Δημήτρης Σαρακατσάνης: «Σοφή η απόφαση μετάθεσης του παγκοσμίου. Μπορούμε πλέον να προγραμματίσουμε την διεξαγωγή όλων των πανελληνίων πρωταθλημάτων στην κλασική κολύμβηση χωρίς πίεση.»

Σοφή χαρακτήρισε την απόφαση της Fina για μετάθεση του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Φουκουόκα από το καλοκαίρι του 2021 στην άνοιξη του 2022, ο γενικός γραμματέας της κολυμβητικής Ομοσπονδίας κύριος Δημήτρης Σαρακατσάνης, ο οποίος σημειωτέον έχει την ευθύνη της κλασικής κολύμβησης στην χώρα.

Την Δευτέρα, 4 Μαΐου, η παγκόσμια ομοσπονδία ανακοίνωσε την διεξαγωγή του παγκοσμίου πρωταθλήματος από 13 έως 29 Μαΐου 2022 στην Φουκουόκα της Ιαπωνίας.

«Εκτιμώ ότι η απόφαση ήταν σοφή. Δεν υπήρχαν εξάλλου πολλές επιλογές. Η μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων για το καλοκαίρι του 2021 είχε δημιουργήσει ασφυκτική πίεση τόσο στην παγκόσμια, όσο και στην ευρωπαΐκή ομοσπονδία. Οι φήμες που έλεγαν ότι το παγκόσμιο πρωτάθλημα θα γινόταν λίγους μήνες πριν ή λίγους μήνες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2021, ήταν ανέφικτο να γίνουν πράξη. Ποιος μεγάλος κολυμβητής θα μπορούσε να έχει μία αξιοπρεπή παρουσία σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γινόταν λίγους μήνες πριν την Ολυμπιάδα; Κανείς. Θα ήταν μία χαμένη προσπάθεια. Άρα εκτιμώ ότι η απόφαση για την μετάθεση της διοργάνωσης την άνοιξη του 2022 ήταν σωστή».

Η απόφαση αυτή δίνει πλέον τη δυνατότητα στην Ευρωπαΐκή ομοσπονδία να μεταθέσει το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2020 στην άνοιξη του 2021. Η μετάθεση του ευρωπαϊκού, του παγκοσμίου πρωταθλήματος και της Ολυμπιάδας και η ματαίωση των ευρωπαϊκών ηλικιακών πρωταθλημάτων, δίνει την δυνατότητα πλέον στην Ελληνική κολυμβητική ομοσπονδία να ολοκληρώσει χωρίς χρονική πίεση τις εσωτερικές διοργανώσεις.

«Μπορούμε πλέον να προγραμματίσουμε την διεξαγωγή όλων των πανελληνίων πρωταθλημάτων στην κλασική κολύμβηση χωρίς πίεση. Φυσικά, όπως έχουμε ήδη προαναγγείλει, λόγω της πανδημίας, δεν θα αναζητήσουμε το ιδεατό, αλλά το εφικτό. Όλοι μας θα θέλαμε να διοργανωθούν τα πρωταθλήματα με τον σωστό τρόπο. Όμως το πρόβλημα των μετακινήσεων, η αβεβαιότητα στην δυνατότητα χρησιμοποίησης των ξενοδοχείων και το άγνωστο της επόμενης ημέρας, δεν μας το επιτρέπουν.Για αυτόν το λόγο άλλωστε πήραμε εδώ και αρκετές εβδομάδες την απόφαση να πραγματοποιήσουμε όλα τα πανελλήνια πρωταθλήματα, και στις τέσσερις κατηγορίες, περιφερειακά».

Ο χρόνος επανεκκίνησης του αθλήματος της κλασικής κολύμβησης είναι ακόμη άγνωστος. Όλα εξαρτώνται από την διασπορά του ιού μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Την Δευτέρα εξάλλου, 4 Μαΐου, έγινε η σταδιακή άρση των απαγορευτικών μέτρων. Ποιος είναι ο προγραμματισμός της Ομοσπονδίας;

«Εάν όλα πάνε κατ’ ευχήν υπολογίζεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες του Ιουλίου και τον Αύγουστο θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε τα πανελλήνια πρωταθλήματα. Η αρχή γίνεται με τους επίλεκτους αθλητές, την λίστα των οποίων παρέδωσε στην ΕΟΕ η Ομοσπονδία πριν από λίγες ημέρες. Τα 36 επίλεκτα στελέχη θα προπονούνται στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και τα Χανιά. Θα κάνουν μόνο προπόνηση φυσικής κατάστασης, κολυμπώντας ένα άτομο ανά διαδρομή. Σε δεύτερο στάδιο θα αποφασιστεί το άνοιγμα των κολυμβητικών δεξαμενών και η χρησιμοποίηση τους από τα σωματεία. Ο σωματειακός αθλητισμός και η επανεκκίνησή του αποτελεί κυρίαρχο θέμα όχι μόνο για την Ομοσπονδία, αλλά εκτιμώ για ολόκληρο τον ελληνικό αθλητισμό. Εάν τα σωματεία ξεκινήσουν να λειτουργούν τον Ιούνιο μήνα, χρειάζονται οπωσδήποτε οι κολυμβητές και οι κολυμβήτριες ένα διάστημα περίπου 45 ημερών για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες πανελληνίων διοργανώσεων».

Ο κύριος Δημήτρης Σαρακατσάνης εκτιμά τέλος ότι αποτελεί μεγάλο πλήγμα η ματαίωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που επρόκειτο να γίνει στο Αμπερντίν της Σκωτίας και αφορούσε παιδιά τα οποία διεκδικούσαν όχι μόνο μετάλλια, αλλά και προνόμια για την εισαγωγή τους στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

«Είναι ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός. Η Ελλάδα χάνει την ευκαιρία να διεκδικήσει μετάλλια σ’ αυτήν την σπουδαία διοργάνωση και αρκετά παιδιά δεν θα μπορέσουν να πάρουν τα προνόμια που ήθελαν για την συνέχεια στην ακαδημαϊκή τους καριέρα».

Συντάκτης: Δημήτρης Δεβές