ΑΝΑΧΩΡΗΣΑΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΧΘΕΣ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΓΙΑ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

Οι πρώτοι αθλητές / τριες, που θα μετάσχουν στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών ? γυναικών στη Βουδαπέστη, αναχωρούν σήμερα.

Στην ουγγρική πρωτεύουσα μεταβαίνουν, οι Σπύρος Γιαννιώτης, Αντώνης Φωκαίδης, Μαριάννα Λυμπερτά και Κέλυ Αραούζου, για τις Μεγάλες Αποστάσεις στην Κολύμβηση και ακόμη η Εθνική ομάδα της συγχρονισμένης κολύμβησης. Την αποτελούν οι: Δέσποινα Σολωμού (Σόλο, Ντουέτο, Κόμπο), Ευαγγελία Πλατανιώτη (Ντουέτο, Κόμπο), Ευαγγελία Κουτίδη (Αναπλ. Ντουέτο, Κόμπο), Ευαγγελία Παπάζογλου (Κόμπο), Ελένη Παπανδρέου (Κόμπο), Δέσποινα Τζώρτσου (Κόμπο), Ευαγγελία Γιαλίδη (Κόμπο), Κωνσταντίνα Μπαχτσεβανίδου (Κόμπο), Μαρία Αλζιγκούζη ? Κομινέα (Κόμπο), Αναστασία Μαλεκάκη, (Κόμπο), Μιχαέλα Κοστράκη (Αναπλ. Κόμπο), Χρυσάνθη Τσίτου (αναπλ. Κόμπο).

Στην Βουδαπέστη μεταβαίνουν ακόμη οι προπονητές Νίκος Γέμελος, Μίλτος Κανελλόπουλος και ο φυσικοθεραπευτής Ισαάκ Τύρος (για τις Μεγάλες Αποστάσεις), η ομοσπονδιακή προπονήτρια Σταυρούλα Ντόμαλη, η προπονήτρια Ιουλία Παπαθεοδοσίου, οι διεθνείς κριτές Μαρία Θηβαίου, Στέλλα Κωνσταντινίδου, ο φυσικοθεραπευτής Γιώργος Τύρος, ο γιατρός Γιώργος Μαρίνος και το μέλος του Δ.Σ της ΚΟΕ Ελένη Σταυρακοπούλου ? Μποζώνη (για τη Συγχρονισμένη).

Στις 7 Αυγούστου αναχωρεί η αποστολή της Κολύμβησης και την επομένη (8/8) των Καταδύσεων.

από www.express.gr/

Η αναχώρηση για τη Βουδαπέστη είχε ορισθεί για στις 4.30μ.μ. Για τον Σπύρο Γιαννιώτη και την Μαριάννα Λυμπερτά, όμως, η ημέρα άρχισε αρκετές ώρες νωρίτερα.
Στο κολυμβητήριο του Αγίου Κοσμά οι δύο κορυφαίοι Ελληνες αθλητές στην ανοικτή θάλασσα έκαναν κανονικά την προπόνησή τους.
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα έρχεται άλλωστε και δεν μπορεί να χαθεί ούτε λεπτό.
Και ενώ η Λυμπερτά φαίνεται ότι βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση -το Παγκόσμιο στον Καναδά ήταν μια κακή παρένθεση στην πολύ καλή σεζόν που έχει κάνει φέτος- για τον πρωταθλητή Ευρώπης του 2008 στο Ντουμπρόβνικ δεν φαίνεται ότι ισχύει το ίδιο.
Ο Γιαννιώτης και σήμερα είχε ενοχλήσεις στο στομάχι αν και έβγαλε το πρόγραμμα του κανονικά υπό τις οδηγίες του Νίκου Γέμελου: «Νιώθω ατονία.
Θα δούμε» ήταν τα λόγια του 30χρονου πρωταθλητή από την Κέρκυρα λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για την ουγγρική πρωτεύουσα.
Ένα είναι σίγουρο.
Ότι ακόμα και αυτές οι ενοχλήσεις δεν πρόκειται να τον κρατήσουν μακριά από τα νερά της λίμνης Μπάλατον, όπου από την Τετάρτη αρχίζουν τις προσπάθειές τους οι αθλητές στην ανοιχτή θάλασσα.
Το θέμα είναι αν θα αποτελέσουν εμπόδιο για μία θέση στο βάθρο μια και ο Γιαννώτης είναι ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση ενός μεταλλίου.
Αύριο, πάντως, αναμένεται να κάνει την πρώτη του βουτιά στη λίμνη μια και επιτάσσεται να γίνει ένα χαλάρωμα πριν από την κούρσα των 10χλμ, πρώτο αγώνα στο 30ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
Ο Γιαννιώτης, πάντως, θα αγωνιστεί τόσο στα 10χλμ, όσο και στα 5χλμ αλλά και στη σκυταλοδρομία μαζί με την Λυμπερτά και τον Αντώνη Φωκαίδη.
Τα περισσότερα από τα κορίτσια της συγχρονισμένης κολύμβησης πηγαίνουν ακόμα στο σχολείο.
Μόνο η Δέσποινα Σολωμού είναι 18 ετών και θεωρείται πιο έμπειρη από τις υπόλοιπες.
Από αύριο, ωστόσο, θα εκπροσπήσουν τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθημα και ελπίζουν σε μια καλή εμφάνιση: «Στόχος μας είναι μια θέση στην 6άδα.
Στο κόμπο και στο σόλο με την Σολωμού» σχολίασε η Ελένη Σταυρακοπούλου, μέλος του Δ.Σ.
της ΚΟΕ και υπεύθυνη για το άθλημα.
Την ομάδα αποτελούν οι Δέσποινα Σολωμού, Ευαγγελία Πλατανιώτη, Ευαγγελία Κουτίδη, Ευαγγελία Παπάζογλου, Ελένη Παπανδρέου, Δέσποινα Τζώρτσου, Ευαγγελία Γιαλίδη, Κωνσταντίνα Μπαχτσεβανίδου, Μαρία Αλζιγκούζη – Κομινέα, Αναστασία Μαλεκάκη, Μιχαέλα Κοστράκη, Χρυσάνθη Τσίτου, που το βράδυ προπονήθηκαν κανονικά στο κολυμβητήριο και αφού μόλις πρόλαβαν να αφήσουν τα πράγματά τους στο ξενοδοχείο.
Αύριο το μεσημέρι θα κάνουν και πάλι πρόπονηση, μία ημέρα πριν την έναρξη των αγώνων.
Με ένα βιβλίο στο χέρι πέρασε την ώρα της κατά τη διάρκεια της πτήσης η Κέλυ Αραούζου.
Η νεαρή κολυμβήτρια εκτός από την συντορφιά του βιβλίου είχε και ακουστικά στα αυτιά προκειμένου να ακούσει την αγαπημένη της μουσική.
Το διάβασμα προτίμησε και η Μαριάννα Λυμπερτά, ενώ οι προπονητές Νίκος Γέμελος και Μίλτος Κανελλόπουλος συζητούσαν για τους στόχους της ελληνικής ομάδας στη διοργάνωση.
Για τους αθλητές και τις αθλήτριες που θα λάβουν μέρος στην ανοικτή θάλασσα ο προορισμός σήμερα δεν ήταν οι Βουδαπέστη αλλά το Μπάλατον.
Η μικρή πόλη των 13.000 κατοίκων θα φιλοξενήσει στην περίφημη λίμνη της τους αγώνες και οι Σπύρος Γιαννιώτης, Μαριάννα Λυμπερτά, Κέλυ Αραούζου, Αντώνης Φωκαίδης μαζί με τους προπονητές Νίκο Γέμελο και Μίλτο Κανελλόπουλο συνέχισαν το ταξίδι τους οδικώς.
Από τη Βουδαπέστη, το Μπάλατον απέχει περίπου 150χλμ και η ελληνική ομάδα μετέβη με ένα πουλμανάκι που είχαν ναυλώσει οι διοργανωτές.
Ο Φωκαίδης βρήκε τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής στη Βουδαπέστη μια και ήρθε στην Ουγγαρία από τη Θεσσαλονίκη με την πτήση του να έχει καθυστέρηση.
Για τους Γιαννιώτη και Φωκαίδη η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή μια και οι δύο κολυμβητές δε θα λάβουν μέρος στα αγωνίσματα της πισίνας και το Σάββατο θα πάρουν το δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα.
Αντίθετα, οι Λυμπερτά και Αραούζου θα βρεθούν στη Βουδαπέστη μια και θα συνεχίσου τις προσπάθειές τους.
Οι αγώνες στην κολύμβηση αρχίζουν στις 9 Αυγούστου και η ελληνική ομάδα αναμένεται στην Ουγγαρία δύο ημέρες πριν.
Το δυσάρεστο, ωστόσο, είναι ότι αν ρίξει κανείς μια ματιά στην αποστολή θα διαπιστώσει ότι η Ελλάδα δεν θα δηλώσει συμμετοχή στο αγώνισμα των 4χ200μ. ελεύθερο.
Ένα αγώνισμα που έχει τη δική του ξεχωρίστη αίγλη στο άθλημα και η χώρα μας έχει γράψει τη δική της ιστορία.
Το αποδεικνύουν το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2002 στο Βερολίνο και του 2006 στη Βουδαπέστη, η 4η θέση στο Ευρωπαϊκό της Μαδρίτης το 2004 αλλά και η συμμετοχή στους τελικούς των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων του 2005 στο Μόντρεαλ, του 2007 στη Μελβούρνη και φυσικά των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.
Στη Βουδαπέστη θα βρίσκεται μόνο ένας 200άρης, ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ Ανδρέας Ζήσιμος.
Ουσιαστικά η Ελλάδα που στο παρελθόν είχε να επιδείξει αθλητές όπως οι Μαγγανάς, Γιαννιώτης (δεν ασχολείται πλέον με το αγώνισμα) Ξυλούρης, Αντωνόπουλος, Κοκκώδης, Οικονόμου δε θα μπορούσε να παρουσιάσει ανταγωνιστική ομάδα.
Εκτός του Ζήσιμου, μόνο οι Γιώργος Δεμέτης και Μιχάλης Κικιλής έχουν να παρουσιάσουν ικανοποιητικές επιδόσεις και οι υπόλοιποι αθλητές βρίσκονται λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το 1.53.
Δυστυχώς όμως η Ελλάδα που από το 2002 έως και 2008 έδινε το παρών στο αγώνισμα δε θα έχει εκπροσώπιυς στη σκυταλοδρομία των 4χ200μ.
στο 30ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
Στο μεταξύ με αφίσες σε κεντρικά σημεία της Βουδαπέστης διαφημίζουν οι Ούγγροι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα υγρού στίβου.
Εχουν ποντάρει πολλά οι διοργανωτές στην αγάπη του κόσμου για την κολύμβηση και για το λόγο αυτό εξάλλου έχουν εκδώσει και πακέτο εισιτηρίων για τις ημέρες από 9 έως και 15 Αυγούστου που θα γίνει ο «βασιλιάς» του υγρού στίβου.
Αλλωστε οι Ούγγροι έχουν από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη και ελπίζουν σε αρκετά μετάλλια.

BUDAPEST (HUN) European Championships
European Championships Swimming, Diving, Synchro & Open Water-RESULTS

Συντάκτης: Δημήτρης Δεβές