Τι κάνουν οι κολυμβήτριες υψηλού επιπέδου κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας;
Είναι ένα θέμα ταμπού;
Ανησυχούν ότι κάτι θα φανεί μέσα από το μαγιό τους;
Σκέφτονται μια διαρροή μέσα στην πισίνα;
Οι γυναίκες έχουν δείξει την κυριαρχία τους στην κολύμβηση τα τελευταία χρόνια, όπως την εποχή που η Katie Ledecky έσπασε το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ στα 800 μέτρα ελεύθερο για 11 ολόκληρα δευτερόλεπτα. Έχουν επίσης αποτελέσει το κλειδί για να καταστούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αγώνες ισότητας των δύο φύλων.
Αλλά το ερώτημα της εμμηνόρροιας παραμένει και είναι σημαντικό. Μια μελέτη το 2016 της Dove διαπίστωσε ότι το 79% των κοριτσιών σταματούν οριστικά μια δραστηριότητα, όταν αισθάνονται άσχημα για το πώς φαίνονται.
Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι η ανησυχία για το ταμπόν ή η αίσθηση του φουσκώματος είναι παράγοντες για το πώς τα κορίτσια αντιλαμβάνονται την εικόνα του σώματός τους. Όταν τα κορίτσια σταματούν από την πισίνα νωρίτερα εξαιτίας αυτού του φόβου, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν λιγότερες γυναίκες στο άθλημα μακροπρόθεσμα.
«Αν μπορέσουμε να εμπνεύσουμε μερικά νεαρά κορίτσια να βγουν στην πισίνα και να κολυμπήσουν περισσότερο εκείνες τις ημέρες, τόσο καλύτερα», δήλωσε η Ledecky, η οποία ανέφερε επίσης ότι η κολύμβηση είναι σημαντική σε όλα τα επίπεδα, διότι η μάθησή της αποτρέπει τον πνιγμό. Θέλω να εμπνεύσω και τα δύο φύλα να κολυμπήσουν. “Νομίζω ότι θα είναι μια ακόμα νίκη», είπε.
Γι ‘αυτό και περισσότερες κορυφαίες αθλήτριες κάνουν ειλικρινείς δηλώσεις για το κολύμπι στη διάρκεια της περιόδου τους.
Η Katie Meili, με ολυμπιακό χρυσό και χάλκινο μετάλλιο στο Ρίο, άρχισε να κολυμπάει ανταγωνιστικά στην ηλικία των 8 ετών και είπε ότι ενώ η περίοδος της κατά τη διάρκεια των αγώνων μπορεί να είναι οδυνηρή ποτέ όμως δεν την εμπόδισε να κερδίσει.
“Υπήρξαν στιγμές που οι κολυμβήτριες έχουν περίοδο στις χειρότερες δυνατές στιγμές, όπως στους Ολυμπιακούς ή στους Παγκόσμιους αγώνες”, είπε στην Teen Vogue. “Δεν είναι επιλογή να μην αγωνίζομαι. Όπως και οτιδήποτε στη ζωή, όταν έχετε περίοδο, πρέπει απλώς να το αντιμετωπίσετε και να προχωρήσετε “.
Η Meili εκθειάζει την υποστήριξη των συνκολυμβητριών της στην προσπάθειά της να ξεπεράσει τις οδυνηρές ημέρες. “Οι κολυμβήτριες είναι πολύ ανοιχτές μεταξύ τους”, είπε. “Νομίζω ότι έχει να κάνει με το γεγονός ότι φορούμε μαγιό κάθε μέρα. Αλλάζουμε ρούχα και μαγιό η μία μπροστά στην άλλη όλη την ώρα, έτσι δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να κρύψουμε».
Στις δύσκολες μέρες, υπάρχει πάντα κάποιος στην ομάδα για να σας βοηθήσει εάν χρειάζεστε κάτι – όπως ένα χάπι, νερό ή οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε.
“Έχετε πραγματικά ανθρώπους να να σας βοηθήσουν”, δήλωσε η Meili.
Η συνκολυμβήτρια της στο Ρίο, η χρυσή Ολυμπιονίκης Kelsi Worrell, συμπλήρωσε:
“Τίποτα δεν είναι ενοχλητικό, είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε η μία την άλλη”.
“Υπάρχουν σίγουρα κάποιες άσχημες στιγμές που κάθε κορίτσι έχει, ειδικά με το μαγιό”, είπε. “Μερικές φορές κάτι δεν καλύπτεται εύκολα και έχετε σίγουρα φορέσει κάτι που φαίνεται”. «Μερικές φορές πρέπει να βοηθήσεις πραγματικά μια μικρότερη συναθλήτρια», δήλωσε η Worrell.
Ενώ οι περισσότερες κολυμβήτριες δουλεύουν τις ημέρες της περιόδους τους με τον τρόπο που το κάνουμε όλοι μας, κάποιες πολύ υψηλού επιπέδου αθλήτριες αναζητούν φαρμακευτικούς τρόπους για να μην έχουν περίοδο τις ημέρες των σημαντικών αγώνων.
“Αρχίζουν να ασχολούνται πολλές ώρες με ημερομηνίες και τρόπους αποφυγής”, δήλωσε η προπονήτρια Catherine Vogt, η οποία ήταν επικεφαλής προπονήτρια της αμερικανικής ομάδας open water των γυναικών στο Ρίο. Επίσης έχει προπονήσει κολυμβήτριες κολεγίων ως βοηθός προπονητή στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.
Η Catherine Vogt λέει ότι αυτό είναι σπάνιο να συμβεί και δεν ισχύει για τις περισσότερες αθλήτριες. “Εάν είστε αρκετά σκληρές και προπονημένες, δεν πρόκειται να αφήσετε κάτι το οποίο είναι ασήμαντο να μπει εμπόδιο στο δρόμο σας”, είπε.
Θυμήθηκε τη δική της εποχή ως έφηβη στην πισίνα:
«Θυμάμαι ότι ήμουν 16 και αναρωτιόμουν αν κάποιος θα έβλεπε κάτι να ξεχωρίζει από το μαγιό μου. Νομίζω ότι το βασικό είναι να ξεπεράσουμε τον αρχικό μας φόβο.”