Τα έθνη σε όλο τον κόσμο ξεκινούν σιγά σιγά τη διαδικασία σχεδιασμού για το άνοιγμα των χώρων άθλησης. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins από τις 29 Απριλίου οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Έχοντας αυτό κατά νου, η Βρετανική Ένωση Προπονητών Κολύμβησης (BSCA) δημοσίευσε τους κανόνες που τα μέλη της πρέπει να λάβουν υπόψη τους για την ενδεχόμενη επιστροφή τους στη πισίνα.
«Είναι επιτακτική ανάγκη οι προπονητές, οι σύλλογοι και οι εργαζόμενοι να διασφαλίσουν τις προϋποθέσεις και τους κανόνες που καθορίζονται από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις, τις αρχές δημόσιας υγείας και το Εθνικό Κυβερνητικό Όργανο», γράφει η δήλωση στις 30 Απριλίου.
Ακολουθούν τα 25 σημεία που πρέπει να ακολουθήσουν οι εμπλεκόμενοι:
1. Οι κολυμβητές πρέπει να προσέρχονται και να αποχωρούν από τις αθλητικές εγκαταστάσεις σύμφωνα με τα υπάρχοντα πρωτόκολλα προστασίας των παιδιών. Ζητάμε από τους γονείς να παραμείνουν στα οχήματά τους και σε ασφαλή απόσταση. Είναι πιθανό οι προπονήσεις να είναι μικρότερες από πριν οπότε τους ζητάμε να παραμείνουν κοντά στις εγκαταστάσεις, σε περίπτωση που υπάρχει περίπτωση έκτακτης ανάγκης και απαιτείται άμεση έξοδος.
2. Προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια εισόδου και χρήσης αποδυτηρίων από τις ομάδες θα διατηρούνται αυστηρά ώστε να περιορίζουν τον αριθμό των χρηστών των κοινόχρηστων χώρων.
3. Ενώ οι αντίστοιχες διαδικασίες οποιασδήποτε εγκατάστασης είναι πιθανό να τροποποιηθούν, σας συνιστούμε να αναθεωρήσετε τις μεθόδους εισόδου και εξόδου σε εγκαταστάσεις έτσι ώστε να περιορίσετε την επαφή αθλητών-κοινού. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλες οι κατάλληλες αίθουσες.
4. Να τηρείται αυστηρά ο συγκεκριμένος αριθμός ατόμων για κάθε σύλλογο όπως αυτός καθορίστηκε από τη διοίκηση και τους εμπλεκόμενους φορείς.
5. Τηρείτε τους αριθμούς κολυμβητών που επιτρέπονται ανά λωρίδα και σκεφτείτε οι μισοί από αυτούς να ξεκινούν από το αντίθετο άκρο της πισίνας, ενώ βρίσκονται στην ίδια λωρίδα. Κατά την άποψή μας, οι πιθανές περιοχές εξάπλωσης είναι όταν οι κολυμβητές συγκεντρώνονται στον τερματισμό και στα άκρα της πισίνας ανάμεσα στα σετ εξ ου και οι παραπάνω συμβουλές. Είναι σημαντικό αυτό να γίνει σε συνεργασία με τον προπονητή της ομάδας για να διασφαλιστεί ότι διατηρείται η κάλυψη ευθύνης.
6. Περιορίστε την ποσότητα του εξοπλισμού που θα φέρετε στη πισίνα.
7. Όλος ο εξοπλισμός που θα μεταφερθεί στο σπίτι μετά από κάθε προπόνηση, πρέπει να συντηρείται και να καθαρίζεται. Κανένας είδους εξοπλισμός δεν πρέπει να μένει σε καμία εγκατάσταση.
8. Σκεφτείτε πώς είναι καλύτερο να διασφαλίσετε ότι τα μπουκάλια νερού δεν μοιράζονται και είναι ασφαλώς τοποθετημένα και επισημασμένα, έτσι ώστε να μην συμβεί κάποιο λάθος.
9. Συνιστούμε στους κολυμβητές να μην μοιράζονται εξοπλισμό, ρούχα κολύμβησης, σκουφάκια και γυαλιά. Φέρτε μαζί σας διπλά, σε περίπτωση που απαιτηθεί αντικατάσταση.
10. Ντουζ μόνο στο σπίτι μετά τη προπόνηση.
11. Βεβαιωθείτε ότι οι κολυμβητές δεν συγκεντρώνονται πολλοί μαζί σε κοινόχρηστους χώρους των αποδυτηρίων και τηρούν τις αποστάσεις μεταξύ τους.
12. Προπονητές, κολυμβητές και γονείς να μην συγκεντρώνονται στους διαδρόμους.
13. Οι προπονητές να τηρούν τη κατάλληλη απόσταση από συναδέλφους, προσωπικό, κολυμβητές και ναυαγοσώστες και να κάνουν ορθή χρήση των μέσων που τους παρέχονται.
14. Οι προπονητές πρέπει να τροποποιήσουν τη χρήση των λευκών πινάκων, έτσι ώστε οι κολυμβητές να μην συγκεντρώνονται γύρω τους όταν παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τις ασκήσεις και τα σετ.
15. Οι προπονητές πρέπει να εξετάσουν τη χρήση μάσκα, γαντιών και καλυμμάτων για τα πόδια. Πρέπει να διασφαλίζουν ότι αυτά καθαρίζονται και απορρίπτονται αποτελεσματικά μετά τη χρήση. Μην τα ξαναχρησιμοποιήσετε!
16. Οι προπονητές διασφαλίζουν ότι δεν θα έχουν φυσική επαφή με κολυμβητές.
17. Οι προπονητές δεν πρέπει να μοιράζονται φορητό εξοπλισμό όπως χρονόμετρα, πρόχειρα ή στυλό με συναδέλφους ή άλλους.
18. Οι γονείς / κηδεμόνες δεν θα παρευρίσκονται ή θα παρακολουθούν τα μαθήματα και τις προπονήσεις.
19. Κάθε εβδομάδα θα εξετάζεται το ενδεχόμενο χαλάρωσης της κατανομής των ομάδων, ώστε τα μέλη της ομάδας σταδιακά να μπορούν να προπονούνται μαζί.
20. Κάθε κολυμβητής που έχει βήχα ή πυρετό δεν θα προπονείται για 14 ημέρες.
21. Κάθε κολυμβητής που ζει με οποιονδήποτε που αρρώστησε δεν θα προπονείται για 14 ημέρες.
22. Κάθε κολυμβητής με υποκείμενη κατάσταση υγείας δεν θα κολυμπάει.
23. Κάθε κολυμβητής με αδελφό ή γονέα / παππού και γιαγιά που ζει μαζί τους, με υποκείμενη κατάσταση υγείας δεν πρέπει να κολυμπάει.
24. Κάθε κολυμβητής ή μέλος της οικογένειας που ζει μαζί τους, ο οποίος έχει επιβεβαιωθεί ότι έχει COVID-19, θα πρέπει να ενημερώσει εμπιστευτικά το σύλλογό του και να επιτρέψει την ανίχνευση επαφών.
25. Οι σύλλογοι θα πρέπει να έχουν ακριβή αρχεία συμμετοχής για κάθε προπόνηση και να διασφαλίσουν ότι θα τηρούνται τα παραπάνω.