ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΜΟΥ,ΑΛΛΑ ΦΟΒΟΜΟΥΝ (Μέρος 10ο)

Ένας επιτυχημένος προπονητής κάνει έναν μεγάλο κολυμβητή?

Ένα από τα μεγάλα λάθη που κάνουν κολυμβητές (και γονείς) είναι να αλλάζουν προπονητές πολύ συχνά για  λάθος λόγους. Ένας καλός λόγος για να αλλάξετε προπονητή είναι να έχετε μετακινηθεί σε άλλη πόλη για λόγους οικογενειακούς η για λόγους σπουδών. Επίσης μπορεί στην πόλη σας να μην υπάρχουν οι συνθήκες αυτές που θα  κάνουν κάποιον καλύτερο κολυμβητή π.χ. μία κλειστή πισίνα 50 μέτρων.

Ένας κακός λόγος για να αλλάξετε προπονητή είναι όταν λανθασμένα κρίνετε υπερβολικά έναν προπονητή από κάποιες επιτυχίες σε πρωταθλήματα μικρών ηλικιών και πιστεύετε ότι και το παιδί σας πηγαίνοντας εκεί θα ζήσει παρόμοιες επιτυχίες.

Οι προπονητές είναι σημαντικοί στο σχεδιασμό των πραγμάτων. Η εκπαίδευσή τους, η γνώση και η εμπειρία είναι πολύτιμη για να βοηθήσει όλους τους κολυμβητές να βελτιώσουν τη σωματική κατάσταση, την πνευματική δεξιότητα, την τεχνική και την τακτική.

Ωστόσο, ένας κολυμβητής με σωστή σκέψη, ο οποίος εργάζεται σκληρά και με συνέπεια και ο οποίος επιδιώκει να μεγιστοποιήσει την βελτίωση του σε κάθε προπόνηση θα επιτύχει ανεξάρτητα από την προπόνηση, τις εγκαταστάσεις ή το περιβάλλον της ομάδας.

Ένας κολυμβητής με μια κακή στάση, κακή ηθική  και αρνητική προσέγγιση, δεν θα έχει επιτυχία, ακόμη και αν πάει σε μια εξαιρετική ομάδα.

Πριν κάνετε την αλλαγή ρωτήστε λοιπόν τον εαυτό σας (και το παιδί σας), αν πραγματικά φταίει ο προπονητής για την απόδοσή του και αποκλείστε όλες τις άλλες περιπτώσεις πριν αλλάξτε περιβάλλον.

Προπονητές, κολυμβητές (και γονείς) αποτελούν μια μακροχρόνια σχέση απόδοσης ? και μόνο μαζί μπορούν να πετύχουν κάτι.

Συντάκτης: Δημήτρης Δεβές