Ένα άρθρο κάθε μέρα. Ευκαιρία για μελέτη. Φορμάρισμα…αυτός ο άγνωστος φίλος μας!

Κάποιες συμβουλές για τους φίλους κολυμβητές!!!
Είναι πραγματικά σημαντικό να αγοράσετε ένα καινούργιο μαγιό ή ένα νέο ζευγάρι γυαλάκια για τον μεγάλο και σημαντικό αγώνα της χρονιάς. Είναι όμως αυτά τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να κάνετε για αυτό? Υπάρχουν άλλα μυστικά που πρέπει να γνωρίζετε για την περίοδο πριν τον μεγάλο αγώνα.Εμείς το λέμε φορμάρισμα!
Μην προσθέτετε κάτι καινούργιο.
Η παγίδα είναι να προσθέσουμε περισσότερη προπόνηση. Οι τέσσερις λέξεις της επιτυχίας είναι κανονικότητα, φρεσκάδα, τέλεια τεχνική, ομάδα. Προπονηθείτε γρήγορα και έξυπνα. Η κανονικότητα αφορά την ταχύτητα στην καθημερινή προπόνηση. Ταχύτητα στην προπόνηση δίνει ταχύτητα στην κούρσα. Θα καταλάβετε ότι όλα πηγαίνουν καλά όταν παρόλο τη μείωση του όγκου της προπόνησης, διατηρούμε τη συχνότητα και την έντασή της. Γρήγορη, συχνή αλλά λιγότερη προπόνηση.
Πρωινές προπονήσεις με ένταση.
Κάποιοι κολυμβητές (και οι γονείς τους) συχνά προσπαθούν με δικαιολογίες να αποφύγουν το πρωινό ξύπνημα την περίοδο πριν τους σημαντικούς αγώνες. Συχνά με δικαιολογίες όπως η κούραση ή η έλλειψη ύπνου. Πάλι θα επαναλάβουμε το τρίπτυχο της επιτυχίας γρήγορη , συχνή αλλά λιγότερη προπόνηση.

Νέο μαγιό-παλιό μαγιό.
Είναι υπέροχο να αγωνισθείτε με ένα ωραίο καινούργιο μαγιό, αλλά ένα νέο μαγιό λειτουργεί μόνο αν έχετε κάνει όλα όσα μπορείτε για να πάτε πιο γρήγορα στην καθημερινή προπόνηση. Ένας αργός οδηγός με Ferrari εξακολουθεί να είναι ένας αργός οδηγός.
Όλα είναι στο μυαλό.
Το φορμάρισμα είναι κατά 90% μια πνευματική διαδικασία. Είναι η ώρα που το μυαλό προσπαθεί να συγκλίνει με το σώμα. Κατά τη διάρκεια του φορμαρίσματος μπορείτε να χαλαρώσετε, να κάνετε πράγματα που απολαμβάνετε, να κοιμηθείτε, να διαβάστε ένα βιβλίο, να παρακολουθήσετε τηλεόραση και γενικά να κάνετε δραστηριότητες που δεν σας προβληματίζουν.
Εύκολη ταχύτητα.
Ένα χαρακτηριστικό του φορμαρίσματος είναι η εύκολη ταχύτητα. Καθώς το σώμα αναζωογονείται από τη μείωση της προπόνησης έρχεται σε θέση να κινηθεί γρήγορα και με μικρή προσπάθεια. Απολαύστε αυτό το συναίσθημα.
Ζέσταμα.
Φροντίστε το ζέσταμα κάθε προπόνησης να έχει μερικά μικρά σενάρια από το ζέσταμα των αγώνων. Σκεφτείτε να φτάσετε σε μία πισίνα γεμάτη κόσμο ή να αργήσετε να φτάσετε για ζέσταμα και τελευταία στιγμή να πρέπει να αποφασίσετε τι θα κάνετε. Μην δουλεύετε πάντα για την τέλεια ημέρα αγώνα. Κάντε την προθέρμανση σας κοντά στις πραγματικές συνθήκες, δουλεύοντας και κάποιες μέρες για λίγο χειρότερες.
Καύσιμα.
Φάτε “γρήγορες” τροφές-σίγουρα δεν είναι αυτές που τρώτε συνήθως. Άφθονα φρέσκα φρούτα, σαλάτες, λαχανικά και ποιοτική θρεπτική, και υγιεινή διατροφή. Πίνετε άφθονο νερό. Δεν μπορείτε να βάλετε καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε απόδοση ελπίζοντας σε μια γρήγορη κούρσα.
Ανταλλακτικά για τα πάντα. 
Θυμηθείτε την τελευταία φορά που ένα σκισμένο σκουφάκι σας έκανε να χάσετε την αυτοσυγκέντρωση σας.Η τσάντα κολύμβησης είναι σαν τη Κιβωτό του Νώε. Όλα σε ζευγάρι.
Ύπνος.
Ο ύπνος είναι ένας βασικός συντελεστής αλλά το πιο σημαντικό εργαλείο αποκατάστασης που έχετε στη διάθεσή σας. Μία επιπλέον ώρα ύπνου κάθε νύχτα είναι μία επιπλέον νύχτα κάθε εβδομάδα.

Τεχνική.
Τέλεια τεχνική=τέλεια απόδοση. Όταν οι μέρες των αγώνων έρχονται κάθε πτυχή της τεχνικής σας πρέπει να είναι τόσο τέλεια, όπως και τις μέρες των αγώνων.

 

Μεγάλη περίοδος προετοιμασίας+σταθερά σωστή συμπεριφορά καθημερινά μέσα και έξω από την πισίνα+σωστός σχεδιασμός=Επιτυχία!!!
Συντάκτης: Δημήτρης Δεβές