Ένα άρθρο κάθε μέρα. Ευκαιρία για μελέτη. Σκυταλοδρομίες. Τα χαρακτηριστικά του τέλειου συνκολυμβητή.

Σκυταλοδρομία. Χαρακτηριστικά του τέλειου συνκολυμβητή.

Σκυταλοδρομία μπορεί να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα. Για μερικούς, μια σκυταλοδρομία μπορεί να είναι μια ομάδα συνομίληκων κολυμβητών που διασκεδάζουν με φίλους. Για άλλους μια σκυταλοδρομία μπορεί να είναι το αγώνισμα που θα καθορίσει τη βαθμολογία ενός πρωταθλήματος. Ανεξαρτήτως αυτών υπάρχουν αθλητές που πάντα το βλέπουν πολύ σοβαρά άσχετα αν πρόκειται για την πρώτη ή τη δεύτερη περιγραφή. Παραδείγματα πολύ μεγάλων επιτευγμάτων σε σκυταλοδρομίες υπάρχουν σε όλους τους διεθνείς και εγχώριους αγώνες.

Στις σκυταλοδρομίες οι κολυμβητές έχουν την πάντα τη δυνατότητα να κάνουν το καλύτερο δυνατό. Αυτό συνήθως οφείλεται στο γρηγορότερο πέρασμα στα μισά της κούρσας αλλά και στο bonus της εκκίνησης. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μια εκκίνηση σκυταλοδρομίας σας κάνει από μόνη της να κατεβάζετε 0,7 του δευτερολέπτου από το χρόνο σας αλλά υπάρχουν και άλλα σημεία της σκυταλοδρομίας που θα σας βελτιώσουν το ρεκόρ. Δεν είναι οι στροφές ή οι λιγότερες αναπνοές.

Ποια είναι λοιπόν τα χαρακτηριστικά ενός τέλειου κολυμβητή σκυταλοδρομιών?

1. Ξεχνάει την ακύρωση και προχωράει μπροστά

Ενώ όλοι θέλουμε να είμαστε τέλειοι, οι ακυρώσεις συμβαίνουν και δυστυχώς συμβαίνουν και στους λάθος αγώνες. Οι λανθασμένες αλλαγές στις σκυταλοδρομίες είναι συχνές και στις περισσότερες περιπτώσεις άτυχες στιγμές . Αλλά μία αλλαγή σκυταλοδρομίας είναι μια δουλειά δύο ατόμων και το άτομο που είναι μέσα και κολυμπάει μπορεί να είναι εξίσου υπεύθυνο με το άτομο που κάνει εκκίνηση. Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί οι καλοί κολυμβητές πρέπει θα μείνουν θετικοί και να διατηρήσουν την καλή ατμόσφαιρα στην ομάδα είτε ήταν δικό τους λάθος είτε όχι.

2. Χειρίζεται πολύ σωστά την πίεση.

Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι χειρότερα στην κολύμβηση από το να απογοητεύσεις τους άλλους 3 μιας σκυταλοδρομίας. Οι σκυταλοδρομίες είναι καταστάσεις υψηλής πίεσης όπου όλα κρίνονται στις λεπτομέρειες. Είτε είναι οι ταχύτεροι κολυμβητές είτε όχι, ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να χειριστούν αυτήν την πίεση και άλλοι όχι. Εάν είστε από αυτούς που προπονούνται σκληρά και είστε σε θέση να παραμείνετε ήρεμος πριν τις μεγάλες κούρσες ίσως είστε ένας μεγάλος κολυμβητής σκυταλοδρομιών.

3. Είναι πάντα καλός συμπαίκτης.

Εάν είστε ο κολυμβητής που πάντα μεταδίδει θετικό πνεύμα στους άλλους και που έχει πάντα αισιόδοξη στάση κατά τη διάρκεια και των πιο δύσκολων σετ ίσως είστε ο τέλειος κολυμβητής ομάδας. Είναι σίγουρο ότι θα κάνεις το καλύτερο σε μια σκυταλοδρομία είτε η ομάδα σου είναι μπροστά είτε πίσω. Το να είσαι καλός συμπαίκτης έξω από το νερό θα είσαι σίγουρα και καλός μέσα σε αυτό. Εάν είστε κάποιος που θέλει να βοηθήσει τους συναθλητές τους να επιτύχουν τους στόχους τους παράλληλα με τους δικούς του ίσως είστε εσείς καρδιά και η ψυχή μιας σκυταλοδρομίας.

4. Είναι περήφανος για την ομάδα του.

Είναι υπέροχο το συναίσθημα όταν στέκεστε πίσω από το βατήρα γνωρίζοντας ότι έχετε κάνει τα πάντα για τον προπονητή σας και είστε πάντα έτοιμος να κάνετε μια μεγάλη κούρσα. Είναι ακόμα καλύτερο το συναίσθημα να στέκεστε πίσω από το βατήρα με τους τρεις συμπαίκτες σας στους οποίους έχετε πλήρη εμπιστοσύνη. Ένας τέλειος κολυμβητής σκυταλοδρομιών είναι υπερήφανος για τους τρεις συνκολυμβητές του αλλά και την υπόλοιπη ομάδα. Είναι μεγάλη τιμή να εκπροσωπείς τους υπόλοιπους. Είστε μεταξύ των καλύτερων στην ομάδα σας αλλά εκπροσωπείτε πολλά περισσότερα από τον εαυτό σας. Οι ιδανικοί κολυμβητές σκυταλοδρομιών έχουν μια αίσθηση υπερηφάνειας μεγαλύτερη από τους άλλους. Είναι οι κολυμβητές που φοράνε πάντα τα ρούχα της ομάδας τους προωθώντας την πάντα και προσπαθώντας να την εκπροσωπήσουν επάξια.

Δεν τελειώνουμε όμως εδώ. Για να ολοκληρωθείτε θα χρειαστεί να σκεφτείτε πιο βαθιά και ίσως να κάνετε κάτι που δεν έχετε κάνει ποτέ πριν. Να βρείτε μερικά ακόμη εσωτερικά κίνητρα για την σκυταλοδρομία. Για κάποιο λόγο, λόγω αυτών των τεσσάρων ιδιοτήτων αλλά και ίσως μιας μικρής μαγείας που σκεπάζει πάντα το ομαδικό αγώνισμα της κολύμβησης, αξίζει τον κόπο. Η ικανοποίηση του να δίνεις ευχαρίστηση και υπερηφάνεια στην ομάδα σου ίσως ξεπερνά τον πόνο του αγώνα.

Συντάκτης: Δημήτρης Δεβές