ΕΠΕΣΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Εορταστική απόφαση δώρο για τον αθλητισμο στήν Κέρκυρα ήταν η εγκύκλιος μέσα στην περίοδο των εορτών με την οποία και επισήμως εστειλε στο καλάθι των αχρήστων τις προσπάθειες μαθητών-αθλητών ,γονέων και προπονητών στην μέση της σχολικής χρονιάς.
Μετά απο μια μακρόχρονη πορεία για περίπου 22 χρονια ο θεσμός του αθλητικού γυμνασίου ο οποίος ανέδειξε γενιές αθλητών και πρωταθλητών στο νησί μας πέρασε στην Ιστορία αφήνοντας μας μια πικρία κύρίως για τον τρόπο που δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες χωρίς να ληφθούν υπόψην η επιτυχημένη πορεία και οι διακρίσεις κάποιων αθλητών αλλά και αθλημάτων με παράδοση στο νησί τις δύο τελευταίες δεκαετίες.
Σαν θεσμός μπορεί να μην λειτουργούσε άψογα να είχε και κάποιες αδυναμίες και να απαιτούσε διορθωτικές παρεμβάσεις όσον αφορά την λειτουργία του αλλά σίγουρα δεν υπολοίπονταν ούτε σε δυναμική ούτε σε επιτυχίες σε σχέση με άλλα περιφερειακά σχολεία της υπολοιπης Ελλάδας που παρέμειναν ανοικτά.
Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση ίσως ήταν οικονομικοί ίσως κάποιες τυπικές ελείψεις στον τρόπο λειτουργίας των τμημάτων, μικρή σημασία εχουν πλέον μια και οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί.Αυτή η εξέλιξη σαφώς πλήτει κάποια αθλήματα και κάποιους αθλητές που είχαν αυξημένες ανάγκες σε προπονητικό όγκο για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις που έχει ο πρωταθλητισμός.
Σίγουρα οι ευθύνες για την πορεία αυτή βαρύνουν όλους εμας που σαν κοινωνία και σαν Κερκυραίοι δεν καταφέραμε να στηρίξουμε(όπως ΄το πέτυχαν κάποιοι άλλοι) ένα θεσμό που αν μη τι άλλο λειτουργούσε θετικά για τον αθλητισμό και την νεολαία του νησιού μας.
Εμείς σαν σύλλογος εκφράζουμε την αντίθεση μας στην εξέλιξη αυτή γιατί πιστεύουμε ότι αξίζαμε σαν νησί να μας δοθεί μια ευκαιρία.
Γράμμα μαθητών ΤΑΔ του 3ου Γυμνασίου Κέρκυρας προς την υπουργό Παιδείας

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Σας γράφουμε εν γνώσει του δελτίου τύπου που στείλατε στο γυμνάσιο μας με θέμα την κατάργηση των ΤΑΔ-ΕΤΑΔ. Εκ μέρους των μαθητών-αθλητών του 3ου γυμνασίου Κερκύρας της τρίτης τάξης θα θέλαμε να εκφράσουμε την γνώμη μας για το παραπάνω θέμα.

Τα αθλητικά τμήματα δεν είναι αντιπαραγωγικά για τον αθλητισμό ούτε αντιπαιδαγωγικά για την εκπαίδευση. Πρώτα απ? όλα από τα ΤΑΔ-ΕΤΑΔ έχουμε πάρει πλήθος ηθικών αξιών όπως η πειθαρχία, ο σεβασμός, η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια, ομαδικότητα και η συνεργασία. Μέσω των αθλητικών ασκείται η σωματική και η ψυχική άθληση (νους υγιής εν σώματι υγιή). Είναι ύβρις το να καταργήσετε τα τμήματα γιατί μας στερείτε δικαιώματα εξειδικευμένης άθλησης. Επίσης μέσα από τα αθλητικά τμήματα οι μαθητές-αθλητές έχουν διακρίσεις σε πανελλήνιο και9 πανευρωπαϊκό επίπεδο όπως ο Γαβριήλ Συμεών που κατέκτησε 3η θέση στους πανελλήνιους σχολικούς αγώνες και η Μάρκου Σταματίνα που κατέκτησε τη 4η θέση στους πανελλήνιους σχολικούς αγώνες και τη 2ηστους πανελλήνιους αγώνες(στίβος). Επίσης και η ομάδα του μπάσκετ κατέκτησε την 3η θέση στη Βορειοηπειρωτική Ελλάδα στο τέννις. Αυτά τα παιδιά φοιτούν σήμερα στα ΤΑΔ-ΕΤΑΔ είναι άριστοι μαθητές. Έτσι υπάρχουν, υπήρχαν και θα υπάρχουν μεγάλες επιδόσεις στο χώρο του αθλητισμού και όχι μόνο. Η άθληση οξύνει το νόηση και τη ψυχική υγεία. Σύμφωνα με πολλές έρευνες που έχουν διεξαχθεί οι μαθητές-αθλητές έχουν αποκτήσει πολύ υψηλό επίπεδο. Είναι παίκτες, παίκτριες εθνικών ομάδων. Τα ΤΑΔ-ΕΤΑΔ βοηθούν τα παιδιά να γυμναστούν το πρωί χωρίς χρηματικές απαιτήσεις δίνοντας περισσότερο χρόνο το απόγευμα για διάβασμα και αυτό επειδή δεν αναγκαία η εξωσχολική άθληση. Τέλος, καθιστούμε τη χώρα μας ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ για τους αθλητές της που πολλοί από αυτούς έχουν φοιτήσει στα ΤΑΔ-ΕΤΑΔ.

Καταλαβαίνετε λοιπόν πως με τόσους καταξιωμένους αθλητές-μαθητές που διαπρέπουν όχι μόνο στο χώρο του αθλητισμού αλλά και στο χώρο του σχολείου τα ΤΑΔ-ΕΤΑΔ είναι παραγωγικά και παιδαγωγικά.

Με σεβασμό

Το αθλητικό τμήμα της τρίτης τάξης του 3ου Γυμνασίου Κέρκυρας

Συντάκτης: Δημήτρης Δεβές