ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΘΕΣΟΠΟΥΛΟΥ

Επιστολή για τον Αθλητισμό, που απευθύνεται στην Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και κοινοποιείται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Πολιτισμού, την υφυπουργό Πολιτισμού ? Τουρισμού (αρμόδια για τον Αθλητισμό), τον γγΑ, τις Αθλητικές Ομοσπονδίες και τα ΜΜΕ, απέστειλε σήμερα (Τρίτη), ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Δημήτρης Διαθεσόπουλος.

Προς την

Ολομέλεια της Ε.Ο.Ε.

—————————

κ. Συνάδελφοι,

–           Μέσα στην περιρρέουσα και γνωστή σε όλους μας πλέον, οικονομική κατάσταση της Χώρας μας, με όλες τις πολιτικές, κοινωνικές και εργασιακές επιπτώσεις της, ο Αθλητισμός καθημερινά απαξιώνεται, λοιδωρείται, συκοφαντείται και περιβάλλεται, δόλια και από γνωστούς κύκλους, με το μανδύα  του κατασπαταλούντος το δημόσιο χρήμα και με προεκτάσεις τα δήθεν ….. αντικοινωνικά κίνητρα των αθλητών, που περικόπτουν εργασιακές θέσεις του δημόσιου τομέα, των εισαγομένων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κ.λ.π. σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και της λοιπής νεολαίας.

Τα πιο πάνω επενδύονται και περίτεχνα, με θέματα βίας στον Αθλητισμό, doping και άλλα «τερτίπια», που υποβαθμίζουν τον Κοινωνικό ρόλο του Αθλητισμού, στα μάτια της Κοινής Γνώμης και της Ελληνικής Κοινωνίας, ώστε η απαξίωση του Αθλητισμού να βρίσκει και ερείσματα στις κοινωνικές μάζες.

–           Αντίθετα «έντεχνα» αποκρύβεται και παραποιείται προς το κοινωνικό σύνολο, ο τεράστιος ευεργετικός ρόλος του Αθλητισμού και ειδικώτερα στη νεολαία και συγκεκριμένα :

–  Ότι ο Αθλητισμός είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ που συντείνει κυρίως για τη Νεολαία στην Υγεία, στην Παιδεία, στην εξοικείωση με την άμιλλα (που είναι καθημερινή επιταγή της σημερινής κοινωνίας, μέσα στις τόσες δυσκολίες που διαβιοί), στον Πολιτισμό, στη συμφιλίωση των λαών, στην προβολή της Χώρας και σε τόσα άλλα.

–   Ότι ο Αθλητισμός είναι ο δεύτερος Πυλώνας μαζί με τον πρώτο αυτό της Παιδείας, για τη Νεολαία, αφού είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να προφυλάσσει αυτή, από όλες τις καταστροφικές συνθήκες που περιβάλλουν τη σημερινή Νεολαία (ναρκωτικά, εγκληματικότητα κ.λ.π.).

–   Ότι ο Αθλητισμός τα τελευταία 15 κυρίως χρόνια είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ που εξύψωσε τη Χώρα υψηλά διεθνώς, σε αντίθεση με όλα τα άλλα μεγέθη αυτής της Χώρας που την κατατάσσουν «λίαν χαμηλά» σε διεθνές επίπεδο (οικονομία, παραγωγή, κ.λ.π. άλλους κοινωνικο-πολιτικο-οικονομικούς δείκτες).

–   Ότι ο Αθλητισμός έχει δώσει χαρές, υπερηφάνεια, εθνική ανάταση, σε εκατομμύρια Έλληνες, με τις μεγάλες και δυσανάλογες για το όλο μέγεθος της χώρας, επιτυχίες του.

–              Δυστυχώς η πλειονότητα των Αθλητικών Ηγεσιών (με ελάχιστες εξαιρέσεις) ΟΥΔΟΛΩΣ έχουν  αντιληφθεί όλα τα πιο πάνω ευεργετικά του Αθλητισμού, και ούτε ανάλογα τα έχουν εκτιμήσει και αποτιμήσει.  Και αν πρόκειται η Χώρα, η Πατρίδα μας, η Ελλάδα μας να λύσει τα σημερινά της προβλήματα και αδιέξοδα, με το «εκπληκτικό» ποσόν !!…. των 180 ? 190.000.000 Ευρώ που διατίθενται το 2010 από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για ολόκληρο τον Αθλητισμό (από Γ.Γ.Α. έως το τελευταίο σωματείο, δηλαδή εκατομμύρια Ελλήνων ? αθλητές, προπονητές, εργαζόμενους και άλλους), άραγε πόσο 0,0 … % !! του Κρατικού Προϋπολογισμού αποτελεί το ως άνω κονδύλι για τον Αθλητισμό ?θα συμφωνούσα με όσα επιχειρούνται σήμερα.  Και τα επισημαίνω :

–              Περικοπή των Προϋπολογισμών των Αθλητικών Ομοσπονδιών.

–              Κατηγοριοποίηση των Αθλητικών Ομοσπονδιών, με μαθηματική ακρίβεια την εξαφάνιση αυτών από την 3η κατηγορία και κάτω (άραγε τι θα συμβεί με τα σωματεία και τους χιλιάδες αθλητές αυτών) και δη αυτών που έχουν και Ολυμπιακά Αθλήματα.

–              Με τα δήθεν …… χιλιάδες σωματεία «μαϊμούδες» (άραγε πόσα είναι αυτά στο σύνολο του Ελληνικού Αθλητισμού) και τη δήθεν …. εκκαθάριση του σχετικού μητρώου, ώστε να σωθεί ….. οικονομικά ο Ελληνικός Αθλητισμός.

–              Με τη «θολή» επιχορήγηση των αθλητικών σωματείων, αν θα γίνει πότε θα γίνει, σε τι συνολικό ποσό θα γίνει για το 2010 (και τι θα γίνει με τις μη καταβληθείσες επιχορηγήσεις τους των τελευταίων ετών…).

–              Με τη «θολή» επιχορήγηση των Αθλητικών-Εθνικών Γυμναστηρίων κ.λ.π., που σήμερα για το 2010 έχουν Προϋπολογισμό ΜΟΝΟ για μισθοδοσία προσωπικού, ασφαλιστικές εισφορές και λογαριασμούς ΔΕΚΟ (αν αυτά είναι τα ΜΟΝΑ που συντηρούν Εθν.Γυμναστήρια, αλλοίμονο στον Αθλητισμό !! ).

–              Περαιτέρω, θέλω να επισημάνω ότι τα χρήματα που διατίθενται ως επιχορηγήσεις σε Αθλητικές Ομοσπονδίες, σωματεία και άλλους φορείς, ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ  κατά  το  μεγαλύτερο ποσοστό (ίσως και 75 ? 80%) και ΠΑΛΙ στο Κράτος αλλά και στην κοινωνία που και αυτή καταβάλλει στο Κράτος με τη σειρά της (Φόροι Φ.Π.Α., μισθοί, ΔΕΚΟ, διοργανώσεις με δαπάνες μετακινήσεων, ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λ.π.), ως και την εκπροσώπηση της Χώρας διεθνώς, με τις Εθνικές μας Ομάδες.

–           Αλλά, επειδή πιστεύω πως τα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα και οι αναμφισβήτητες δυσκολίες της Χώρας, ΔΕΝ θα βρουν τη λύση τους σε πρακτικές υποβάθμισης, απαξίωσης και «πετσοκοψίματος» του Αθλητισμού και προκειμένου να διατηρήσουμε τα όσα κεκτημένα του   Ελληνικού   Αθλητισμού,  που  έχουν  επενδυθεί   με   τεράστιο

οικονομικό κόστος τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια από χρήματα του Ελληνικού Λαού,  π ρ ο τ ε ί ν ω  :

–   Nα αντιταχθούμε στις περικοπές των επιχορηγήσεων Ομοσπονδιών, σωματείων, Εθν.Γυμναστηρίων κ.λ.π.  Το Κράτος ίσως δεν έχει χρήματα αυτή τη στιγμή για τον Αθλητισμό, όσα στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά χρήματα για τον Αθλητισμό υπάρχουν και μάλιστα αρκετά!! Ο «ταχθείς και ιδρυθείς στην Υπηρεσία του Ελληνικού Αθλητισμού» -Ο.Π.Α.Π. έχει χρήματα να δώσει στον Ελληνικό Αθλητισμό, αυτές τις δύσκολες για τη Χώρα οικονομικές στιγμές. ΜΟΝΟ το 25% των διαφημίσεων του έτους 2009 (περίπου συνολικά 100εκατ. Ευρώ), να περικόψει και το αντίστοιχο ποσό να δώσει στον Ελληνικό Αθλητισμό, επαρκούν για να καλυφθούν όσα έχουν περικοπεί  και για τις Αθλητικές Ομοσπονδίες και για τα Αθλητικά Σωματεία, ώστε να συνεχίσουν το μεγάλο Αθλητικό και Κοινωνικό τους έργο.

–   Να αντιταχθούμε στο κατ? ουσία «κλείσιμο» των Αθλητικών χώρων, γιατί εκεί φιλοξενούνται, δουλεύουν και επιτελούν αθλητική παραγωγική διαδικασία Ομοσπονδίες και σωματεία και γιατί οι Αθλητικοί Χώροι είναι τα υγιή Κέντρα Άθλησης, Ψυχαγωγίας και Υγείας της Νεολαίας μας.

–   Να αντιταχθούμε, στη δήθεν …. εκκαθάριση των μητρώων των αθλητικών σωματείων με την διατήρηση ή χορήγηση της αθλητικής αναγνώρισής τους, να ζητούνται από τη Γ.Γ.Α. σωρεία εγγράφων, διατυπώσεων κ.λ.π. (ανέρχονται μόνο … στον αριθμό 15), από ερασιτεχνικά σωματεία, με ερασιτέχνες-εργάτες του αθλητισμού στις διοικήσεις τους και με τεράστιο κοινωνικό έργο στην συντριπτική τους πλειοψηφία και που το έργο τους είναι ΚΑΘΑΡΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ, που η υλοποίησή τους είναι από ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ έως ΑΝΕΦΙΚΤΗ σε πολλά από τα ζητούμενα.  Υπάρχει λύση για αυτή την εκκαθάριση. Είναι οι ίδιες οι Αθλητικές Ομοσπονδίες, που με ελεγχόμενη  από  τη  Γ.Γ.Α.  και  σχετικούς  μηχανισμούς υπευθυνότητα,  μπορούν

να δώσουν τον αριθμό των υγιών με δραστηριότητα και παραγόμενο αθλητικό έργο, σωματεία.  Πέραν όμως αυτού, η υποχρεωτικότητα της ανάρτησης στο Site κάθε Ομοσπονδίας ΟΛΩΝ των αγώνων, ΟΛΩΝ των αποτελεσμάτων, ΟΛΩΝ των συμμετοχών αθλητών, που θα αποτελεί «καθρέπτη» αναμφισβήτητο της δραστηριότητας και συμμετοχής των σωματείων.

–   Να αντιταχθούμε, στην συκοφάντηση και υποβάθμιση του έργου και του ρόλου των Ομοσπονδιών και των σωματείων, από υπηρεσιακούς παράγοντες, που αντιμετωπίζουν τους «ανθρώπους του αθλητισμού» σαν «ταξικούς» αντιπάλους τους, διαμορφώνοντας ανάλογη δυσμενή άποψη στις Αθλητικές  Ηγεσίες,   ιδίως   όταν   αυτές   στερούνται    της

προσωπικής γνώμης και γνώσης και βρίσκουν εύκολο «μαξιλαράκι» στις εισηγήσεις, εγκρίσεις κ.λ.π. των υπηρεσιακών παραγόντων, χωρίς διάλογο και χωρίς διαβούλευση.

–   Nα αντιταχθούμε στους «πριμοκτόνους» Νόμους, όσων υφίστανται και όσοι θέλουν θεσπισθεί, για τους αθλητές, για τους οποίους τα κίνητρα και η βοήθεια της Πολιτείας (σε επίπεδο μόρφωσης, λήψης εφοδίων για τη μετέπειτα ζωή τους και την επαγγελματική τους αποκατάσταση) είναι η μόνη ανταμοιβή, για όσες χαρές, για όση περηφάνεια, για όση αίγλη και δόξα δίνουν στην Πατρίδα τους, με τις μεγάλες επιτυχίες τους, με την έπαρση της γαλανόλευκης στους ιστούς των μεγάλων διεθνών διοργανώσεων και το άκουσμα του Εθνικού Ύμνου σε όλη την Υφήλιο.

–   Να αντιταχθούμε στη ΒΙΑ στον Αθλητισμό.

–   Να αντιταχθούμε στο DOPING και όσους το καλλιεργούν και το εκκολάπτουν.  Το Νομοθετικό πλαίσιο της Ελλάδας ΚΑΙ για τη Βία ΚΑΙ για το DOPING είναι επαρκέστατο, πληρέστατο και ικανότατο να πατάξει αυτά τα φαινόμενα.

Τι χρειάζεται. Απλά να τηρούνται οι Νόμοι, να εφαρμόζονται από τα αρμόδια Δικαιοδοτικά Όργανα δίκαια και ίσα προς κάθε κατεύθυνση, να λειτουργούν οι θεσμοί, να τους επανδρώνουν τα κατάλληλα και ευρέως κοινωνικά και αθλητικά αποδεκτά πρόσωπα.

–           Τελειώνοντας θέλω να τονίσω, πως αυτούς τους δύσκολους καιρούς για τη Χώρα, για τους συμπολίτες μας, για τον καθένα μας, υπάρχουν και λύσεις.  Λύσεις υπάρχουν ΚΑΙ για τον Αθλητισμό, αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη Πολιτική Βούληση και θέληση.

Με αθλητικούς χαιρετισμούς,

ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΔΙΑΘΕΣΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόεδρος Κ.Ο.Ε.

Μέλος             Ε.Ο.Ε.

Βureau Liaison Υδατοσφαίρισης της FINA

Aντιπρόεδρος της LEN

Πρόεδρος της COMEN

Συντάκτης: Δημήτρης Δεβές