Όταν έρθει η ώρα να μάθουν τα παιδιά πώς να κολυμπούν καλό θα είναι είτε να τα γράψετε σε μία ακαδημία κολύμβησης είτε αν έχετε την οικονομική δυνατότητα να επιλέξετε τα ιδιαίτερα μαθήματα.
Γιατί πρέπει τα παιδιά να μάθουν να κολυμπούν;
Τα παιδιά έχουν πολλά να κερδίσουν μαθαίνοντας να κολυμπούν και δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να το κάνουν. Εδώ είναι μερικά από τα οφέλη:
Σύμφωνα με παγκόσμιους οργανισμούς το είκοσι τοις εκατό των θανάτων από πνιγμό αφορά παιδιά κάτω των 14 ετών. Η κολύμβηση διδάσκει την ασφάλεια στο νερού στα παιδιά και τις απαραίτητες δεξιότητες για να μειώσει την πιθανότητα πνιγμού.
Ένα στα τρία παιδιά ηλικίας 2 έως 19 ετών θεωρούνται παχύσαρκα. Το κολύμπι διατηρεί τα παιδιά ενεργά τώρα και στο μέλλον για την πρόληψη της παχυσαρκίας.
Η κολύμβηση διδάσκει ενεργή συμμετοχή, προσανατολισμό στόχου, ομαδική εργασία, αθλητική άμυλα καθώς και πώς θα χειριστεί ένα παιδί τη νίκη και την ήττα.
Το κολύμπι διδάσκει επιμονή.
Το νερό προκαλεί έναν μικρό φόβο, οπότε ο έλεγχος του φόβου μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να αντιμετωπίσει και άλλες προκλήσεις.
Οι τραυματισμοί στο κολύμπι είναι λιγότεροι από ό, τι σε άλλα αθλήματα και είναι ένα άθλημα που τα παιδιά μπορούν να κάνουν για όλη τους τη ζωή.
Οι γονείς πριν πάνε τα παιδιά σε μία ακαδημία κολύμβησης πρέπει να ελέγξουν τις δεξιότητες των προπονητών. Οι προπονητές πρέπει να έχουν υπομονή και να τα συμβουλεύουν να αποφύγουν ένα πολύ σημαντικό λάθος κατά τη περίοδο της διδασκαλίας.
Τυφλό μιμητισμό σε διαδικτυακά βίντεο.
Ναι, μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες και ασκήσεις στο διαδίκτυο για να βοηθήσουν να μάθει το παιδί να κολυμπάει αλλά πρέπει να ξέρετε τι να ψάξετε. Τα βίντεο είναι συχνά συμπληρωματικοί πόροι. Σκεφτείτε για μια στιγμή ποιος διδάσκει και ποιος κολυμπά. Αυτά τα βίντεο μπορούν να αξιολογηθούν μόνο από επαγγελματίες προπονητές, οι οποίοι έχουν χρόνια εμπειρίας στο να διδάσκουν στα παιδιά πώς να κολυμπούν. Αυτό που λείπει, επίσης, σε πολλά βίντεο είναι βασικά κομμάτια και πρέπει να ξέρετε γιατί είναι χρήσιμη μια συγκεκριμένη άσκηση. Πρέπει πρώτα να γνωρίζετε τα βασικά της άσκησης, της μηχανική του σώματος, της αναπνοής αλλά και κοινά λάθη προτού προτείνετε σε ένα παιδί να παρακολουθήσει κάτι.
Αναγνωρίστε και διορθώστε άμεσα τη κακή μηχανική του σώματος.
Κατά τη διδασκαλία μεγαλύτερων παιδιών στο πώς να κολυμπούν οποιοδήποτε στυλ, πρέπει να υπάρχει συνεχής αξιολόγηση της μηχανικής του σώματός τους. Πρέπει να γνωρίζετε τη σωστή θέση των χεριών, του σώματος, του κεφαλιού, των ποδιών και των γοφών. Ίσως νομίζετε ότι δεν εκπαιδεύετε αυριανούς πρωταθλητές αλλά σίγουρα πολλά παιδιά έχουν τα προσόντα να προχωρήσουν. Εάν πρόκειται να διδάξετε ένα στυλ, πρέπει να διδάξετε όλα τα μέρη στου σώματος που εμπλέκονται καθώς και τη μηχανική του που είναι και το πιο σημαντικό κομμάτι.
Μην ξεχνάτε τα πόδια.
Πολλοί προπονητές όταν διδάσκουν στα παιδιά πώς να κολυμπούν έχουν μεγάλη βάση στις κινήσεις των χεριών και ξεχνούν τα πόδια. Αλλά το κολύμπι είναι κάτι περισσότερο από τα χέρια. Στην πραγματικότητα αφορά περισσότερο τα πόδια. Σανίδα, ισορροπία και δελφινισμοί. Όταν διδάσκετε στα παιδιά πώς να κλωτσάνε όταν κολυμπούν μην τους επιτρέπετε να κλωτσούν σαν αρχάριοι που πνίγονται. Βεβαιωθείτε ότι τα πόδια τους κινούνται όσο το δυνατόν πιο σωστά και έχουν τέλειο έλεγχο της κίνησης.
Βοηθήστε τα παιδιά να αποβάλλουν τον φόβο του βάθους γρήγορα.
Το σίγουρο είναι ότι ένα παιδί θα τρομάξει μπαίνοντας πρώτη φορά στη βαθιά πισίνα αλλά είναι κάτι που πρέπει γίνει. Συζητήστε μαζί του και πείστε το ότι η ζωή του μπορεί να σωθεί από αυτό. Ακόμα και τα μωρά θα μπορέσουν με κατάλληλη εκπαίδευση να νιώσουν άνετα στο νερό. Δεν πρέπει στο αρχικό στάδιο της διδασκαλίας να παραλείψετε τις ασκήσεις ασφάλειας στο νερό. Είναι σίγουρο ότι τα περισσότερα παιδιά θα το ξεπεράσουν και με την συχνή επαφή θα μάθουν να το αγαπούν. Αυτή η πρώτη βουτιά κάτω από το νερό μπορεί να το οδηγήσει στην αγάπη για το κολύμπι καθώς και να παράσχει στο παιδί τις βασικές δεξιότητες που θα μπορούσαν να του σώσουν τη ζωή.
Μην πιέζετε πολύ σκληρά πολύ νωρίς.
Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της ώθησης του παιδιού προς την επιτυχία και της ώθησης του παιδιού προς την απόλυτη εξάντληση ή την πλήρη περιφρόνηση. Όταν ξεκινάτε μαθήματα κολύμβησης με ένα παιδί, μην περιμένετε να τελειοποιήσει κάθε στυλ ή δεξιότητα από την πρώτη φορά. Η κολύμβηση απαιτεί εξάσκηση και αν σπρώξετε το παιδί προς στο σημείο της απογοήτευσης δε θα θέλει να κολυμπήσει. Όλη η σκληρή δουλειά που κάνατε στα προηγούμενα μαθήματα δεν θα έχει πια σημασία αν το παιδί δεν επιθυμεί να επιστρέψει στο νερό ή αν σταματήσει να διασκεδάζει στη πισίνα. Προσπαθήστε τα αρχικά μαθήματα να έχουν 30 λεπτά ωφέλιμο χρόνο και αυξάνετε τη διάρκεια τους σταδιακά. Θυμηθείτε ότι το παιδί δε χρειάζεται να ξεκινήσει με βιομηχανικές ή βιοχημικές αναλύσεις από τη πρώτη μέρα.
Εάν πιστεύετε ότι δεν είστε αρκετά έμπειροι για να αποφύγετε αυτά τα κοινά λάθη, προσπαθήστε να μπαίνετε στην πισίνα μαζί μαζί με τα παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ακονίσετε και τις δικές σας δεξιότητες και να μάθετε τον κατάλληλο τρόπο για να εργαστείτε μαζί τους. Επιπλέον η εκμάθηση μαζί είναι πολύ διασκεδαστική και ένας καλός τρόπος ενίσχυσης του δεσμού παιδιού-προπονητή.