ΦΑΝΤΑΣΜΑΓΟΡΙΚΗ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των Αγώνων της Κοινοπολιτείας (Commonwealth Games), στο στάδιο Jawaharlal Nehru του Νέου Δελχί.
Αθλητές από 71 χώρες του κόσμου παρήλασαν στην αρένα του γηπέδου, ενώ πλήθος βεγγαλικών-πυροτεχνημάτων φώτισαν τον ουρανό του Νέου Δελχί. Παράλληλα, πληθώρα χορευτών έδωσε μία μοναδική παράσταση.
Οι Αγώνες Κοινοπολιτείας είναι μία διεθνής αθλητική διοργάνωση που διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια σε διαφορετική χώρα και στην οποία μετέχουν όσα κράτη ανήκουν στην Κοινοπολιτεία των Εθνών, που ήταν παλιότερα γνωστή ως Βρετανική Κοινοπολιτεία.

Η πρώτη διοργάνωση έγινε το 1930 στο Χάμιλτον της πολιτείας Οντάριο του Καναδά με το όνομα Αγώνες Βρετανικής Αυτοκρατορίας (British Empire Games). Έκτοτε διεξάγονται ανά τετραετία στο ενδιάμεσο των Ολυμπιάδων εκτός από τα έτη 1942 και 1946 που ματαιώθηκαν λόγω του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Το 1954 μετονομάστηκαν σε Αγώνες Βρετανικής Αυτοκρατορίας και Κοινοπολιτείας (British Empire and Commonwealth Games), το 1970 σε Αγώνες Βρετανικής Κοινοπολιτείας (British Commonwealth Games) κι από το 1978 πήραν το σημερινό τους όνομα: Αγώνες της Κοινοπολιτείας.

Περιλαμβάνουν πολλά ολυμπιακά αθλήματα, όπως και ορισμένα που δεν διεξάγονται στις Ολυμπιάδες, όπως το ράγκμπι με επτά παίκτες, το μπόουλινγκ σε χόρτο (lawn bowls) και το νέτμπολ.
Να σημειωθεί ότι πριν τη λαμπερή πρεμιέρα, η προετοιμασία των Αγώνων «επλήγη» από κατασκευαστικές καθυστερήσεις και σκάνδαλα διαφθοράς που φούντωσαν τα σενάρια περί λάθους, σχετικά με την ανάθεση της διοργάνωσης στην Ινδία.
Οι αγώνες θα διαρκέσουν έως τις 14 Οκτωβρίου.

Συντάκτης: Δημήτρης Δεβές