Δημήτρης Δραγώγιας
Τα δυο μεγαλύτερα κολυμβητήρια στη Θεσσαλονίκη δεν έχουν ζεστό νερό για να λειτουργήσουν και παραμένουν κλειστά για τους αθλητές λόγω διακοπής της ροής φυσικού αερίου. Το κόστος υπολογίζεται στις 470.000 ευρώ που πρέπει να πληρωθούν. Στον Σχινιά, το κέντρο δεν λειτουργεί επειδή η ΓΓΑ οφείλει 1,5 εκατ. ευρώ. Αν συγκεντρώσουμε όλες τις οφειλές για τη λειτουργία των ΕΑΚ, υπολογίζονται σε μερικές δεκάδες εκατ. ευρώ.
Στα δυο κολυμβητήρια δεν υπάρχουν διοικήσεις. Παραιτήθηκαν επειδή είχαν διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Και έπειτα από έναν χρόνο δεν ορίστηκαν άλλοι άνθρωποι στις θέσεις τους. Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Π. Μπιτσαξής δεσμεύτηκε ότι μετά τις εκλογές θα διοριστούν οι διοικήσεις. Ακόμη δεν έγινε. Ως το τέλος Δεκεμβρίου θα απολυθούν και οι 27 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου που εργάζονται. Είναι πολύ πιθανό οι νέες διοικήσεις να ασχοληθούν και με τις λειτουργικές… εργασίες των κολυμβητηρίων.
Εκτός αυτών, όποιος μιλά για κοινωνική πολιτική και μαζικό αθλητισμό ας ρίξει μια ματιά στα ΑΜΕΑ. Το κολυμβητήριο του Δήμου Θεσσαλονίκης λειτουργεί στην Τούμπα περισσότερο από έναν χρόνο. Στα ωράρια λειτουργίας του συμπεριλαμβάνονται προγράμματα για ΑΜΕΑ, αλλά και για πολίτες που το κολύμπι είναι κομμάτι της θεραπείας τους. Από τις αρχές του μήνα έφυγαν και οι τελευταίοι επαγγελματίες ναυαγοσώστες-γυμναστές. Το υπουργείο Εσωτερικών δεν ασχολείται (τέτοια ώρα, τέτοια λόγια) και εργάζονται μόλις δύο άνθρωποι. Η πισίνα διαθέτει μόνο μια διαδρομή για ελεύθερη κολύμβηση. Τα ΑΜΕΑ και οι πάσχοντες, ορθώς, δεν διακινδυνεύουν τη σωματική ακεραιότητά τους.
Την ίδια στιγμή οι πολιτικοί, σε περίοδο κρίσης, τάζουν γήπεδα στις επαγγελματικές ομάδες. Ο ΟΠΑΠ μοιράζει χορηγίες στις ΠΑΕ. Τα μισά να διέθετε για τη λειτουργία των γυμναστηρίων και κολυμβητηρίων, σήμερα θα προπονούνταν κανονικά οι πρωταθλητές μας. Τα κολυμβητήρια ακολουθούν τη διαδικασία όλων των κρατικών φορέων που μένουν ακέφαλοι μετά από εκλογές. Με τη συχνότητα της εκλογικής διαδικασίας στην Ελλάδα, ουσιαστικά τα κολυμβητήρια, τα γυμναστήρια και πολλές κρατικές υπηρεσίες μένουν ακέφαλα.
Η κρίση είναι μόνο η μία και εύκολη απάντηση στο «γιατί». Η άλλη, ας αναζητηθεί στη χρόνια παθογένεια της ηγεσίας του ελληνικού αθλητισμού. Που, ακόμη και αυτήν την εποχή, δεν φαίνεται να αποποιείται τη «λογική» που χρόνια ταλανίζει τη χώρα και για την οποία ήρθε η ώρα της πληρωμής: «Φτηνοί στα πίτουρα κι ακριβοί στ? αλεύρι».
Βασίλης Σκουντής
Όσα χρόνια η στάθμη της λίμνης του Μαραθώνα παρέμενε σε χαμηλό επίπεδο, στην Αθήνα φοβόμασταν πως θα πούμε το νερό νεράκι., ωστόσο από αλλού το περιμέναμε κι από αλλού μας ήρθε κατακέφαλα…
Στη Θεσσαλονίκη το πρόβλημα δεν είναι ο… Θερμαϊκός, αλλά η θέρμανση και οι θαμώνες του Εθνικού και του Ποσειδωνίου έφτασαν στο σημείο να πουν το ζεστό νερό, νεράκι!
Ω (ακόμη ζεστοί) καιροί, ω (κρύα) ήθη , που είπε και ο Κικέρων στην αρχαία Ρώμη κι αυτό ακριβώς συνειδητοποίησαν τις τελευταίες δυο μέρες πάνω από τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι, που ρίχνουν τις βουτιές τους τις δύο κλειστές πισίνες της πόλης: πρωταθλητές, απλοί αθλητές, το κοινό (των μαζικών προγραμμάτων), φοιτητές, άτομα με ειδικές ανάγκες και πάει λέγοντας…
Κατόπιν αυτού, όλα τα ?χε η Μαριορή του μνημονίου και της κρίσης, το φέσι στην Εταιρεία Φυσικού Αερίου της έλειπε!
Οι απλήρωτοι λογαριασμοί των δυο κολυμβητηρίων προς τη ΔΕΠΑ φτάνουν στις 400.000 ευρώ, που βεβαίως δεν είναι αμελητέο χρέος. Δεν είναι επίσης αμελητέο το πρόβλημα που αντιμετωπίζει πλέον όλος (επαγγελματικός και ερασιτεχνικός) ο ελληνικός αθλητισμός, που αναγκάζεται επί καθημερινής βάσεως να κάνει εκπτώσεις όχι μόνο στα κίνητρα και στα προνόμια, αλλά και στα βασικά και στοιχειώδη αγαθά του…
Προφανώς ο καθένας κόβει απ? όπου μπορεί και μέχρι εκεί, που τον παίρνει: οι ΠΑΕ και οι ΚΑΕ περικόπτουν τα τσάρτερ και τις κουστωδίες που ακολουθούσαν τις ομάδες στο εξωτερικό, άλλοι αναστέλλουν και καθυστερούν τις πληρωμές των παικτών, άλλοι αναγκάζονται να κάνουν το (ζητώ συγνώμη για την αγοραία ?έκφραση) σκατό τους παξιμάδι για να επιβιώσουν κι άλλοι (όπως στην προκειμένη περίπτωση) απλώς θα το πάρουν αλλιώς κι από κανονικοί αθλητές της αγωνιστικής κολύμβησης θα γίνουν χειμερινοί κολυμβητές!
Ούτως ειπείν, ο Γρηγοριάδης και οι συναθλητές του στις ομάδες της Θεσσαλονίκης που έμειναν δυο μέρες έξω από το νερό (με ό,τι κόστος αυτό συνεπάγεται για την άρτια προπόνηση τους) μπορούν ν? αλλάξουν προσανατολισμό και αντί να βάλουν στόχο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σαγκάης, να προετοιμάζονται για να πέσουν μπροστά από το Λευκό Πύργο ανήμερα των Φώτων για να πιάσουν το Σταυρό!
Θα ?χει μάλιστα αναλάβει τότε τη Δημαρχία ο Μπουτάρης και θα τους τιμήσει δεόντως!
Μιας και το ?φερε πάντως η κουβέντα στην πολιτική, αναρωτιέμαι γιατί δεν ευαισθητοποιήθηκε και δεν παρενέβη αυτεπαγγέλτως ο μέγας (όχι Νομάρχης, ούτε καν Περιφερειάρχης, αλλά) Μακεδονάρχης Πανίκος Ψωμιάδης, ώστε να εκταμιευθούν άμεσα τα οφειλόμενα προς τη ΔΕΠΑ και να μην έχουν ανάγκη οι διοικήσεις των κολυμβητηρίων καμιά ΓΓΑ και κανέναν άλλον κερατά…
Αστειεύομαι, αλλά το πράγμα δεν είναι για να το παίρνουμε στην πλάκα. Ναι, δεν ήρθε δα και η συντέλεια του κόσμου επειδή όσοι συμμετέχουν στα προγράμματα του μαζικού αθλητισμού δεν έκαναν δυο μπάνια, ούτε θα χάσει η Βενετιά των πρωταθλητών βελόνι από τις δυο χαμένες μέρες της προπόνησης, αλλά έτσι είναι αν έτσι νομίζουμε…
Το πρόβλημα δεν είναι το ίδιο το γεγονός, που θα μπορούσε άλλωστε να οφείλεται σε βλάβη του μηχανισμού θέρμανσης οπότε πάλι θα έκλειναν γιαμια δυο μέρες οι πισίνες. Ωστόσο δεν νοείται να συσσωρεύεται ένα τέτοιο χρέος και κανείς να μην συγκινείται, όποιος κι αν είναι αυτός: οι διοικήσεις των κολυμβητηρίων, που έδειξαν αβελτηρία ή η ΓΓΑ, η οποία (επειδή τα κολυμβητήρια ανήκουν στη δικαιοδοσία της) θα έπρεπε να έχει στείλει τα λεφτά…
Εδώ όμως εγείρεται ένα θέμα, που (αν άκουσα σωστά) οδηγεί στην παράνοια: τα κολυμβητήρια, λέει, παραμένουν ακέφαλα και ορφανά, διότι (14 μήνες μετά την εκλογή της) η κυβέρνηση δεν έχει ορίσει τις διοικήσεις τους και ως εκ τούτου, ουδείς έχει το νόμιμο δικαίωμα της υπογραφής, της έγκρισης δαπανών και της πληρωμής των λογαριασμών.
– ΥΓ-1: Μολονότι για έναν δημοσιογράφο δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από το να υποπέσει σε γκάφα, εύχομαι και παρακαλώ το θεό να λάβω, όσο πιο γρήγορα γίνεται, μια διάψευση του δημοσιεύματος, γιατί αν είναι αλήθεια, τότε πρέπει να κηρυχθεί η εφαρμογή του σχεδίου «Ξενοκράτης»…
– ΥΓ-2: Σχέδιο Ξενοκράτης σημαίνει να (φύγουμε από δω και) να πάμε σε ξένο κράτος!
Οι υποσχέσεις του γγ Αθλητισμού Πάνου Μπιτσαξή έπιασαν τόπο, τα δύο μεγάλα κολυμβητήρια της Θεσσαλονίκης, το Εθνικό και το Ποσειδώνιο, από χθες το απόγευμα τροφοδοτήθηκαν ξανά με φυσικό αέριο, που είναι απαραίτητο για τη θέρμανση του νερού στις πισίνες, αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε οριστικά, απλά μετατέθηκε χρονικά.
Οπως ξεκαθάρισαν οι παράγοντες της εταιρείας φυσικού αερίου, θα περιμένουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου να πάρουν το μισό ποσό της δόσης που χρωστά η ΓΓΑ (223.000 ευρώ), αλλά και τη δόση του Νοεμβρίου, γύρω στα 75.000. Σε αντίθετη περίπτωση, οι κάνουλες τροφοδοσίας θα κλείσουν οριστικά.
Αυτό κρατά σε εγρήγορση τους ανθρώπους του υγρού στίβου στη Θεσσαλονίκη, που θίγονται από το πρόβλημα. Ηδη έχει ξεκινήσει η ενημέρωση των γονέων των αθλητών, ενώ η πρώτη κινητοποίηση προγραμματίζεται για αυτό το Σαββατοκύριακο, στους αγώνες επίτευξης ορίων για τα γκραν πρι σε 25άρα πισίνα. Στη συνέχεια ετοιμάζουν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κάτι που μπορεί να συμβεί την Τετάρτη, αλλά δεν σταματούν εκεί.
Ηδη στο Facebook έχει ανοίξει σχετικό μπλογκ, ενώ υπάρχει η ιδέα να υπάρξει κατακλυσμός ηλεκτρονικών μηνυμάτων ενημέρωσης προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον γγ Αθλητισμού Πάνο Μπιτσαξή.
Η ελληνική κολύμβηση μάς έχει χαρίσει μοναδικές στιγμές, με την επιτυχία να έρχεται, σε κάποιες περιπτώσεις, κάτω από δύσκολες συνθήκες. Συνθήκες που αντί να αλλάζουν, γίνονται όλο και πιο τραγικές.
Η δύσκολη οικονομική συγκυρία ήταν σχεδόν αδύνατο να μην «αγγίξει» και το συγκεκριμένο άθλημα. Όχι πως τα προηγούμενα χρόνια τα πράγματα ήταν καλύτερα για τους Έλληνες κολυμβητές… Αυτή τη φορά όμως η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, βάζοντας ακόμη περισσότερα εμπόδια στην προετοιμασία τους, εν όψει των μεγάλων διοργανώσεων εντός και εκτός των συνόρων.
Ένα από αυτά είναι και το «λουκέτο» που μπήκε στα δύο μεγαλύτερα κολυμβητήρια της Θεσσαλονίκης, στο Εθνικό και το Ποσειδώνιο, λόγω της διακοπής παροχής φυσικού αερίου. Το χρέος των 400.000 ευρώ που υπάρχει προς την εταιρία έφερε το παραπάνω αποτέλεσμα, αφήνοντας «άστεγους» χιλιάδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες κολυμβητές, αφού η χρήση της πισίνας ήταν αδύνατη χωρίς θέρμανση.
Παρότι έγιναν οι πρώτες κινήσεις ώστε να υπάρξει κάποιος διακανονισμός, ο Άρης Γρηγοριάδης δεν μπόρεσε να μείνει αμέτοχος και να μην εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τις τελευταίες εξελίξεις, που έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στους κολυμβητές, αλλά και στην εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, δεδομένου ότι κάθε χρόνο διεξάγονται επί ελληνικού εδάφους σημαντικά διεθνή τουρνουά.
«Είναι τεράστιο πρόβλημα, τραγικό, γιατί σκεφτείτε πως καθημερινά περνάνε από τα κολυμβητήρια αυτά περίπου 4.000-5.000 παιδιά και δεν έχουν την δυνατότητα να κολυμπήσουν και να αθληθούν, επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά. Αυτά τα παιδιά τα εκπροσωπούμε εμείς και πρέπει να βγούμε μπροστά και να τα υποστηρίξουμε, γιατί εμείς μπορεί να βρούμε μία λύση, έστω και προσωρινή», σχολίασε αρχικά στον ραδιοφωνικό σταθμό «Sentra 103,3» ο πρωταθλητής του Άρη Θεσσαλονίκης.
Και συμπλήρωσε: «Σκεφτείτε πόσο κόπο κάναμε να φέρουμε αυτά τα παιδιά στο κολυμβητήριο. Σκεφτείτε τώρα που κλείνει το κολυμβητήριο, δεν θα μπορούν να αθληθούν και θα ασχολούνται με άλλα πράγματα. Γίνεται μία προσπάθεια να βρεθεί η λύση, ώστε να ανοίξει η κάνουλα και να ζεσταθεί ο χώρος, γιατί θα πρέπει να γίνουν διεθνείς αγώνες στην Θεσσαλονίκη, όπως είναι τα «Αλεξάνδρεια», όπου θα έρθουν αθλητές από το εξωτερικό, και κινδυνεύουμε να γίνουμε διεθνώς ρεζίλι».