Ένα άρθρο κάθε μέρα. Ευκαιρία για μελέτη. Αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που είχατε μια τέλεια σεζόν;

Πηγαίνατε τέλεια σε κάθε προπόνηση; Νοιώθατε υπέροχα στο νερό, κάθε μέτρο, κάθε μέρα; Τέλειες οι τακτικές στους αγώνες σας, κολυμπούσατε καλύτερο χρόνο κάθε φορά. Ακούγεται περίεργο όταν το διαβάσεις δυνατά, έτσι;

Και όμως, είναι η προσδοκία που πολλοί από εσάς έχετε. Ότι τα πράγματα θα πηγαίνουν καλά όλη την ώρα. Αλλά αυτό σίγουρα δεν είναι πραγματικότητα, έτσι δεν είναι;

Μια κακή στροφή, μια αναπάντεχη αρρώστια δύο εβδομάδες πριν από τους σημαντικότερους αγώνες της χρονιάς, μια κακή νύχτα, η κακή διατροφή για ένα μεγάλο διάστημα. Ίσως ακόμη και μια παγκόσμια πανδημία.

Αλλά αν έχετε μάθει κάτι από τα χρόνια σας μέσα στην πισίνα αυτό είναι ότι η αποτυχία σίγουρα θα συμβεί κάποτε. Ξέρω, είναι άδικο.

Αλλά ο τρόπος με τον οποίο πολεμάτε μέσα στη θύελλα μπορεί να σας οδηγήσει στις μεγαλύτερες νίκες σας.

Ο καλός κολυμβητής μπορεί να βρει τα κίνητρα ενάντια στις αντιξοότητες και να αποκομίσει τα οφέλη της καταιγίδας. Δεν μιλάω για γλυκόλογα από τον περίγυρο που επικαλύπτουν τη σοβαρότητα όσων βιώνετε. Ή ακόμα και εσείς οι ίδιοι να προσποιείστε ότι όλα είναι εντάξει όταν δεν είναι. Μιλάω για καθαρό μυαλό και δυνατή καρδιά, ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον αγώνα χωρίς στρες και άγχος.

Να λοιπόν μερικές ιδέες για το πώς οι κολυμβητές μπορούν να συνεχίσουν να δουλεύουν με προσήλωση στους στόχους τους μέσα σε δύσκολους καιρούς.

1. Χαλαρώστε μέσα από την υποστήριξη.

Οι φίλοι, η οικογένεια, οι προπονητές σας είναι εκεί για να σας δώσουν άνευ όρων αγάπη και ψυχολογική ασφάλεια. Είναι η ομάδα υποστήριξης για τους φόβους σας, τους στόχους σας και μια φωνή ηρεμίας στη διάρκεια των δύσκολων στιγμών. Μιλήστε για το πως αισθάνεστε. Εκφράστε τις ανησυχίες σας. Οργανώστε ένα σχέδιο μαζί με τον προπονητή σας και βγείτε από τη θύελλα ισχυρότεροι. Δεν χρειάζεται να το κάνετε μόνοι σας. Είναι πολύ καλό ένα άτομο να κυνηγάει μόνο του την επιτυχία, αλλά όταν μια ομάδα ανθρώπων την κυνηγάει μαζί, η κατάκτησή της είναι αναπόφευκτη.

2. Να είστε εκεί για τους άλλους σε δύσκολες στιγμές.

Παρατηρήστε πότε μπορείτε να δώσετε εξαιρετικές συμβουλές σε έναν συνκολυμβητή σας. Μην τον εγκαταλείπετε. Αντί να παγιδευτείτε στον ατέλειωτο κύκλο της μοναξιάς για το πόσο άσχημη είναι η σεζόν σας ή για το πώς έχει αλλάξει προς το χειρότερο το κολύμπι σας, μείνετε κοντά στους συνκολυμβητές σας. Να ενθαρρύνετε, να συμβουλεύετε και να στηρίζετε ακόμη και νεότερους κολυμβητές. Γίνετε καλοί φίλοι. Γίνετε ο βράχος, ίσως ο λόγος που κάποιος άλλος πήγε καλύτερα, έστω κι αν νιώθετε ότι τα δικά σας κύματα είναι μεγαλύτερα.

3. Γράψτε πώς αισθάνεστε.

Δεν είναι μυστικό ότι είμαι φίλος του γραπτού. Τόσο όσον αφορά την αξιολόγηση των επιδόσεων και προπονήσεων στο παρελθόν όσο και ως μελλοντικό εργαλείο για τον προγραμματισμό αλλά και τον μετριασμό του άγχους. Τις μέρες που αισθάνεστε απογοητευμένοι και ανήμποροι, γράψτε το. Απορρίψτε τις ανησυχίες και τους φόβους σας μέσα από την άκρη ενός μολυβιού ή ενός πληκτρολογίου. Κάνοντας τα συναισθήματα λέξεις και βλέποντάς τα σε χαρτί σας βοηθάει να τα δουλέψετε σωστά. Συχνά η πράξη του να βλέπετε απλώς πώς αισθάνεστε δίνει την προοπτική που χρειάζεστε για να ηρεμήσετε τους φόβους σας.

4. Κάντε τη ρουτίνα φίλο σας.

Είναι εύκολο να χάσετε τις καλές σας συνήθειες όταν τα καλά αποτελέσματα απομακρύνονται ή τραυματίζεστε, αρρωσταίνετε ή μια παγκόσμια πανδημία τα πάει μακρύτερα στα μάτια σας. Επειδή δεν είσαστε στο “κανονικό” πρόγραμμά σας, οι χειρότερες σας σκέψεις αναλαμβάνουν γρήγορα δουλειά. Δεν μπορείτε να προπονηθείτε στην πισίνα. Καλωσορίζετε τις πίτσες, τα ντόνατς και τα βιντεοπαιχνίδια για το υπόλοιπο του καλοκαιριού. Παρόλο που διαμαρτυρόσασταν για τα πρωινά και τις μεγάλες προπονήσεις αυτή η ρουτίνα τελικά ήταν που σας έκανε χαρούμενους. Χωρίς αυτήν δεν έχετε παραγωγικές συνήθειες στο καθημερινό πρόγραμμα. Οι στόχοι αλλάζουν, αλλά οι ρουτίνες σας δεν χρειάζεται. Ρυθμίστε μια ρουτίνα ή μια διαδικασία για τον εαυτό σας που μπορείτε να πηγαίνετε ένα βήμα μπροστά κάθε μέρα. Τα απλά πράγματα, όπως το να περπατάς, να ξυπνάς σε μια συγκεκριμένη ώρα ή να τακτοποιείς τα πράγματά σου δε θα σας κάνουν να κατεβάσετε τα ρεκόρ σας αλλά σίγουρα θα σας παράσχουν μικρά λιθαράκια για να χτίσετε μια θετική αλλαγή.

5. Δείξτε ευγνωμοσύνη για αυτά που έχετε.

Η ευγνωμοσύνη είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος για να μειώσετε το άγχος στη ζωή σας. Ο έξω κόσμος είναι τρομακτικός, ανησυχείτε για τους γονείς σας, είστε απογοητευμένοι για την χαμένη περίοδο αλλά είστε υγιείς, είστε σε θέση να περάσετε περισσότερο χρόνο με αυτά που αγαπάτε. Η τήρηση ενός ημερήσιου μικρού χρόνου θετικής σκέψης δεν αφορά τη χαρτογράφηση των κακών πραγμάτων στον κόσμο ή την καταστροφή όταν κάτι δεν κάνατε σωστά. Αναγνωρίζετε με αυτόν το καλό στη ζωή σας, έτσι ώστε να έχετε μια σαφή προοπτική όταν έρχεται η ώρα για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων.

6. Εστιάστε στα πράγματα που ελέγχετε.

Να είστε αληθινοί για τα πράγματα που ελέγχετε και για τα πράγματα που δεν τα έχετε σε πλήρη έλεγχο. Όταν βρεθείτε να παρασύρεστε από τα πράγματα που δεν ελέγχετε, το άγχος και η απογοήτευση ανεβαίνουν. Μπορείτε να πάτε μόνοι σας και να ανοίξετε ξανά τα κολυμβητήρια; Μπορείτε να κάνετε την σεζόν on-line; Οχι φυσικά. Αλλά μπορείτε να ασκήστε στο σπίτι σας. Μπορείτε να τρέφεστε υγιεινά. Μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο που περνάτε με την οικογένειά σας. Μπορείτε να αποσυνδεθείτε από τα κοινωνικά μέσα.

7. Κάντε τις κακές στιγμές ευκαιρίες για ανάκαμψη.

Στην ιστορία κάθε σπουδαίου αθλητή υπάρχουν στιγμές που τον στιγμάτισαν. Ένας τραυματισμός για τρεις μήνες πάντα θα πρέπει να σας επαναφέρει πιο δυνατούς. Υπάρχουν παγκοσμίου επιπέδου κολυμβητές που αποσύρθηκαν και επιστρέφοντας μια πενταετία αργότερα, κολύμπησαν πιο γρήγορα από ποτέ. Τα γυαλάκια γεμίζουν με νερό κατά τη διάρκεια του τελικού.

Αυτές είναι οι στιγμές που καθορίζουν και δοκιμάζουν το χαρακτήρα σας και πρέπει να τον δυναμώνουν μετά από κάθε παρόμοιο περιστατικό.

Όταν αισθάνεστε απογοητευμένοι ή έχετε αμφιβολίες, καθίστε με ένα στυλό και ένα κομμάτι χαρτί και γράψτε την απάντηση σε αυτή την απλή ερώτηση: “Πώς μπορώ να μετατρέψω όλα τα στραβά σε καλά;”

Αυτή θα είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου της ζωής σας και το ταξιδιού σας στο νερό.

Εσείς αποφασίζετε πού θα σας μεταφέρει η κάθε αναποδιά.

Συντάκτης: Δημήτρης Δεβές