Ετοιμος για πολλή και σκληρή δουλειά δήλωσε ο Ντράγκαν Αντριτς, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της πρόσληψής του στη θέση του προπονητή της εθνικής υδατοσφαίρισης των ανδρών, ως αντικαταστάτης του Τάσου Δούμπα.
Ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός έθεσε σε γενικές γραμμές χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών (κάτι λογικό, δεδομένων των αποτυχημένων αποτελεσμάτων της εθνικής την τελευταία διετία), παραδέχθηκε ότι τον περιμένει δύσκολο έργο, ενώ οριοθέτησε ως βασικό στόχο την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.
«Είμαι εννιά χρόνια στην Ελλάδα, έχω δουλέψει στη Γλυφάδα, τη Χίο και τον Παναθηναϊκό.
Είμαι πολύ χαρούμενος που η ΚΟΕ αναγνώρισε το έργο μου και μου έδωσε αυτή την ευκαιρία.
Είναι μεγάλη πρόκληση για μένα και τρομερή υπευθυνότητα να εργαστώ στην εθνική ομάδα.
Μπροστά μου υπάρχει πάρα πολλή δουλειά», τόνισε αρχικά ο Αντριτς, μιλώντας στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ.
«Το έργο μας είναι δύσκολο.
Δεύτερη φορά εκτός Παγκοσμίου είναι σημαντικό.
Αποτελεί έλλειψη εμπειριών για τους παίκτες.
Αυτό που επιζητούμε είναι σκληρή δουλειά και καλή ατμόσφαιρα.
Δεν θέλω να μιλάμε για μετάλλια.
Στόχος μας είναι η Ελλάδα να δίνει το “παρών” σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις.
Το μεγάλο στοίχημα είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου το 2012.
Για να φτάσουμε, όμως, εκεί πρέπει να περάσουμε από διάφορα στάδια», πρόσθεσε ο Σέρβος τεχνικός.
Σε ό,τι αφορά το έμψυχο υλικό, ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής είπε ότι δεν προτίθεται -αρχικά τουλάχιστον- να προβεί σε θεαματικές αλλαγές, άφησε όμως μία… χαραμάδα επιστροφής κάποιου ή κάποιων εκ των παλαιότερων παικτών που τέθηκαν εκτός εθνικής μετά το Πεκίνο: «Αλλαγές σε πρώτη φάση στην ομάδα δεν θα γίνουν.
Θα ξεκινήσουμε στην αρχή με τους ίδιους παίκτες και την προσθήκη 1-2 ακόμη, νεότερων ή παλαιότερων.
Μετά θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε όλους τους παίκτες, στην τελική μάχη», τόνισε ο Αντριτς, καταλήγοντας με την επισήμανση ότι τις υπόλοιπες θέσεις του προπονητικού επιτελείου θα στελεχώσουν Ελληνες (οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί).
Σημειώνεται ότι ο Αντριτς θα κάνει το ντεμπούτο του στην 16 Νοεμβρίου, στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Ιταλία για τα προκριματικά του World League, ενώ τέσσερις ημέρες αργότερα αρχίζουν και τα παιχνίδια της εθνικής για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2012.
Με δεδομένο ότι η ελληνική ομάδα δεν θα μετάσχει στο καλοκαίρι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σανγκάης, οι επίσημες υποχρεώσεις της για τη φετινή περίοδο περιορίζονται στις δύο αυτές διοργανώσεις.
Αναλυτικά το πρόγραμμα: 16/11/10 Ιταλία-Ελλάδα (προκριματικά World League) 20/11/10 Μεγάλη Βρετανία-Ελλάδα (προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος) 07/12/10 Ελλάδα-Κροατία (προκριματικά World League) 25/01/11 Ελλάδα-Ολλανδία (προκριματικά World League) 22/02/11 Ελλάδα-Ιταλία (προκριματικά World League) 13/03/11 Γεωργία-Ελλάδα (προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος) 22/03/11 Κροατία-Ελλάδα (προκριματικά World League) 19/04/11 Ολλανδία-Ελλάδα (προκριματικά World League) 11/05/11 Ελλάδα-Γεωργία (προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος) 18/06/11 Ελλάδα-Μεγάλη Βρετανία (προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος)
Ο Ντράγκαν Αντριτς ήταν ο μοναδικός στον οποίο απευθύνθηκε η ΚΟΕ για τη θέση του προπονητή της εθνικής υδατοσφαίρισης των ανδρών, όπως υπογράμμισε ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΚΟΕ αποκάλυψε ότι υπήρξαν ακόμη τρεις τεχνικοί που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, ο Κώστας Λούδης, ο Μάκης Βολτυράκης και ο Σέρβο Ντράγκαν Ματουτίνοβιτς, «…άτομα σεβαστά, με διακρίσεις και έργο», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
Αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους κατέληξε στην επιλογή του Αντριτς, ο Διαθεσόπουλος επισήμανε:
«1. Αναζητούσα ένα όνομα με μεγάλη ιστορία, μία σπουδαία προσωπικότητα στην παγκόσμια οικογένεια του πόλο.
Αυτός είναι ο Ντράγκαν Αντριτς, με τη σημαντική καριέρα και τις μεγάλες διακρίσεις.
2. Αναζητούσα ένα γόνο μίας μεγάλης σχολής του πόλο, ο Αντριτς προέρχεται από τη μεγάλη σερβική σχολή,
3. Ηθελα ένα άτομο που να γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα, ο Αντριτς είναι εννιά χρόνια στην Ελλάδα, έχει συνεργαστεί με αθλητές, προπονητές, παράγοντες και σωματεία, τον ξέρουν όλοι, γνωρίζει τους πάντες και τα πάντα.
4. Ηθελα έναν οργανωτικό προπονητή, που να γνωρίζει την πολιστική κουλτούρα και να επιβάλει πειθαρχία και συγκρότηση.
5. Ηθελα έναν προπονητή που το μπάτζετ να αντέχει τα οικονομικά δεδομένα της ΚΟΕ, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τον αθλητισμό και την κοινωνία».
Ο πρόεδρος της ΚΟΕ εξέφρασε ακόμη την εμπιστοσύνη του στο έμψυχο υλικό της εθνικής ομάδας, λέγοντας ότι αυτό που της έλειψε ήταν η τύχη και η εμπειρία.
Σε ό,τι αφορά τον Τάσο Δούμπα, τον ευχαρίστησε και πρόσθεσε ότι «… πρέπει να μείνει στην οικογένεια της ΚΟΕ.
Υπήρξε μία αρνητική συγκυρία.
Η εθνική ομάδα ήθελε ένα σοκ και αλλαγή προπονητή.
Στον Τάσο Δούμπα προτάθηκε να αναλάβει το κλιμάκιο της Βορείου Ελλάδας και περιμένουμε την απάντησή του.
Θέλουμε να μείνει.
Για τα υπόλοιπα θέματα των προπονητών θα ασχοληθούμε αργότερα».