ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ

Στα συμπεράσματά του από την παρουσία της ελληνικής ομάδας στο 11ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα τεχνικής κολύμβησης εφήβων-νεανίδων, που διεξήχθη στη Μαγιόρκα της Ισπανίας (14 μετάλλια ο συνολικός απολογισμός της χώρας μας, 3 χρυσά, 7 αργυρά, 4 χάλκινα), αναφέρθηκε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γιάννης Καλαϊτζογλίδης: «Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε πως θα κατακτούσαμε 14 μετάλλια. Όταν μάλιστα είδαμε τις λίστες συμμετοχής και τους χρόνους, υπολογίζαμε ότι πάμε για έξι μετάλλια. Ολοι οι αθλητές όμως πραγματοποίησαν εξαιρετική εμφάνιση. Πήγαν πολύ καλά, βελτιώνοντας τους χρόνους τους, σε μια διοργάνωση με πολύ μεγάλο ανταγωνισμό και υψηλό επίπεδο, ίσως το υψηλότερο των τελευταίων ετών που έχω συναντήσει. Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι από την παρουσία όλων των παιδιών, παρά το άγχος που είχαμε, γιατί ήταν η πρώτη φορά που αγωνιζόμασταν υπό τη σκέπη της ΚΟΕ. Όλα όμως πήγαν καλά. Η κατάκτηση 14 μεταλλίων σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα αποτελεί μεγάλη υπόθεση για το άθλημα, κυρίως γιατί ήρθαν από νέα παιδιά, που είναι το μέλλον του αθλήματος και αύριο-μεθαύριο, μεταπηδώντας στην ΟΠΕΝ κατηγορία, τους περιμένει λαμπρό μέλλον. Επιπλέον, οι επιτυχίες αυτές, που ήρθαν όντας μέλη τη ΚΟΕ, αποκτούν διαφορετική βαρύτητα και έχουν διαφορετικό αντίκρισμα. Θα βοηθήσουν στην προβολή του αθλήματος, το οποίο θα γίνει πιο αναγνωρίσιμο στο κοινό».

Στα συμπεράσματά της από την παρουσία της Εθνικής μας ομάδας συγχρονισμένης κολύμβησης νεανίδων στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Τάμπερε της Φινλανδίας (4η θέση Κόμπο, 5η Ομαδικό, 5η Σόλο, 5η Ντουέτο), αναφέρθηκε η ομοσπονδιακή προπονήτρια Σταυρούλα Ντόμαλη: «Το Κόμπο κατέλαβε την 4η θέση, με πολύ μικρή διαφορά από την 3η, ενώ στα άλλα τρία αγωνίσματα πήραμε την 5η, αν και ως Ομαδικό στις φιγούρες είχαμε τη 2η θέση. Αυτή η ομάδα ξεκίνησε να δουλεύει στις 10 Ιουνίου, ενώ η προετοιμασία επίσημα ξεκίνησε στις 18 Ιουνίου, όταν προστέθηκαν και οι κοπέλες της επαρχίας αφού τελείωσαν τις εξετάσεις τους και ολοκληρώθηκε στις 5 Ιουλίου. Το χρονικό διάστημα της δουλειάς ήταν λίγο. Επιπλέον, το Ντουέτο άλλαξε φέτος τρεις χορογραφίες. Επίσης, οι κοπέλες είναι μικρές ηλικιακά και μετέχουν άλλες σε δύο και άλλες σε τρεις Εθνικές ομάδες. Δηλαδή, έχουμε τέσσερις αθλήτριες που αγωνίστηκαν στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων στο Τάμπερε και θα αγωνιστούν ακόμη στο Μεσογειακό Κύπελλο κορασίδων στα Χανιά και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών στη Βουδαπέστη, ενώ άλλες οκτώ αθλήτριες αγωνίστηκαν στο Τάμπερε και θα αγωνιστούν ακόμη στη Βουδαπέστη. Όπως φαίνεται δηλαδή, ο αριθμός των αθλητριών που διαθέτουμε είναι μικρός. Δυστυχώς το άθλημα έχει συρρικνωθεί, η έλλειψη κινήτρων στον αθλητισμό έχει παίξει τεράστιο ρόλο, πολλές κοπέλες όταν πάνε β? λυκείου σταματάνε τον αθλητισμό και ενώ στις μικρές κατηγορίες έχουμε πολλές αθλήτριες, όσο εκείνες μεγαλώνουν ηλικιακά, ο αριθμός τους μειώνεται. Αυτή η ομάδα όμως διαθέτει ταλέντο και αν δούλευε εντατικά από την αρχή της χρονιάς, πιστεύω πως θα ήταν στα μετάλλια. Οι αθλήτριες έδεσαν την τελευταία στιγμή. Εγιναν ομάδα μέσα από τους αγώνες. Αυτό θα φέρει αποτελέσματα. Η ομάδα είναι σε καλό επίπεδο. Πρέπει όμως να διατηρηθεί και να μην χαθεί καμία αθλήτρια».

Στα συμπεράσματά του από την παρουσία των αθλητών-τριών μας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα καταδύσεων εφήβων-νεανίδων, που διεξήχθη στο Ελσίνκι, αναφέρθηκε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Πέτρος Φυρίγος: «Οι αγώνες ήταν πολύ δυνατοί και το επίπεδο της διοργάνωσης υψηλό, σε αντίθεση με τη διαμονή και τις συνθήκες στο Ελσίνκι. Αγωνιστικά, η Μπανούση με την Κατσούλη πήγαν αρκετά καλά, πραγματοποιώντας πολύ καλή εμφάνιση, παίρνοντας μάλιστα την πρόκριση για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων-νεανίδων το Σεπτέμβριο στο Τέξας των ΗΠΑ, για το οποίο όμως περίμενα και από δυο-τρεις ακόμη αθλητές να τα κατάφερναν, αλλά την έχασαν στις λεπτομέρειες. Ο αριθμός των τελικών που είχαμε στο Ευρωπαϊκό ήταν ικανοποιητικός, αλλά θα μπορούσαμε σε δυο-τρεις περιπτώσεις να είχαμε συμμετοχή σε τελικό και γενικά καλύτερη βαθμολογία. Με βάση όμως τα δεδομένα και τις καταστάσεις που επικρατούν στον ελληνικό αθλητισμό και την έλλειψη ενδιαφέροντος, προσπαθήσαμε για το καλύτερο και ότι μπορέσαμε κάναμε. Τα πράγματα εδώ είναι οικτρά και είναι κάτι που πρέπει να αναφέρουμε και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας».

Συντάκτης: Δημήτρης Δεβές