COACH, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΤΑΛΕΝΤΟ?

Κατά την αναζήτηση για τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες που μπορούν να δείχνουν το ταλέντο ενός κολυμβητή, τα πιο εύκολα να βρεθούν είναι τα εξωτερικά σωματικά χαρακτηριστικά.

Πόσες φορές έχουμε βρεθεί σε κολυμβητικούς αγώνες και έχουμε δει αθλητές δώδεκα ετών, που είναι χτισμένοι σαν δεκαπεντάχρονοι να κάνουν καταπληκτικούςχρόνους,αιφνιδιάζοντας τους αντιπάλους,με τακτικές κούρσας που ταιριάζουν σε μεγαλύτερους αθλητές.

Τελικά, το σωματικό ταλέντο είναι μόνο ένας δείκτης – και όχι ιδιαίτερα καλός – της πιθανής απόδοσης.

Ταλέντο είναι κατι περισσότερο από απλούς μύες.

Πραγματικό ταλέντο είναι ένα πολύ πιο σύνθετο πράγμα από  μύες, τένοντες, νεύρα, το αίμα και τους συνδέσμους. Είναι μια ολοκλήρωση του μυαλού, του σώματος και του πνεύματος: ένας συνδυασμός σωματικής, πνευματικής, τεχνικής, τακτικής, γενετικής.

Ποια είναι η ταυτότητα των Top ταλέντων για την  κολύμβηση και πώς θα βρούμε τους πιο ταλαντούχους κολυμβητές;

Γονείς ως γενετικό υλικό-σωματότυπος σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας.

Οι γονείς ως υποστηρικτικό μέσο, τρυφεροί, φιλόξενοι, όπου γίνονται φροντιστές στις ανάγκες της διατροφής, την υποστήριξη της διαχείρισης του χρόνου, τον ύπνο, την ανάπαυση, την εκπαίδευση και την υπόλοιπη οικογένεια.

Η Ικανότητα να μαθαίνουν γρήγορα ?να  τους μαθαίνουμε περισσότερα σε μικρότερο χρονικό διάστημα και αυτό σημαίνει ταχύτερη εξέλιξη και βελτίωση.

Η ικανότητα να αντιμετωπίζουνε δυσκολίες, αντιξοότητες και τις αλλαγές – η διαδρομή προς το μεγαλείο δεν είναι ποτέ ευθεία ή ομαλή. Πολλοί Ολυμπιονίκες  έπρεπε να υπομείνουν set, χειρουργικές επεμβάσεις,ασθένειες, την απογοήτευση και να αγωνιστούν σκληρά για να επιτύχουν τα όνειρά τους.

Φυσικο ταλέντο. Πρέπει να έχουνε τουλάχιστον ένα “όπλο” – ταχύτητα,  δύναμη, ευελιξία

Αυτοπεποίθηση.Είναι μία και δεν υπάρχουν σχόλια.

Πάθος. Η αγάπη για το κολύμπι είναι η κινητήρια δύναμη  πολλών μεγάλων κολυμβητών και μεγάλων επιδόσεων στο κολύμπι.

Η δυνατότητα να δουλεύει μαζί με  άλλους ανθρώπους. Το κολύμπι είναι ένα ατομικό άθλημα τυλιγμένο σε ένα περιβάλλον ομάδας. Η ικανότητα να λειτουργεί κάποιος καλά με τους συναθλητές του, συχνά σε δύσκολες, σκληρές, και με υψηλή πίεση, καταστάσεις, είναι σημαντικό προσόν και ένα ταλέντο που δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

Η ικανότητα να διατηρεί μια αίσθηση του χιούμορ και της ισορροπίας για τη ζωή.Μετά από όλα αυτά που τελειώνουν μια μέρα,πρέπει να συνεχίσει τη ζωή του λέγοντας ότι υπήρξε απλα ένας κολυμβητής.

Χρόνος διαθεσιμότητας. Ενώ δεν είναι αυστηρά ένα στοιχειο του ταλέντου, ο χρόνος που διαθέτει για την εκπαίδευση, την προετοιμασία, την ανάπαυση, την ανάκτηση και τον ανταγωνισμό είναι κρίσιμοι και  καθοριστικοί παράγοντες για το πόσο μεγάλη θα είναι η επιτυχία.

Ή αν με διαβάζουν και αθλητές
Ταλέντο είναι ….

Η στάση σου απέναντι στη καθημερινή και μέγιστη προπόνηση.
Η αγάπη σου για τον αθλητισμό.
Ο ενθουσιασμός σου  ιδίως στις δύσκολες στιγμές.
Η καλλιέργια μιας ανευ όρων αγάπης και υποστήριξης από την οικογένεια.

Η σκληρότητα για να μπορείς να επιμείνεις και να συνεχίσεις να προσφέρεις το καλύτερό σου όταν αισθάνεσε κουρασμένος.

Η επιθυμία σου να μην τα παρατάς ποτέ.

Για να τα θέσω όλα μαζί.

Ταλέντο είναι κάτι πολύ περισσότερο από  το μεγαλύτερο, το ισχυρότερο, το ψηλότερο ή το γρηγορότερο …ταλέντο είναι ένα συνολικό πακέτο. Ένας συνδυασμός παραγόντων που, όταν συνδυάζονται με την πάγια σκληρή δουλειά, την αφοσίωση, τη δέσμευση και την χωρίς συμβιβασμούς προσήλωση στην άριστη προετοιμασία , μετατρέπει τις δυνατότητες σε επιδόσεις.

Συντάκτης: Δημήτρης Δεβές