Ένα άρθρο κάθε μέρα. Ευκαιρία για μελέτη. Εθελοντισμός και διοργάνωση κολυμβητικών αγώνων. Μια παγκόσμια πραγματικότητα

Το άρθρο περιέχει μεταφρασμένα στοιχεία από την συνέντευξη της Elizabeth Wickham-γι’αυτό και το πρώτο ενικό πρόσωπο στις αναφορές των θέσεων- γνωστής και ως “Mrs. meet manager”, εκπαιδεύτρια εθελοντών σε κολυμβητικούς αγώνες της ομοσπονδίας κολύμβησης των Η.Π.Α. στο swimswam.com
Οι γονείς εθελοντές είναι ένας τομέας ζωτικής σημασίας για την επιτυχία των κολυμβητικών αγώνων. Οι αγώνες που διοργανώνουν οι σύλλογοι όχι μόνο να συγκεντρώνουν χρήματα για την ομάδα, αλλά είναι μία από τις κύριες πηγές συγκέντρωσης χρημάτων. Έτσι, ακόμα και αν το παιδί σας δεν κολυμπά στη συγκεκριμένη συνάντηση, ίσως χρειαστεί να κάνετε μια εθελοντική εργασία επειδή σίγουρα το παιδί θα κερδίσει αρκετά από έναν σύλλογο με οικονομική άνεση. Υπάρχουν πολλές θέσεις και είναι εύκολο να βρείτε μία που ταιριάζει στην προσωπικότητά σας. Ένα από τα καλύτερα πράγματα για τον εθελοντισμό είναι η συντροφικότητα και ο δεσμός μεταξύ γονέων που δίνουν χρόνο και προσπάθεια για κάτι πιο μεγάλο από την ατομικότητα. Ας δούμε κάποιες εργασίες που μπορεί να κάνει ένας εθελοντής γονέας σε μία κολυμβητική συνάντηση:
1.Σνακ μπαρ
Στους πρώτους μου αγώνες το 2001 έφτιαχνα συνεχώς μπολάκια με κομμένα φρούτα και πουλούσα κρύα σάντουιτς για πρωινό. Με τους υπόλοιπους εθελοντές του σνακ μπαρ οι οποίοι ήταν πολύ φιλικοί και φιλόξενοι έχουμε γίνει οι καλύτεροι φίλοι και συνεργάτες μέχρι σήμερα. Το μειονέκτημα ήταν ότι στεκόμασταν όρθιοι για ώρες. Αλλά υπάρχει πάντα η σχέση με τους αθλητές και τους θεατές που κάνουν το χρόνο να περνάει γρήγορα.
2.Βοηθός Γραμματείας
Όταν αποφοίτησα από τη θέση του ‘γονέα snack bar’ μου ζητήθηκε να δουλέψω “κάτω από τις κερκίδες” σαν βοηθός γραμματείας. Ήταν δουλειά μου να παίρνω από τον εκτυπωτή τα αποτελέσματα και να τα κολλάω στον πίνακα ανακοινώσεων και να γράφω τα βραβεία τακτοποιώντας τα για τις απονομές. Εκείνη την εποχή μπορούσα να δουλεύω χωρίς διακοπή για ώρες.
3.Χρονομέτρης
Ήμουν τόσο ενθουσιασμένη που έγραψα ακόμη και τον πατέρα μου στην επιμόρφωση της ομοσπονδίας. Ως πρώην κολυμβητής, λάτρευε να βλέπει τα εγγόνια του στους αγώνες. Έτσι κάθισε σε μια καρέκλα πιάνοντας χρονόμετρο στους αθλητές. Ήταν σίγουρα πολύ καλύτερα η θέα από το να ήταν στριμωγμένος, όρθιος στην κερκίδα. Το έχει κάνει ήδη πολλές φορές, κάθε φορά από διαφορετική διαδρομή, με το ίδιο διασκεδαστικό αποτέλεσμα γι’αυτόν.
4.Starting list
Αυτή είναι μια δουλειά που την έβλεπα πάντα εύκολη αλλά είναι τόσο σημαντική. Ο υπεύθυνος για το Starting list είναι αυτός που ελέγχει τη ροή όλων των αγώνων. Δεν υπάρχει χρόνος να περπατήσει να μιλήσει και αισθάνεται την ευθύνη και την πίεση για την ομαλή ροή. Έχω φίλους που αγαπούν αυτή τη θέση και η προσπάθειά τους εκτιμάται από όλους.
5.Απονομές
Βρήκα πραγματικά γαλήνη στα βραβεία για πολλά χρόνια. Ησυχία από την άποψη της ροής των αγώνων, κάθισα με φίλους και έβαλα αυτοκόλλητα σε κορδέλες και μετάλλια. Το μειονέκτημα αυτής της δουλειάς ήταν μόνο να μπορέσουμε να υπολογίσουμε αν θα μας φτάσουν τα υλικά. Είχαμε βέβαια την υποχρέωση να τα παραγγείλουμε εμείς 1 μήνα πριν από τους αγώνες.
6.Check-in
Αυτή η δουλειά διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα. Απλά ήμουνα το επόμενο βήμα από τη Starting List και έβαζα στη σειρά τα 8 επόμενα άτομα. Είναι το καλύτερο μέρος για να μιλήσετε με όλους τους αθλητές και να τους ευχηθείτε μια καλή επιτυχία.
7.Αλυτάρχης-Αφέτες
Ανάλογα με τους αγώνες, οι συγκεκριμένες θέσεις μπορεί να είναι από διασκεδαστικές έως εφιαλτικές. Νομίζω ότι σε μεγάλους αγώνες όπου οι αθλητές είναι πιο έμπειροι καθιστά αυτές τις θέσεις ευχάριστες. Σε μια συνάντηση με νεότερους κολυμβητές παραμένουν πάντα απασχολημένοι και σε επαγρύπνιση ώστε να κυλίσουν όλα ήρεμα και να είναι όλοι ευχαριστημένοι.
Ο εθελοντισμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δώσετε στην κολυμβητική κοινότητα ένα κομμάτι της καρδιάς σας. Εθελοντής γίνεσαι είτε επειδή πρέπει να δώσεις στα παιδιά σου το καλό παράδειγμα αλλά και να απολαύσεις το άθλημα που διαμορφώνει τη ζωή τους.
1.Σ.Σ. Να ενημερώσω ότι σε αγώνες στη Μεγάλη Βρετανία και στις Η.Π.Α. οι μόνες έμμισθες θέσεις είναι αυτές της γραμματείας οι οποίες στελεχώνονται από εξειδικευμένους υπαλλήλους των ομοσπονδιών. Οι υπόλοιπες θέσεις των αγώνων είναι εθελοντικές, στελεχώνονται δε από ανθρώπους, κυρίως γονείς και στελέχη των ομάδων, που μία εβδομάδα κάθε έτος, εκπαιδεύονται και ενημερώνονται για νέους κανονισμούς.
2.Σ.Σ. Οι απόψεις του παραπάνω άρθρου είναι πολύ κοντά και με τις δικές μου απόψεις για τους ανθρώπους που πρέπει να βοηθούν στη διοργάνωση κολυμβητικών αγώνων. Η πραγματικότητα στην Ελλάδα δεν είναι πολύ κοντά στον εθελοντισμό. Θα έλεγα ότι ισχύει ένα μικτό σύστημα εθελοντών και ανθρώπων που αμοίβονται.
Συντάκτης: Δημήτρης Δεβές