«ΒAΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ» ΣΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΑ

Πηγή:http://www.enet.gr

ΞΕΚΡΕΜΑΣΤΟΙ 5.000 ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΟΓΩ ΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΑΕΡΙΟΥ

Ο χειμώνας αναμένεται βαρύς στον υγρό στίβο της Θεσσαλονίκης, καθώς το «λουκέτο» κάθε δραστηριότητας είναι επί θύραις και οι 5.000 αθλητές, μέλη συλλόγων, σχολών και προγραμμάτων κινδυνεύουν να μείνουν… στεγνοί, μεσούσης της περιόδου.

Τα δύο μεγαλύτερα κολυμβητήρια της πόλης -το Εθνικό και το Ποσειδώνιο- είναι στο επίκεντρο του προβλήματος, καθώς σε αυτά έχει ήδη σταματήσει η παροχή φυσικού αερίου δύο φορές λόγω απλήρωτων λογαριασμών!

Η οικονομική δυσπραγία που παρατηρείται στον ελληνικό αθλητισμό -απόρροια του «ψαλιδιού» της κυβέρνησης σε όλα- έχει τον πρώτο σοβαρό αντίκτυπο στον υγρό στίβο. «Η μόνη μας ελπίδα είναι να περάσουν τα κολυμβητήρια και οι χρήσεις στους δήμους και στις περιφέρειες, όπως άλλωστε προβλέπει και ο νέος νόμος περί αυτών, αλλά προσωπικά βλέπω δύσκολο να γίνεται κάτι τέτοιο, με τόσα χρέη συσσωρευμένα και χωρίς τη δυνατότητα να γίνουν προσλήψεις» δηλώνει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του Ναυταθλητικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Νίκος Μυλώσης.

Τα πλήγματα στον υγρό στίβο της Θεσσαλονίκης είναι συνεχή και παρά τα χρήματα που βρήκε η Γενική Γραμματεία, το πρόβλημα παραμένει. Την περασμένη Τρίτη κόπηκε το φυσικό αέριο που ζεσταίνει το Εθνικό Κολυμβητήριο γιατί δεν μπόρεσε να πληρωθεί η εταιρεία παροχής αερίου Θεσσαλονίκης, παρά τη σχετική ρύθμιση που είχε γίνει. Τα λεφτά -270 χιλιάδες ευρώ- αποταμιεύθηκαν, αλλά «μπλοκαρίστηκαν» από υπαλλήλους των κολυμβητηρίων που έχουν λαμβάνειν επιδόματα απ’ το 1997 ώς το 2002. Πληρώθηκαν 50 χιλιάδες στην ΕΠΑ αντί για 220 που ήταν η συμφωνία και η «κάνουλα» έκλεισε.

Η δεύτερη δόση -άλλες 204 χιλιάδες- προοριζόταν για τις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ κ.λπ.), αλλά τώρα θα πάει στην ΕΠΑ, για το αέριο. Η διελκυστίνδα των προβλημάτων έχει ήδη προκαλέσει σειρά κινητοποιήσεων από τους αθλητές, τους προπονητές και τους παράγοντες του υγρού στίβου της Θεσσαλονίκης. Προ τριών εβδομάδων, όταν είχε κοπεί για πρώτη φορά το αέριο στα δύο μεγαλύτερα κολυμβητήρια της πόλης, όλη η «οικογένεια του υγρού στίβου» της πόλης και των γύρω περιοχών ετοίμασαν πορεία διαμαρτυρίας και αποχή απ’ τους αγώνες. Τα χρήματα, τότε, βρέθηκαν και το πρόβλημα λύθηκε, αλλά παροδικά.

Η Θεσσαλονίκη έχει δέκα κολυμβητήρια στο πολεοδομικό συγκρότημα, τα οποία φιλοξενούν πάνω από 7.000 αθλητές και πολίτες. Φιλοξενούνται εκτός από προπονήσεις και αγώνες, σύλλογοι ΑμΕΑ, στρατιωτικές σχολές, τα τμήματα των ΤΕΦΑΑ, προγράμματα μαζικού αθλητισμού των δήμων καθώς και το κοινό που εξυπηρετείται, στα περισσότερα, με δύο ώρες καθημερινά. Στο Εθνικό και στο Ποσειδώνιο απασχολούνται 18 μόνιμοι υπάλληλοι και 10 συμβασιούχοι.

Εντός του μήνα οι συμβάσεις λήγουν και δεν θα ανανεωθούν, βάσει του νόμου στο πλαίσιο του μνημονίου περί συμβάσεων. Απ’ τους 18 μόνιμους, οι 4 θα συνταξιοδοτηθούν επίσης εντός του μήνα, οπότε θα απομείνουν 14 υπάλληλοι για δύο μεγάλα κολυμβητήρια, που πρέπει να λειτουργούν όλη την ημέρα και να φυλάσσονται επί 24ωρο.

«Εχουμε λύση γι’ αυτό, όμως χρειάζονται αποφάσεις. Χρειάζονται επιτροπές, χρειάζεται βούληση. Λύσεις υπάρχουν. Χρήματα πού θα βρεθούν; Κι αν λυθεί το θέμα του αερίου και της ΔΕΗ, ποιος θα συντηρήσει τα μηχανήματα; Δεν θα αντέξουν για πολύ ακόμη. Υπάρχει ένα κονδύλι 700 χιλιάδων ευρώ για όλα τα μηχανήματα, το οποίο εγκρίθηκε και τώρα “πάγωσε”. Υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν οι πισίνες λόγω των μηχανημάτων, αφού και αέριο να έχουμε, δεν θα μπορέσουν κάποια στιγμή να συνεχίσουν να δουλεύουν» λέει ο κ. Μυλώσης, που «τρέχει» μαζί με τους υπαλλήλους μόνος του τα δύο κολυμβητήρια. Επιτροπή διοίκησης δεν υπάρχει εδώ και έναν… χρόνο, αφού παραιτήθηκε ο πρόεδρος Σταύρος Αφεντουλίδης, που έμεινε μέχρι τον Μάιο για να βοηθήσει κι αυτός.

Στο δημοτικό κολυμβητήριο Τούμπας, που εγκαινιάστηκε μετά βαΐων και κλάδων απ’ τον απελθόντα δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, προ μηνών, το πρόγραμμα του κοινού κινδυνεύει να κλείσει και ήδη υπολειτουργεί. Από τους εννιά υπαλλήλους έμειναν δύο, αφού οι υπόλοιποι ήταν συμβασιούχοι.

Στη Νεάπολη το πρόβλημα, όπως και στο Εθνικό και στο Ποσειδώνιο, είναι οικονομικό. Στο Πανόραμα το κολυμβητήριο, στεγασμένο πλέον, λειτουργεί άψογα, όπως και στις Συκιές. Στο Ωραιόκαστρο, στην Καλαμαριά υπάρχουν προβλήματα, στη Σταυρούπολη ακόμη δεν έχει ξεκινήσει πλήρως η λειτουργία. «Δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν τον κόσμο όσα ακόμη λειτουργούν», λέει ο ομοσπονδιακός προπονητής Χρυσάφης Βαγγελακάκης.

Κι ο χειμώνας έφτασε…

Συντάκτης: Δημήτρης Δεβές