Ένα άρθρο κάθε μέρα.Ευκαιρία για μελέτη.Φτιάξε τον ιδανικό αγώνα σου.Συμβουλές για την προπόνηση του μυαλού του κολυμβητή

Είμαι βέβαιος ότι,όπως και οι περισσότεροι κολυμβητές,έχετε βιώσει μια εποχή που αισθανθήκατε ότι ήσασταν στη φάση,όπου κάθε δραστηριότητα προπονητική ή αγωνιστική πήγαινε απολύτως τέλεια χωρίς κόπο. Αυτές είναι οι στιγμές που αισθάνεστε,ακόμα και για λίγα λεπτά, σαν να είστε παγκόσμιος πρωταθλητής. Αυτές οι στιγμές λοιπόν που αισθάνεστε ανίκητοι μπορούν να σας οδηγήσουν προς μια ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία στο μέλλον!
Μπορείτε να το κάνετε με την κατασκευή του δικού σας «ονείρου».
Είναι το κάτι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην προπόνηση,έτσι ώστε όταν φτάσετε στους αγώνες,να πραγματοποιήσετε την ιδανική κούρσα.
Ας δούμε τον τρόπο που γίνεται:
Πρώτα απ’όλα χρειάζεστε στυλό και χαρτί και έπειτα θέλω πραγματικά να σκεφτείτε μέσα από τα αρχεία της μνήμης σας, τον χρόνο και τον τόπο που κάνατε την «καλύτερη κούρσα από άποψη συνολικού χρόνου της κολυμβητικής σας καριέρας». Μόλις θυμηθείτε, σημειώστε τη λέξη ‘BEST‘ στο χαρτί, ακολουθούμενη από την τοποθεσία, την ημερομηνία και το αγώνισμα.
Τώρα,θέλω να σκεφτείτε όλες τους αγώνες ή και τις προπονήσεις που έχετε κάνει στο παρελθόν και να θυμηθείτε τα καλύτερα περάσματα που κολυμπήσατε ποτέ στη ζωή σας (έχοντας πάντα στο νου την σωστότερη κούρσα από πλευράς τακτικής). Στη συνέχεια,σημειώστε τη λέξη ‘RACE‘ στο χαρτί, ακολουθούμενη από την τοποθεσία,την ημερομηνία και την επωνυμία του αγώνα.
Τώρα, θυμηθείτε την καλύτερη στροφή που κάνατε ποτέ (αυτή δηλαδή που θυμάστε ότι σας έδωσε το μεγαλύτερο πλεονέκτημα απέναντι σε έναν αντιπαλο και σας έχει μείνει καρφωμένη στη μνήμη σας). Στη συνέχεια,σημειώστε τη λέξη ‘TURN‘ στο χαρτί, ακολουθούμενη από την τοποθεσία,την ημερομηνία και την επωνυμία του αγώνα. Είσαι ένα-δυο βήματα μακρυά από το να φτιάξετε τον ιδανικό αγώνα.
Επόμενο βήμα είναι να θυμηθείτε τον καλύτερο τερματισμό που κάνατε ποτέ (αυτή δηλαδή που θυμάστε ότι σας έδωσε μία παραπάνω θέση ή πιστεύετε ότι σας βοήθησε να κάνετε κάποιο ρεκόρ και σας έχει μείνει καρφωμένος στη μνήμη σας). Στη συνέχεια,σημειώστε τη λέξη ‘FINISH‘ στο χαρτί, ακολουθούμενη από την τοποθεσία,την ημερομηνία και την επωνυμία του αγώνα.
Τώρα κοιτάξτε το χαρτί και δείτε τα καλύτερα κομμάτια αγώνων που έχετε κάνει ποτέ (επίδοση,περάσματα,στροφή,τερματισμός).
Κλείστε τώρα τα μάτια σας και ενώστε όλα τα κομμάτια του παραπάνω παζλ στο μυαλό σας,σαν να κάνετε ένα συνεχόμενο βίντεο.Αυτή θα είναι η ταινία με το απόλυτο καλύτερό σας!
Να παίζετε αυτό το βίντεο μέσα από το μυαλό σας τακτικά,ειδικά στην προπόνηση στα γνωστά γαλακτικά σετ,και προσπαθήστε να κάνετε αυτή την ιδανική κούρσα.
Στη συνέχεια,γυρίστε πίσω
το βίντεο και παίξτε το ξανά και ξανά όποτε χρειάζετε στην προπόνηση.
Όταν μπορ
έσετε να το κάνετε,θα παρατηρήσετε σύντομα ότι οι χρόνοι σας γίνονται καλύτεροι και η εγκεφαλική σας λειτουργία την ώρα της μέγιστης προσπάθειας βελτιώνεται.
Καθώς περνάει ο καιρός και κάνετε ακόμα καλύτερες επιδόσεις,περάσματα,στροφές,τερματισμούς, ενημερώστε συνεχώς την ιδανική κούρσα, αφαιρώντας τυχόν παλιά τμήματα που δεν είναι πλέον τα καλύτερα σας.
Αν δεν έχετε κάνει δημιουργήσει ακόμα την ιδανική κούρσα,κάντε το τώρα.
Χρησιμοποιήστε ως σημείο αναφοράς,
τα καλύτερα στοιχεία της μέχρι τώρα αθλητικής καριέρας σας που επιθυμείτε να τα επιτύχετε ξανά και να τα κάνετε καλύτερα.
Με το να θυμάστε και να χρησιμοποιείτε την ιδανική κούρσα, θα σας πάει σίγουρα πολλά βήματα μπροστά στο μέλλον!
Συντάκτης: Δημήτρης Δεβές