Ένα άρθρο ευκαιρία για μελέτη. Προπόνηση στην 25άρα, αγώνες στη 50άρα.

Η πισίνα 25 μέτρων και η πισίνα 50 μέτρων είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Σε μία τέλεια δομημένη αθλητική κοινωνία οι αθλητές κάθε συλλόγου θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να προπονηθούν και στις δύο πισίνες σε περιόδους που ο προπονητής θεωρεί ιδανικές για την κάθε μία. Φυσικά η καλύτερη προετοιμασία για αγώνες είναι σε πισίνα 50 μέτρων αλλά πολλές ομάδες δεν έχουν ποτέ την ευκαιρία να προπονηθούν σε αυτήν. Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος για να προπονηθείτε σε πισίνα 25 μέτρων και να αγωνίζεστε σε πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων; Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να βελτιώστε τις προσαρμογές σας και να έχετε μία ασφαλή μετάβαση στη μεγάλη πισίνα των 50 μέτρων.

1. Δουλέψτε με προσήλωση στην τεχνική σας.

Η τεχνική πρέπει να είναι στο επίκεντρο της προπόνησής σας. Είναι σημαντικό να διορθώσετε τεχνικά ελαττώματα κατά τις πρώτες σας προπονήσεις. Αυτό θα σας βοηθήσει όταν θα κολυμπήσετε σε μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων. Το πρόβλημα θα γίνει διπλάσιο σε αγώνες πισίνας 50 μέτρων αν δεν έχετε σωστή τεχνική. Μια αποτελεσματική τεχνική κολύμβησης δε σημαίνει μόνο λιγότερα σωματικά προβλήματα αλλά αυξάνει τη δύναμη και την αντοχή σας. Η προπόνηση σε μια πισίνα 25 μέτρων επιτρέπει στους κολυμβητές να βελτιώσουν τις στροφές τους, τα υποβρύχια κομμάτια και τα ξεκινήματα, επιτρέποντάς τους έτσι να επικεντρωθούν στο κολύμπι όταν βγουν στη πισίνα των 50 μέτρων.

2. Αερόβια προπόνηση.

Μαζί με την τεχνική, η αερόβια προπόνηση είναι το θεμέλιο της επιτυχίας. Η αερόβια προπόνηση σε μια πισίνα 25 μέτρων θα σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε γρήγορα στη μεγαλύτερη ενεργειακή δαπάνη της μεγάλης πισίνας. Υπάρχουν αναπόφευκτα ορισμένες διαφορές στην αερόβια προπόνηση ανάμεσα στις δύο πισίνες. Οι περισσότερες από τις διαφορές αφορούν τη διάρκεια και τον όγκο της προπόνησης. Ενώ το αερόβιο κομμάτι σε μια πισίνα 25 μέτρων διαρκεί 45 λεπτά, μπορεί να διαρκέσει ακόμη και λίγο παραπάνω από μία ώρα σε μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων. Τα σετ απαιτούν μεγαλύτερες επαναλήψεις (π.χ. πάνω από 200 μέτρα) και πρέπει να υπάρχουν εναλλαγές ρυθμών έτσι ώστε ο κολυμβητής να συνηθίσει τις αλλαγές στο ρυθμό που είναι τόσο σημαντικές σε μια πισίνα 50 μέτρων.

3. Προπονήστε τα πόδια σας.

Αυτό είναι πιθανώς το μέρος του σώματος που επηρεάζεται περισσότερο στη μετάβαση από τη ΄΄μικρή΄΄ πισίνα στη ΄΄μεγάλη΄΄. Παρόλο που υπάρχουν λιγότερες υποβρύχιες φάσεις στη 50άρα, ο όγκος των ποδιών δεν πρέπει να μειωθεί. Η διατήρηση μιας έντονης προπόνησης ποδιών είναι ζωτικής σημασίας για την ολοκλήρωση της σωστής προετοιμασίας. Τα μικρά διαλείμματα θα σας αναγκάσουν να δουλέψετε πιο σκληρά. Αφού δουλέψετε εντατικά τα πόδια σας κατά το πρώτο μέρος της προπόνησης ξεκινήστε στο δεύτερο μέρος της ένα σετ κολύμβησης με κουρασμένα πόδια. Ο μεγάλος αριθμός επαναλήψεων των ποδιών εγγυάται μια σταθερή βάση αντοχής για αυτά.
Ακολουθούν δύο πολύτιμες συμβουλές για να ολοκληρώσετε τη σωστή μετάβαση:

1. Σε κάθε ευκαιρία να λαμβάνεται μέρος σε αγώνες πισίνας 50 μέτρων ακόμα κι αν προπονείστε σε πισίνα 25 μέτρων. Αυτό θα σας βοηθήσει να συνηθίσετε στην πισίνα των 50 μέτρων και να σας επιτρέψει να κάνετε τις απαραίτητες προσαρμογές για τις μελλοντικές σας προπονήσεις.

2. Μην αλλάζετε πάρα πολύ το προπονητικό σας πρόγραμμα. Τεχνική, αερόβια σετ και πόδια πρέπει να είναι στο επίκεντρο της προπόνησής σας σε μικρές και μεγάλες πισίνες.