Το «Θεώρημα της επτάδας» από τις εκδόσεις Πατάκη είναι η πρώτη του συγγραφική απόπειρα και για να είμαστε ειλικρινείς, έχοντας διαβάσει μέρος του μυθιστορήματος, ήδη μπήκε στην καρδιά μας.
«Είναι κάτι που μου τριβέλιζε το μυαλό ένα δυο χρόνια τώρα, ένιωθα την ανάγκη να πω, να μοιραστώ πράγματα που έμαθα από τον αθλητισμό, αλλά αφορούν τη ζωή.
Το βασικό μήνυμα του βιβλίου είναι να μην τα παρατάς, πάντα να προσπαθείς.
Στην αρχή μου φαινόταν βουνό, αλλά όταν ξεκίνησα να γράφω με συνεπήρε, το ολοκλήρωσα σε δύο μήνες. Σηκωνόμουν με λαχτάρα στις πέντε το πρωί για να γράψω, μεγάλο μέρος του γράφτηκε μέσα στο αυτοκίνητο, περιμένοντας να τελειώσουν τα παιδιά την προπόνηση στη Βουλιαγμένη» σημειώνει ο 43χρονος σήμερα Γιώργος Μαυρωτάς.
«Δύο διαφορετικοί κόσμοι με κοινά σημεία»
Τι είναι όμως το «Θεώρημα της επτάδας»;.
Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο από τις εμπειρίες της ζωής του. Και η ιδέα πανέξυπνη: Από τη μία ο Λουκάς (ο αθλητής Μαυρωτάς), από την άλλη ο Φίλιππος (ο επιστήμονας Μαυρωτάς) σε μια παράλληλη πορεία.
«Είναι οι δύο μου εαυτοί, φαινομενικά είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι, δύο διαφορετικές συμπεριφορές, αλλά τελικά αυτό που αναδεικνύεται είναι ότι ουσιαστικά δεν είναι τόσο διαφορετικοί. Εχουν πολλά κοινά, υπάρχουν πολλές στιγμές μέσα όπου ο Λουκάς χρησιμοποιεί την ορολογία του Φίλιππου και το αντίθετο.
Δηλαδή συναισθήματα όπως το γκολ ή παίρνω το πρωτάθλημα για τον Λουκά, τα νιώθει αντίστοιχα και ο Φίλιππος στο λύκειο, στο Πολυτεχνείο, όταν κάνει την πρώτη του δημοσίευση ή όταν μπαίνει πρώτη φορά στο αμφιθέατρο για να διδάξει.
Στην πραγματικότητα είναι μια μυθοπλασία, έγραφα πραγματικά περιστατικά, αλλά έφτιαχνα και δικά μου, υπήρχαν στιγμές που γελούσα μόνος μου, υπήρχαν κάποιες άλλες που θυμόμουν στιγμές και δάκρυζα» κατέληξε ο Γιώργος Μαυρωτάς.
Πίσω από τις μαθηματικές σχέσεις
Βλέποντας το εξώφυλλο του βιβλίου, το μάτι σου πάει σε μαθηματικές σχέσεις. Ο συγγραφέας προτρέπει τον αναγνώστη να μην τις προσπεράσει, αλλά να ρίξει μια δεύτερη, πιο προσεκτική ματιά, για να καταλάβει τι λένε. «Κρύβουν μέσα τους την πεμπτουσία του βιβλίου», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Είναι πολύ απλό να τα διαβάσει κάποιος τα μηνύματα που περνούν μέσα από αυτές τις τρεις μαθηματικές σχέσεις.
Η πρώτη λέει ?Σπορ ίσον με σχολείο?,
η δεύτερη ?Ζωή χωρίς φίλους ίσον μηδέν? και
η τρίτη ?Η ομάδα είναι μεγαλύτερη από το άτομο?.
Είναι μηνύματα που περνούν μέσα από το βιβλίο. Ο αθλητισμός μού έμαθε πράγματα που δύσκολα θα έπαιρνα σε τόσο μεγάλο βαθμό έξω από αυτόν, όπως η αυτοκυριαρχία» μας λέει ο Γιώργος Μαυρωτάς.
«Στην τελευταία τελεία ένιωσα ότι είχε φύγει από εμένα»
Οπως λένε, η ολοκλήρωση ενός βιβλίου είναι σαν να έχει έρθει στον κόσμο ένα παιδί. «Οταν μπήκε η τελευταία τελεία, ένιωσα πια ότι όλο ήταν κάτι που είχε πεθάνει, είχε φύγει από εμένα, δεν ήταν πια δικό μου, αλλά πια ανήκε στον κόσμο και σε όσους θα το διαβάσουν.
Δεν ξέρω την ανταπόκριση που θα βρει, αλλά ήταν μια απίστευτη εμπειρία, ήδη στο μυαλό μου υπάρχει κάτι, αλλά ακόμα χρειάζεται χρόνο για να το επεξεργαστώ» συμπληρώνει ο Γιώργος Μαυρωτάς, που βλέπει το πρώτο του «παιδί» στο χώρο του μυθιστορήματος, το «Θεώρημα της επτάδας», να έχει ανοίξει τα φτερά του για το δικό του ταξίδι.