Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΚΕΧΑΓΙΑ

Ο Ελληνας προπονητής υδατοσφαίρισης της ομάδας Γκεζίρα του Καϊρου,Σάκης Κεχαγιάς, μιλά στο Contra.gr για την εμπειρία του στην καρδιά της αιγυπτιακής εξέγερσης.

Βρέθηκε στη δίνη των αιματηρών γεγονότων του Καϊρου, αφουγκράστηκε τα αιτήματα των εξεγερμένων Αιγυπτίων, διαδήλωσε κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ με τους αθλητές του και υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει για να τιμήσει το συμβόλαιο που έχει με το σύλλογο, όταν πλέον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Ο Σάκης Κεχαγιάς, προπονητής υδατοσφαίρισης της ανδρικής ομάδας του πλούσιου αιγυπτιακού κλαμπ «Γκεζίρα» (25.000 ευρώ η εγγραφή μέλους) βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες ασφαλής στην Αθήνα, κοντά στην οικογένειά του, μακριά από τη ζώνη του πυρός.

Μαζί του και ο Φίλιππος Σακέλλης, υπεύθυνος των ακαδημιών του κλαμπ «Γκεζίρα», με τον οποίο βίωσε σκηνές και καταστάσεις δύσκολες στο φλεγόμενο Κάιρο.

“Σε συνεννόηση με τον μάνατζερ του κλαμπ, αποφασίσαμε να επιστρέψω προσωρινά στην Αθήνα, με την προοπτική πάντως να ξαναβρεθώ στο Κάιρο με την πρώτη ευκαιρία. Οι μέρες που περάσαμε εκεί, ήταν όντως δύσκολες, μα συνάμα και μια τεράστια εμπειρία”, λέει ο 34χρονος τεχνικός που πέρσι καθόταν στον πάγκο του Ποσειδώνα Ιλισίων και ήταν συνεργάτης του Γιώργου Μορφέση στην Εθνική ομάδα πόλο Γυναικών.

Με τους αθλητές στη διαδήλωση

“Έχω αθλητές που μετείχαν των διαδηλώσεων. Κάποιοι έχουν χτυπηθεί με πλαστικές σφαίρες. Μια μέρα πήγα και εγώ μαζί τους, στην πλατεία Ταχρίρ, που απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από το κλαμπ. Ήταν θέμα εμπειρίας και παραστάσεων που ήθελα να έχω. Ήταν μοναδικές οι στιγμές”, τονίζει ο Κεχαγιάς και προσθέτει: “ο ξεσηκωμός ήταν γενικός. Από τη μία τα φτωχά, λαϊκά στρώματα και από την άλλη νέοι επιστήμονες που έχουν επιστρέψει από τις ΗΠΑ, με σημαντικές σπουδές και αμείβονται με 300 ευρω το μήνα. Έχω στην ομάδα μου τέτοιους αθλητές”.

Ο ίδιος δεν θα ξεχάσει το βράδι (σ.σ: μετά τις 3 το απόγευμα απαγορευόταν η κυκλοφορία) που ο συνάδελφός του Φίλιππος Σακέλλης (άλλοτε πολίστας του Παναθηναϊκού, του Παλαιού Φαλήρου και του ΝΟ Βουλιαγμένης) χτύπησε την πόρτα του σπιτιού και μετά από… σύσκεψη αποφάσισαν να επιστρέψουν στο δικό του, που βρίσκεται περίπου 200 μέτρα μακριά.

Στη γέφυρα που ενώνει το νησί με τη στεριά, κάθε βράδυ περίπου 50 άτομα με ρόπαλα, τσεκούρια, μαχαίρια και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, παίζουν το ρόλο… προκεχωρημένου φυλακίου σε οδόφραγμα που έχει στηθεί, ενώ σε κάθε κατοικία πάνω στο νησί ?το οποίο συγκεντρώνει εκτός των άλλων σπίτια επώνυμων και πρεσβείες- οι αυτοσχέδιες ομάδες προστασίας είναι παρούσες.

“Ήμασταν οι μοναδικοί που κυκλοφορούσαμε έξω, στην περιοχή μας. Του είπα ότι αυτό είναι τρέλα, αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή. Έπρεπε να βρεθούμε μαζί. Μας κόπηκαν βέβαια τα πόδια όταν στη διαδρομή μας πλησίασε αυτοκίνητο με φιμέ τζάμια, αλλά ευτυχώς μας προσπέρασε…”.

Ζάπλουτο κλαμπ

Το κλαμπ “Γκεζίρα” βρίσκεται πάνω σε ένα νησί του Νείλου, το Ζάμαλεκ, και είναι τεράστιο, ενώ καλύπτει σχεδόν όλο το φάσμα των αθλημάτων. Κλειστά γυμναστήρια, κολυμβητήρια, γήπεδο γκολφ, ιππόδρομος και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς σε μια τεράστια έκταση, όπου κάπου στα 1880 οι Άγγλοι ίδρυσαν το κλαμπ. Πολλά χρόνια μετά, το αιγυπτιακό κράτος πήρε τη μισή έκταση και έχτισε πολυτελείς κατοικίες και άλλα έργα υποδομής, ενώ την έδρα του εκεί έχει και ο κορυφαίος ποδοσφαιρικός σύλλογος της Αιγύπτου, Αλ Αχλί, με τις προπονητικές του εγκαταστάσεις.

Ο Σάκης Κεχαγιάς, από τα αξιολογότερα νέα παιδιά της προπονητικής στην ελληνική υδατοσφαίριση, παλιός πολίστας του Εθνικού και άλλων συλλόγων, πρόλαβε να κοουτσάρει την «Γκεζίρα» στο θερινό πρωτάθλημα, όπου η ομάδα του κατέλαβε την 3η θέση σε σύνολο δέκα, με πρώτη την «Ηλιούπολη».

“Είχαμε αρχίσει την προετοιμασία για το χειμερινό πρωτάθλημα και το Κύπελλο, αλλά προέκυψαν τα γεγονότα. Για μένα, είναι μοναδική εμπειρία να δουλεύω σε ένα τέτοιο κλαμπ, που σου τα παρέχει όλα. Πρόθεσή μου είναι να ολοκληρώσω το συμβόλαιο μου το οποίο λήγει στις 31 Μαίου φέτος”, δηλώνει.

Τελευταία του εμπειρία στο φλεγόμενο Κάιρο, η απαίτηση του Αιγύπτιου ταξιτζή που μετέφερε τον ίδιο και τον Σακέλλη στο αεροδρόμιο ?την περασμένη Πέμπτη? για την πτήση της Ολυμπιακής προς Αθήνα, να πάρει 6 φορές περισσότερα «πάουντς» (το αιγυπτιακό νόμισμα).

Με την παρέμβαση αστυνομικού, συμβιβάστηκε με την κανονική ταρίφα…

Συντάκτης: Δημήτρης Δεβές