Ένα άρθρο κάθε μέρα. Ευκαιρία για μελέτη. Τα πρώτα βήματα.

Πέντε διασκεδαστικά και εύκολα παιχνίδια που σας βοηθούν να διδάξετε τα πρώτα βήματα της κολύμβησης. Είναι απλά βήματα που δεν θα κάνουν μόνο το παιδί να κολυμπήσει αλλά και να αγαπήσει το κολύμπι.
“Μπορώ να το κάνω μόνος μου”. Είναι η φράση που κάθε γονιός περιμένει να ακούσει από το παιδί του όταν το φέρνει στη πισίνα. Όταν δε του φωνάζει για να του δείξει τις πρώτες ασυντόνιστες χεριές του με το κεφάλι έξω τόσο οι γονείς όσο και το παιδί, έχουν ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά. Για πολλές από τις οικογένειες με τις οποίες συνεργάστηκα ως προπονητής κολύμβησης ο ενθουσιασμός της πρώτης μέρας που κολύμπησε έστω για ένα μέτρο μόνο του το παιδί, ισοδυναμεί με γιορτή. Η χρησιμότητα των οργανωμένων μαθημάτων δεν είναι μόνο στο να διδάξουν τις βασικές δεξιότητες της κολύμβησης, αλλά την ασφάλεια στο νερό και την αγάπη για το υγρό στοιχείο.
Παρακάτω θα διαβάσετε τα πέντε πρώτα βήματα και θα δείτε απλές και διασκεδαστικές δραστηριότητες που θα βοηθήσουν το παιδί να κάνει τα πρώτα του βήματα στο νερό. Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά από 18 μηνών να κολυμπήσουν. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εισαγάγετε τις δεξιότητες της κολύμβησης σταδιακά. Πετσετούλες, παντοφλίτσες, σκουφάκι και πάμε…

1. Μιλήστε με τα ψαράκια.

Προσποιηθείτε ότι μιλάτε με τα ψάρια δείχνοντας το παιδί πως να φυσάει μέσα στο νερό. Τότε, ζητήστε του να βάλει και το αυτί του στο νερό για να ακούσει τη συζήτηση.

Δεξιότητα: Έλεγχος αναπνοής, το οποίο είναι το πρώτο βήμα στη διδασκαλία του παιδιού σας να κολυμπά ανεξάρτητα. Η κατά λάθος κατάποση νερού μπορεί να ένα συμβάν που θα σας γυρίσει πίσω στην εκμάθηση, οπότε φροντίστε να το ενθαρρύνετε να βυθίσει το πρόσωπό του και μόνο να φυσήξει. Έτσι θα αυξήσει σίγουρα το επίπεδο άνεσης του στο νερό.

Συμβουλή: Βεβαιωθείτε ότι όταν βυθίζετε το πρόσωπό σας και φυσάτε, έχετε χαμόγελο στο πρόσωπό σας. Το παιδί θα είναι πιο εύκολο να το δοκιμάσει αν δει πόσο διασκεδαστικό είναι για εσάς όταν το κάνετε!

2. Πιάστε τα ψαράκια.

Καθίστε δίπλα στο παιδί στα σκαλιά του ρηχού άκρου ή σταθείτε απέναντι του αν η πισίνα είναι αρκετά ρηχή (το νερό θα πρέπει ιδανικά να είναι μέχρι το στήθος του παιδιού) και ζητήστε να προσπαθήσει να πιάσει ψάρια με τα χέρια του . Ζητήστε του να τεντώσει το χέρι του έξω από το νερό και όταν το βάλει μέσα να τραβήξει προς τον εαυτό του, σαν να υπήρχαν πολλά ψάρια στην πισίνα που τα έπιασε και τα τραβά προς το σώμα του. Αυτό θα το κάνει να συνηθίσει μία κίνηση οποία είναι απαραίτητη για να αρχίσει να κολυμπάει μόνο του. Τραγουδήστε ένα τραγούδι μαζί και στο τέλος του τραγουδιού ρωτήστε το πόσα ψάρια έπιασε. Κάντε μια μεγάλη βουτιά προς τα πίσω και επαναλάβατε με το κίνητρο να πιάσει περισσότερα ψαράκια.

Με αυτό το παιχνίδι το παιδί αναπτύσσει μια γρήγορη και ισχυρή κίνηση του χεριού.
Συμβουλή: Βεβαιωθείτε ότι το παιδί εκτελεί αυτήν τη δραστηριότητα με τα δάχτυλά του κλειστά, ώστε τα ψάρια να μην ξεφύγουν μεταξύ των δαχτύλων του. Αυτό θα το βοηθήσει στη προώθηση του όταν αρχίζει να κολυμπάει μόνο του.
3. Ταξίδι με σκάφος.
Κρατήστε με ασφάλεια το παιδί κάτω από τις μασχάλες του μπρούμητα και στραμμένο προς εσάς. Ξεκινήστε να περπατάτε προς τα πίσω στο νερό. Καθώς παίρνετε μια μικρή ταχύτητα περιστρέψτε το αργά σε ένα κύκλο και πείτε:
“Ταξίδι με σκάφος αργά στην αρχή.”
Αυξήστε ταχύτητα και πείτε:
“Ταξίδι με σκάφος πιο γρήγορα τώρα.”
Και στο τέλος:
“Ταξίδι με σκάφος μέγιστη ταχύτητα.”
Σε αυτό το σημείο μπορείτε να του πείτε είτε να κάνει μπορμπουλήθρες είτε να το ενθαρρύνετε να χτυπήσει γρήγορα τα πόδια του για να βοηθήσει τη μηχανή.
Με αυτό το παιχνίδι το παιδί γίνεται άνετο σε οριζόντια θέση μέσα στο νερό.
Συμβουλή: Καθώς το παιδί συνηθίζει περισσότερο στην μπροστινή θέση, κρατήστε το έτσι ώστε τα τεντωμένα χέρια του να βρίσκονται γύρω από το πίσω μέρος του λαιμού σας. Το βοηθάτε έτσι να τεντώσει τα πόδια του και να έχει την τέλεια οριζόντια θέση στην επιφάνεια του νερού. Αυτό θα το βοηθήσει να συνηθίσει τη θέση στην οποία θα βρίσκεται το σώμα του όταν αρχίζει να κολυμπάει.
4. Κόκκινο φως, πράσινο φως
Καθίστε δίπλα στο παιδί σε ένα ρηχό σκαλοπάτι της πισίνας. Εάν το παιδί είναι λίγο μεγαλύτερο, μπορεί να κρατηθεί στα πλάγια της πισίνας στραμμένο προς τον τοίχο. Όταν θα λέμε πράσινο φως θα χτυπάει γρήγορα πόδια. Κόκκινο φως θα σημαίνει διακοπή και κίτρινο φως θα σημαίνει ήρεμα πόδια.
Με αυτό το παιχνίδι το παιδί μαθαίνει την κίνηση των ποδιών αλλά και την εναλλαγή των ρυθμών.
Συμβουλή: Φροντίστε να ενθαρρύνετε το μικρό σας να σας δείξει τα δάχτυλά των ποδιών του την ώρα που τα χτυπάει. Μπορείτε επίσης να εκτελέσετε αυτήν τη δραστηριότητα κρατώντας το παιδί από τις μασχάλες ώστε να σας βλέπει και να περπατήσετε προς τα πίσω, ενθαρρύνοντας το να κλωτσήσει.
5. Το σκάφος έπιασε λιμάνι.
Στο ρηχό μέρος της πισίνας, πηγαίνετε 4-5 βήματα μακρυά από τον τοίχο και βάλτε το παιδί να πατήσει στα γόνατα σας, πιάστε το από το μέση έτσι ώστε και οι δύο να βλέπετε τον τοίχο. Ζητήστε του να πηδήξει από τα γόνατα σας για να πιάσει στον τοίχο. Τις πρώτες φορές δε θα κολυμπήσει αλλά θα χρησιμοποιήσει την προώθηση από το άλμα του για να φτάσει στον τοίχο. Αυτή η τεχνική κάνει το παιδί σας να συνηθίζει να κολυμπά ανεξάρτητα.
Με αυτό το παιχνίδι το παιδί μαθαίνει σιγά σιγά να είναι ανεξάρτητο μέσα στο νερό.
Συμβουλή: Αυξήστε σταδιακά την απόσταση σας από τον τοίχο, υπενθυμίζοντας στο παιδί να πιάσει τα ψάρια με τα χέρια του και να κλωτσήσει τα πόδια του. Μπορεί να απογοητευτεί τις πρώτες φορές, αλλά αν συνεχίσετε να τον ενθαρρύνετε και να χειροκροτείτε την πρόοδό του πολύ σύντομα θα έχετε έναν εξαιρετικό μικρό κολυμβητή στα χέρια σας!
Ασφαλές κολύμπι. Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά σε οργανωμένες δομές εκμάθησης κολύμβησης σε μικρή ηλικία. Η ικανότητα ενός παιδιού να χτυπήσει τα πόδια του και να πιαστεί από τον τοίχο μπορεί να του σώσει τη ζωή.
Μάθετε στο παιδί σας να ζητάει άδεια πριν μπει στο νερό και ότι η πρόσβαση στις πισίνες είναι απαγορευμένη όταν είναι χωρίς προπονητή. Υπενθυμίστε στα παιδιά όλους τους κανόνες όπως ας πούμε να μην τρέχουν στο χώρο της πισίνας, να κάνουν ντουζ πριν το μάθημα, να φοράνε σκουφάκι και παντόφλες.
Να είστε σίγουροι ότι θα θυμούνται για πάντα τα λόγια του πρώτου τους δάσκαλου κολύμβησης.
Συντάκτης: Δημήτρης Δεβές