Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΗΦΟΡΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Email:physea@minedu.gov.gr

Τηλέφωνο       : 210-3443012, 210-3443358

ΘΕΜΑ:«Αναστολή των Πανελληνίων Σχολικών Πρωταθλημάτων, σχολικού έτους 2010-11 »

Σε συνέχεια της από  19/01/2011   τηλεφωνικής ενημέρωσης και προκειμένου να εκτελεστούν τα προβλεπόμενα της υπ?αρίθμ.6251/ΙΒ/19-01-2011  εγκυκλίου   του Γενικού Γραμματέα του ΥΠ.Π.Δ.Β.Μ.Θ.  αναστέλλονται όλοι οι

προγραμματισμένοι αγώνες των Σχολικών Πρωταθλημάτων σε όλη τη Χώρα.

Για τη συνέχεια των διοργανώσεων θα  σας ενημερώσουμε με νεότερο έγγραφο μας.

Ο  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ  ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Ο κατήφορος φαίνεται να μην έχει τέλος. Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την απόφαση της Πολιτείας να εξοφλήσει(;) τον λογαριασμό των οφειλομένων στους δανειστές της χώρας μας, όχι από τις περιουσίες όσων καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα, αλλά από την τσέπη των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων της χώρας,  φέρνει νέα δεινά  στην αθλούμενη νεολαία.

Τα «σημάδια» της επιδείνωσης των συνθηκών στον χώρο του αθλητισμού φάνηκαν εδώ και λίγες ημέρες, μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να αναστείλει όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις στα γυμνάσια και λύκεια της χώρας! Μάλιστα, καλά το διαβάζετε! Αναστέλλονται όλες οι αθλητικές δραστηριότητες στα σχολεία για το 2011, γιατί το Υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το κόστος διεξαγωγής αυτών των σχολικών πρωταθλημάτων!
Αυτή η είδηση ήρθε να προστεθεί δίπλα στα γνωστά  προβλήματα που υπάρχουν με τις επιχορηγήσεις των αθλητικών σωματίων καθώς και τις οικονομικές δυσχέρειες για την  κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα.
Θα σκεφτεί κανείς.
« Καλά, τι φωνάζουν οι αθλητικοί παράγοντες. Που θα βρει τα χρήματα η κυβέρνηση».
Σαν απάντηση σε αυτό το εύλογο ερώτημα, μπορούμε να πούμε το εξής. Το ποσόν που η Πολιτεία διέθετε σε όλο το φάσμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού (Ομοσπονδίες και σωματεία)  τα προηγούμενα χρόνια που δεν είχε ξεσπάσει η οικονομική κρίση ήταν περίπου 50.000.000. Δηλαδή μόλις το 41% όσων διέθεσε ο κ. Μαρινάκης για τον Ολυμπιακό Πειραιώς την τρέχουσα περίοδο!
Για τέτοια χρήματα μιλάμε. Και μια ολόκληρη Κυβέρνηση αρνείται να διαθέσει για όλο το φάσμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού το 41% του ποσού που ένας μόνο οικονομικός παράγοντας διαθέτει  για μια ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας μας.
Αυτό δεν λέγεται κατάντια. Λέγεται ισοπέδωση του αθλητικού οικοδομήματος της χώρας μας και υπεύθυνοι για αυτό είναι όσοι  παίρνουν τέτοιες αποφάσεις.
Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση της μεγαλύτερης ελληνικής Ομοσπονδίας, του ΣΕΓΑΣ ο οποίος αντέδρασε εντονότατα στις νέες κυβερνητικές αποφάσεις.
Η ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ που βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας (www.segas.gr) έχει ως ακολούθως:
«Μετά την συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΕΓΑΣ με τον ΓΓΑ κ. Μπιτσαξή, στη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε κατ? αρχήν το ύψος της τακτικής χρηματοδότησης της ΓΓΑ στον ΣΕΓΑΣ για το 2011, από τον ΣΕΓΑΣ ανακοινώνονται τα εξής:
Η Πολιτεία αποφάσισε να διαλύσει τον Ελληνικό Αθλητισμό. Αυτό ξεκινάει από το Υπουργείο Οικονομικών, που στο όνομα της οικονομικής σωτηρίας της χώρας περιέκοψε δραστικά τα χρήματα που διαθέτει για τον Αθλητισμό, αλλά ολοκληρώνεται από την ΓΓΑ με τον πιο αδόκιμο, ψυχρό και ισοπεδωτικό τρόπο που αποφάσισε ότι στις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία πρέπει να διαθέσει το 33% της συνολικής χρηματοδότησης της ΓΓΑ για το 2011.
Την ίδια περίοδο υπάρχει παντελής έλλειψη ενός σχεδίου για τον Αθλητισμό που θα επαναπροσδιορίζει τους στόχους του, θα προχωράει σε διαρθρωτικές και δομικές αλλαγές και θα εκσυγχρονίζει τη λειτουργία του, όπως συμβαίνει στα περισσότερα Υπουργεία. Ταυτόχρονα η Χώρα προχωράει στην διοργάνωση μεγάλων και υποβαθμισμένων διεθνών αθλητικών διοργανώσεων, που απαιτούν δαπάνη δεκάδων εκατομμυρίων κάθε χρόνο, κλείνουν κολυμβητήρια, Εθνικά στάδια παραχωρούνται σε ιδιώτες ή εγκαταλείπονται χωρίς συντήρηση, αδρανοποιείται το ΕΣΚΑΝ, ματαιώνονται τα σχολικά Πρωταθλήματα, έχουν καταργηθεί τα κίνητρα, καταργήθηκε η χρηματοδότηση για Ολυμπιακή προετοιμασία, τα Αθλητικά Σωματεία στα οποία οφείλονται τακτικές επιχορηγήσεις πέντε ετών, μετατρέπονται από φορείς κοινωνικού χαρακτήρα σε γραφειοκρατικές και οικονομικές μονάδες και υπαλληλοποιούνται  οι εν ενεργεία Πρωταθλητές υψηλού επιπέδου της Χώρας.
Το Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή του θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του, ενόψει αυτής της εφιαλτικής για την Ελληνική αθλούμενη νεολαία κατάστασης».
Αναμένεται πως όλες οι αθλητικές Ομοσπονδίες θα αντιδράσουν έντονα στις νέες αυτές αποφάσεις που μιλούν για μείωση γύρω στο 20% των επιχορηγήσεων στις Ομοσπονδίες Α και Β κατηγορίας. Κάτι τέτοιο θα ανατρέψει όλο τον αγωνιστικό σχεδιασμό φέτος και θα οδηγήσει σε τραγική υποβάθμιση όλων των αθλημάτων.
Είναι βέβαιο λοιπόν ότι το 2011  θα είναι μια χρονιά κρίσιμη και όλοι μας πρέπει να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα, καθισμένοι και απαθείς στους καναπέδες μας περιμένοντας τους άλλους να μας λύσουν τα προβλήματα ή αν θα βάλουμε το νου μας σε λειτουργία?

http://www.haniotika-nea.gr