ΧΑΝΕΙ ΘΕΣΕΙΣ Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΟ WATER POLO,ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Η προσπάθεια παγκοσμιοποίησης της υδατοσφαίρισης μπορεί να στοιχίσει ακριβά στην ευρωπαϊκή ήπειρο, καθώς με τα σημερινά δεδομένα στο τουρνουά των ανδρών των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο από την Ευρώπη θα πάρουν μέρος έξι ομάδες, αντί των οκτώ που μετείχαν στη διοργάνωση του 2008 στο Πεκίνο. Αν το παραπάνω ισχύσει και δεν αλλάξει κάτι, αυτόματα γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η προσπάθεια πρόκρισης για την εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών. Να σημειώσουμε ότι τι Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Αϊντχόφεν (η προκριματική φάση των ομίλων θα αρχίσει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου) θα γίνει τον Ιανουάριο του 2012, καθώς τον Αρπρίλιο υπάρχει το προ-Ολυμπιακό τουρνουά της παγκόσμιας ομοσπονδίας, στο οποίο θα πάρουν μέρος πέντε ευρωπαϊκές ομάδες.

Οπως μας διευκρίνισε ο διευθυντής του πόλο στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία, Μάρκο Μπίρι, τρεις θέσεις για τις ευρωπαϊκές ομάδες θα δοθούν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2011 στη Σαγκάη, άλλη μία από το ερχόμενο World League, ενώ θέση παίρνει και η ομάδα της διοργανώτριας χώρας. Αρα θα μείνει μόλις ένα και μονάκριβο εισιτήριο που θα ψάχνει τον κάτοχό του. «Θα είναι καταστροφή για την Ευρώπη αν πάνε μόλις έξι ομάδες στους Ολυμπιακούς Αγώνες» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μάρκο Μπίρι. Τι μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να δούμε περισσότερες ευρωπαϊκές ομάδες στο Ολυμπιακό τουρνουά του Λονδίνου; Για παράδειγμα να μη στείλει ομάδα η Αφρική, όπως είχε γίνει το 2008 στο Πεκίνο.
Εκεί όπου υπήρχαν οκτώ ευρωπαϊκές εθνικές ομάδες (Κροατία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Ισπανία), δύο από την αμερικανική ήπειρο (Καναδάς, ΗΠΑ), η Αυστραλία από την Ωκεανία και η διοργανώτρια Κίνα.

Να σημειώσουμε ότι η εθνική ομάδα των ανδρών για να κάνει το ταξίδι στο Πεκίνο, πέρασε μέσα από τη ψυχοφθόρα διαδικασία δύο προ-Ολυμπιακών τουρνουά, πρώτα στην Μπρατισλάβα για το τουρνουά της ηπείρου και έπειτα στην Οραντέα της Ρουμανίας, στο προ-Ολυμπιακό τουρνουά της παγκόσμιας ομοσπονδίας, που είχε δώσει τα δύο τελευταία εισιτήρια στην Ελλάδα και τον Καναδά.

Συντάκτης: Δημήτρης Δεβές