Αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο για το 2021 και η ανακοίνωση της FINA για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φουκουόκα 2021

Την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο για το 2021 εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού συμφώνησαν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε. 
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε κατά την επικιονωνία του μέσω τηλεδιάσκεψης με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, συμφώνησαν την αναβολή των Αγώνων κατά ένα έτος, για το 2021. 
H εξάπλωση του νέου κορωνοϊού θα είναι η δεύτερη αιτία που αλλάζει την ημερομηνία τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων μετά από τον πόλεμο ο οποίος είχε ματαιώσει τους Αγώνες του 1916, του 1940 και του 1944.
Ο ιός, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στην κινεζική πόλη Γουχάν, εξαπλώθηκε γρήγορα στην Ιαπωνία πριν φτάσει στην Ευρώπη, αναγκάζοντας την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις να προβούν σε πρωτοφανή λήψη μέτρα για τη συγκράτηση της διασποράς του.
Η απόφαση για την αναβολή των Αγώνων πάρθηκε υπό την πίεση πολλών Ολυμπιακών ομάδων ότι δεν θα συμμετάσχουν σε αυτούς καθώς και την επίσημη ανακοίνωση της μη συμμετοχής του Καναδά και της Αυστραλίας. 
Την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2021 επιβεβαίωσε με σχετική ανακοίνωσή της η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.
Η ανακοίνωση: 
«Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Τόμας Μπαχ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη σήμερα το πρωί προκειμένου  να συζητήσουν το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον αναφορικά με τον Covid-19 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020….
Ο πρόεδρος Μπαχ και ο πρωθυπουργός Άμπε εξέφρασαν την κοινή ανησυχία τους για την παγκόσμια πανδημία Covid-19, για το τι προκαλεί στις ανθρώπινες ζωές και τον σημαντικό αντίκτυπό της στις προετοιμασίες των αθλητών παγκοσμίως για τους Αγώνες.
Η πρωτοφανής και απρόβλεπτη εξάπλωση της επιδημίας έχει δει την κατάσταση στον υπόλοιπο κόσμο να επιδεινώνεται. Χθες, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγιέσους, δήλωσε ότι η πανδημία COVID-19 ‘επιταχύνει’. Υπάρχουν περισσότερα από 375.000 κρούσματα που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως και σχεδόν σε κάθε χώρα και ο αριθμός τους αυξάνεται κάθε ώρα.
Υπό τις παρούσες συνθήκες και με βάση τις πληροφορίες που παρέσχε σήμερα ο ΠΟΥ, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ και ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι Αγώνες της XXXII Ολυμπιάδας στο Τόκιο πρέπει να αναπρογραμματιστούν σε ημερομηνία πέραν του 2020 αλλά όχι αργότερα από το καλοκαίρι του 2021, για τη διασφάλιση της υγείας των αθλητών, όλων των συμμετεχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες και της διεθνούς κοινότητας».
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, σήμερα Τρίτη 24/3, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Υγρού Στίβου (FINA) εξέδωσε δική της ανακοίνωση που αφορά τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Υγρού Στίβου, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τον Ιούλιο του 2021 στη Φουκουόκα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της FINA:
“Καθώς η πανδημία του κορωνοϊου COVID-19 εξαπλώνεται, η FINA θα ήθελε να επαναλάβει την ανησυχία της για όλους τους πληγέντες. Η FINA έχει πλήρη επίγνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αθλητές των aquatics σε όλο τον κόσμο, ειδικά όσον αφορά την προπόνησή τους και την πρόσβαση στην πισίνα.

Επιπλέον, μετά τη σημερινή κοινή ανακοίνωση από τους διοργανωτές του “Τόκιο 2020” και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, σχετικά με την αναβολή και τη μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2021, η FINA θα συνεργαστεί στενά με την οργανωτική επιτροπή υποδοχής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος του 2021 στη Φουκουόκα και τις ιαπωνικές δημόσιες αρχές, προκειμένου να προσδιοριστεί η ευελιξία γύρω από τις ημερομηνίες της διοργάνωσης, εάν είναι απαραίτητο και σε συμφωνία πάντα με τη ΔΟΕ.

Ο κύριος στόχος της FINA είναι να εξασφαλίσει την επιτυχία της εκδήλωσής της, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της ευημερίας των αθλητών και τη μεγιστοποίηση των ευκαιριών για τα αστέρια του υγρού στίβου να ανταγωνίζονται στο υψηλότερο επίπεδο.

Η FINA θα ήθελε να εκφράσει τη συνεχή και ειλικρινή ευγνωμοσύνη της προς τη ΔΟΕ και τους διοργανωτές του “Τόκιο 2020″ και του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Φουκουόκα 2021 για τις πολύ σημαντικές προσπάθειές τους να κρατούν ασφαλή τον κόσμο μέσα από τον αθλητισμό”.

Συντάκτης: Δημήτρης Δεβές