όπως και το ύπτιο και το πρόσθιο έχει 3 αποστάσεις. Αυτή η εξέλιξη του αθλήματος κατέστρεψε το μυαλό πολλών. Αυτό σημαίνει ότι στην καριέρα σας θα κληθείτε σε αγώνες που θα πρέπει να βοηθήσετε την ομάδα σας να πρωταγωνιστείτε στον εφιάλτη σας. Θα σας γλυτώσουν τουλάχιστον τα 60 μέτρα του dolphin στο 200άρι.
5. Διαδρομή 1 και 8.
Προπόνηση στο 1 ή στο 8 σημαίνει αντοχή στον πόνο. Έχεις χτυπήσει τα χέρια σου σε όλα εξέχουν στην πισίνα. Στο στύλο από τα σημαιάκια, στις σκάλες, στην υπερχείλιση, στα κουλουάρ και σε όλους τους συναθλητές σου. Πεταλούδα σημαίνει απελευθέρωση, σημαίνει χέρια σαν φτερά και δε θέλουμε ποτέ να πετάμε με το ένα φτερό σπασμένο.
6. Η προθέρμανση των αγώνων είναι πάντα μια περιπέτεια.
Αισθάνεστε άσχημα όταν πρέπει να γίνει αλλά πρέπει και εσείς να προθερμανθείτε. Για τους υπόλοιπους την προθέρμανση με 200-300 άτομα ταυτόχρονα που κάνουν διαφορετικά πράγματα είναι απλά πρόκληση. Σκεφτείτε την επιλογή να μπουν όλοι οι πεταλουδίστες σε μία διαδρομή, για να δούμε απλά πόσο γρήγορα μπορούν να κολυμπήσουν με το ένα χέρι.
Ποιος είναι ο καλύτερος πεταλούδας όλων των εποχών;
Ο Michael Phelps είναι ο πιο διάσημος πεταλουδίστας όλων των εποχών, με ολυμπιακά χρυσά μετάλλια στην πεταλούδα αλλά και σε άλλα στυλ. Η τεχνική της πεταλούδας του Phelps είναι αξιοσημείωτη για τους ακόλουθους λόγους:
Αναπνέει σε κάθε χεριά.
Σχεδόν όλοι οι κολυμβητές στην πεταλούδα παίρνουν αναπνοή κάθε 2 χεριές και πάνω. Ο Phelps αναθεώρησε αυτόν τον κανόνα και το κατάφερε τραβώντας υπερβολικά το κεφάλι του προς τα μπρος και όχι προς τα επάνω στην αναπνοή.
Εκπληκτικές στροφές.
Τα υποβρύχια του Michael Phelps είναι πράγματι θρυλικά. Φτάνει μία στροφή και τα dolphin του για να καταστρέψει το ηθικό του αντιπάλου του.