Στέκεστε πίσω από το βατήρα, κοιτάζετε το δροσερό νερό και παίρνετε μια μεγάλη ανάσα. Η προπόνηση έχει τελειώσει με 100% επιτυχία. Τα καταφέρατε σε όλα τα σετ. Εδώ και καιρό αρχίσατε να παίρνετε τη διατροφή σας στα σοβαρά. Κι όμως, νιώθετε το μυαλό σας να ταξιδεύει.
Σε στιγμές όπως αυτές οι ανησυχίες μας αναλαμβάνουν ρόλο, οδηγώντας σας σε μια κατάσταση όπου δυσκολεύεστε να κολυμπήσετε με τρόπο που να αντικατοπτρίζει τη φοβερή προπόνηση που έχετε κάνει μέχρι σήμερα. Μια κατάσταση όπου οι χειρότεροι από τους φόβους σας συμβαίνουν.
Ήμασταν όλοι εκεί κάποια στιγμή όταν οι σκέψεις μας κατέληξαν να υπαγορεύουν την απόδοσή μας. Όπου φυσικά ήμασταν τόσο έτοιμοι όσο ποτέ αλλά το μυαλό δεν ήθελε να συνεργαστεί.
Θα δούμε λοιπόν πως θα χαλαρώσετε, θα παραμείνετε συγκεντρωμένοι για να αποδώσετε καλύτερα στις στιγμές που έχουν μεγαλύτερη σημασία:
Πώς η επίγνωση θα σας βοηθήσει να κολυμπήσετε.
Τι είναι η επίγνωση;
Κάθεσαι πάνω σε ένα βουνό, σε στάση γιόγκα, απέναντι στον ήλιο με πλήρη ηρεμία. Όχι ακριβώς.
Είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για να αυξήσετε την ευαισθητοποίηση, δίνοντας προσοχή στην παρούσα στιγμή. Η ευαισθητοποίηση σας επιτρέπει να ελέγχετε τι συμβαίνει στο κεφάλι σας ώστε να μπορεί να αποδίδει καλύτερα το σώμα σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε όταν είσαστε πολύ ανήσυχοι. Τις μέρες, τις ώρες και τα λεπτά που οδηγούν προς στον μεγάλο αγώνα, είναι φυσικό να αρχίσουμε να αισθανόμαστε το πετάρισμα στο στήθος. Αυτή η νευρικότητα μπορεί να είναι καλή μέχρι κάποιο βαθμό. Γίνεται όμως εχθρός όταν αρχίζετε να αισθάνεστε άγχος. Αντί να εστιάζετε στην προετοιμασία εστιάζετε στο να μην πνιγείτε.
Η επίγνωση μας κρατάει ήρεμους ενάντια στις αντιξοότητες.
Όταν την έχετε σας βοηθάει να αντιδράτε στα γεγονότα που ξετυλίγονται κάθε στιγμή με ήρεμο τρόπο. Με άλλα λόγια δεν αγχώνεστε ή απογοητεύεστε υπερβολικά όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Είναι μια ψυχρή μορφή ανθεκτικότητας. Μας βοηθά να παραμείνουμε στη κορυφή του διαλόγου με τον εαυτό μας. Για μια στιγμή σκεφτείτε αυτή την ολοήμερη συζήτηση με τον εαυτό σας και δείτε πόσο άσχημο είναι αυτό όταν συμβαίνει.
Η συνείδηση βάζει ένα σιγαστήρα σε αυτή τη συζήτηση αποκλείοντας τα πάντα. Βοηθάει στην τακτοποίηση της σκέψης. Η σκέψη όλα ή τίποτα είναι κάτι το ανεξέλεγκτο. Αισθανόμαστε ότι τα πράγματα πρέπει να εκτελούνται ακριβώς σύμφωνα με το τέλειο ή αλλιώς καθόλου. Ως αποτέλεσμα είναι να καταλήγουμε να κάνουμε πολλά stop-and-go στην προπόνησή ή και στους αγώνες μας όταν δεν φτάνουμε στα τέλεια πρότυπα που θέτουμε για τον εαυτό μας. Ιδιαίτερα κατά τις περιόδους σκληρής προπόνησης, η επίγνωση μπορεί να σας δώσει την προοπτική να είστε πιο συνεπείς έτσι ώστε όταν έχετε μια κακή μέρα να μην ξεσπάτε σε φαγητό και διασκέδαση ή ακόμη χειρότερα σε απουσίες την επόμενη ημέρα.
Δεν χρειάζεται να σας πω ότι το να είσαι πολύ ανήσυχος πριν από ένα μεγάλο αγώνα ή μια πραγματικά σκληρή προπόνηση μπορεί να είναι πρόβλημα.
Η υπερβολική ανησυχία για το αποτέλεσμα μπορεί να αποφέρει αρνητικά οφέλη απόδοσης, όπως φαίνεται από μια μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο που διαπίστωσε ότι η απλή κλήση μιας δοκιμής ως «διαγωνισμός» έναντι της κλήσης που βαφτίστηκε μάθημα κατέληξε να προκαλεί αυξημένο γνωστικό άγχος.
Η Δύναμη της Ευφυΐας
Σε μια μελέτη πάνω από 180+ αθλητές αυτοί που παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα προσοχής σημείωσαν υψηλότερες βαθμολογίες σε διάφορες κρίσιμες πτυχές της απόδοσης, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας διατήρησης της εστίασης, της διατήρησης των στόχων και της ρύθμισης των συναισθημάτων καθώς και του διαλόγου με τον εαυτό μας.
Μια άλλη μελέτη έδειξε επίσης ότι η προσοχή είχε θετικό αντίκτυπο στη μείωση της κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες).
Η εκτέλεση κατά μέσο όρο περίπου μισής ώρας ασκήσεων προσοχής για 8 εβδομάδες ήταν αρκετή για μια ομάδα συμμετεχόντων για να δει σημαντικές αυξήσεις στην εγκεφαλική λειτουργία. Γιατί είναι σημαντικό? Επειδή η περιοχή στον εγκέφαλο όπου σημειώθηκαν οι αυξήσεις είναι κρίσιμη για τη μάθηση, τη μνήμη, τη συναισθηματική ρύθμιση και την προοπτική.
Μια ομάδα δρομέων μεγάλων αποστάσεων, μετά από ένα μήνα προπόνησης προσοχής, αντιμετώπισε λιγότερο άγχος που σχετίζεται με τον αθλητισμό, βελτιωμένη προσοχή (προφανώς) και ένιωσε επίσης μειωμένη ανάγκη τελειομανίας.
Όπως οτιδήποτε άλλο, η εξάσκηση της προσοχής απαιτεί προπόνηση. Και όσο περισσότερο το κάνετε τόσο καλύτερα θα το καταφέρετε.
Ξεκινήστε με την εστίαση στην αναπνοή σας και στη συνέχεια καθώς γίνεστε καλύτεροι μπορείτε να προχωρήσετε στην εστίαση στα συναισθήματα και τις σκέψεις.
Ακολουθούν δύο μέθοδοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μπείτε στη συνήθεια της συνειδητοποίησης:
1. Αναπνοή
Ο απλούστερος τρόπος για να εξασκήσετε το μυαλό είναι να εστιάσετε στην αναπνοή σας.
Δεν απαιτείται ειδικό εγχειρίδιο. Μόνο εσύ και η αναπνοή σου.
Βρείτε ένα ήσυχο σημείο, απενεργοποιήστε το τηλέφωνο και κλείστε τη τηλεόραση και όσους κάνουν φασαρία. Εστιάστε στην εισπνοή και στην εκπνοή της αναπνοής σας.
Μακριές, βαθιές αναπνοές. Ξεκινήστε με 1-2 λεπτά και προχωρήστε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το «κόλπο» πριν από ένα μεγάλο γεγονός ή μια μεγάλη προσπάθεια. Επίσης είναι και ο πιο σωστός τρόπος για να επιβραδύνετε τον καρδιακό σας ρυθμό και να μειώσετε το άγχος.
Το καλύτερο από όλα είναι ότι είναι αρκετά εύκολο και γίνεται παντού. Μπορείτε να το κάνετε στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, στο καναπέ, στο κρεβάτι τη νύχτα, στην απογείωση ή ακόμα και λίγο πριν τη προπόνηση.
2. Η σάρωση σώματος.
Η γρήγορη σάρωση σώματος είναι μια άλλη ευέλικτη και βολική τεχνική προσοχής.
Καθισμένος σε μια καρέκλα ή ξαπλωμένος εστιάστε στο πώς αισθάνονται διαφορετικά μέρη του σώματός σας. Πώς αισθάνονται τα πόδια σας στο πάτωμα. Πώς αισθάνεται το κεφάλι σας στο μαξιλάρι. Οι ώμοι σου όταν αγγίζουν την καρέκλα.
Όταν πιάσετε τις σκέψεις σας να αποσπούνται επαναφέρετε την προσοχή σας.
Η επίγνωση είναι ένα εργαλείο που μπορείτε να προσθέσετε στην προπόνησή σας προκειμένου να σας βοηθήσει να παραμείνετε σε μια θετική, ήρεμη και συγκεντρωτική σκέψη. Σε στιγμές άγχους μπορεί να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε το συναισθηματικό σας επίπεδο για την κατάσταση που θα αντιμετωπίσετε.
Θα το χρειαστείτε πάντα; Πιθανώς όχι, θα υπάρξουν στιγμές όπου είστε ψυχικά έτοιμοι να κάνετε την υπέρβαση.
Αλλά για τις στιγμές που αισθάνεστε ότι χρειάζεστε κάποια βοήθεια για να μειώσετε το πετάρισμα στο στήθος και για να απολαύσετε πραγματικά την στιγμή κάντε τα δύο παραπάνω βήματα. Ισχύουν.