Συμπαραστάτες στάθηκαν στην διαδικασία της μη κερδοσκοπικής εταιρείας “Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά” -κατά τη διάρκεια της Ημερίδας που διοργάνωσε, σε συνεργασία με το Δήμο στη Θεσσαλονίκη (9/10/2010)- ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρύτανης του Α.Π.Θ. Ιωάννης Μυλόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ Γιώργος Δογάνης, και όλοι όσοι πήραν το λόγο στην πετυχημένη εκδήλωση.
Συγκεκριμένα, ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Κατσιμπάρδης, ως πρόεδρος της εταιρείας Α.ΧΩ.Α. και πρώτος ομιλητής καταφέρθηκε -με συγκεκριμένα στοιχεία και πειστική επιχειρηματολογία- κατά της ΔΟΕ, της FIFA, της IAAF και άλλων μεγάλων διεθνών οργανισμών οι οποίοι, ενώ σύμφωνα με τα καταστατικά τους λειτουργούν ως μη κερδοσκοπικές εταιρείες, εντούτοις -με την άκριτη εμπορευματοποίηση που έχουν επιβάλει στα πιο δημοφιλή αθλήματα (ποδόσφαιρο, στίβο, ποδηλασία κ.λ.π.)- τις έχουν μεταβάλει σε εξαιρετικά κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες, που μάλιστα μένουν ανεξέλεγκτες από τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών.
Ανάμεσα στα αναρίθμητα παραδείγματα παραβίασης των κανόνων του έντιμου συναγωνισμού που ανέφερε ο Γιώργος Κατσιμπάρδης ξεχώρισε η καταγγελία του κατά της IAAF, σύμφωνα με την οποία με την καθιέρωση των χρηματικών επάθλων (με ράβδους χρυσού) που δίνει στους νικητές των διαφόρων αγωνισμάτων Στίβου, ωθεί τους νέους και τις νέες στη συστηματική χρήση αναβολικών.
Αυτή η τακτική, μάλιστα, στιγματίστηκε κατά τον πιο τραγικό τρόπο, πριν δύο μήνες με το θάνατο του Αμερικανού Ολυμπιονίκη στα 400μ και τα 4Χ400μ του Σίδνεϊ Αντόνιο Πέτιγκριου.
Ξεχώρισε ακόμη η καταγγελία του κατά της ΔΟΕ, η οποία κρατάει ως επτασφράγιστο μυστικό το σκάνδαλο επτά Πλυμπιονικών του Σίδνεϊ, που έχουν βρεθεί ντοπαρισμένοι, πέραν εκείνων που τιμωρήθηκαν το 2.000 μαζί την Μάριον Τζόουνς.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας και πρώην υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν συνεχάρη απλά και μόνο το Γιώργο Κατσιμπάρδη, και την εταιρεία που ίδρυσε, αλλά υπερθεμάτισε κιόλας σε όσα εκείνος είπε ως πρόεδρος της Α.ΧΩ.Α., τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα η χώρα μας -δημιουργός και θεματοφύλακας της Ολυμπιακής ιδέας- να προσφύγει στον ΟΗΕ και την Ε.Ε.
και να ζητήσει από τους μεγάλους αυτούς πολιτικούς οργανισμούς να επιβάλουν στις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις να διενεργούν ελέγχους, να λειτουργούν δημοκρατικά και με απόλυτη διαφάνεια και, γενικά, να μεριμνήσουν ώστε να επανέλθει ο αθλητισμός στις ρίζες του, που είναι τα Ολυμπιακά ιδεώδη.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωρόπουλος, πρώην υφυπουργός Αθλητισμού και πρωταθλητής Ευρώπης στα 100μ.
ο οποίος, μάλιστα, ανέλυσε με πειστικό τρόπο το πώς μπορούν οι νέοι να φτάνουν στο βάθρο του Ολυμπιονίκη ή του πρωταθλητής Ευρώπης -όπως ο ίδιος- χωρίς να χρειάζονται φάρμακα.
Πολύ καλές εντυπώσεις, εξάλλου, άφησαν οι τοποθετήσεις του πρύτανη του Α.Π.Θ. Ιωάννη Μυλόπουλου, ο οποίος συνεχάρη το Γιώργο Κατσιμπάρδη λέγοντας ότι “…αυτό που κάνει η εταιρεία σας κύριε πρόεδρε είναι πρωτοποριακό για την Ελλάδα.
Προσφέρετε μεγάλο κοινωνικό έργο και αυτό γιατί μόνο με τη σωστή ενημέρωση των πολιτών και των μαζικών τους φορέων μπορεί να παταχθεί η μάστιγα των αναβολικών.
Εμείς οι πανεπιστημιακοί θα σας στηρίζουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας που θα διοργανώνετε τέτοιες σπουδαίες εκδηλώσεις”, και η τοποθέτηση του προέδρου του ΤΕΦΑΑ Γιώργου Δογάνη, ο οποίος ζήτησε να του σταλούν τα πρακτικά της Ημερίδας προκειμένου να έχει η Σχολή του τις εισηγήσεις και το πλούσιο υλικό από τους προβληματισμούς που αναπτύχθηκα, και όλα αυτά για την καλύτερη ενημέρωση των φοιτητών.
Ανάλογου περιεχομένου ήταν και οι τοποθετήσεις του πρώην υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο της Ν.Δ.
Αντώνη Σαμαρά, και του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Μάρκου Μπόλαρη.
‘Αριστες εντυπώσεις, επίσης, άφησαν οι εξειδικευμένες ομιλίες στο θέμα των αναβολικών του πρώην προέδρου του Α.ΧΕ.ΠΑ.
Δημήτρη Γάκη, του καθηγητή Αθλητιατρικής στο Α.Π.Θ. Αστέριου Δεληγιάννη, της καθηγήτριας Αθλητιατρικής στο Α.Π.Θ Ευαγγελίας Κουϊδή, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Αθλητιάτρων Νίκου Μαλλιαρόπουλου και του δικηγόρου και παλαίμαχου διεθνή ποδοσφαιριστή Αριστείδη Καμάρα.
Χαρακτηριστική, τέλος, ήταν και τοποθέτηση της Ολυμπιονίκη στα 100μ.
με εμπόδια Βούλας Πατουλίδου, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε: “Ο πρωταθλητισμός είναι μια κατηγορία μόνος του και πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθούν όλα τα αρνητικά φαινόμενα των τελευταίων ετών.
Οι πρωταθλητές, που είναι περιουσία του κράτους, να έχουν δίπλα τους απόλυτα εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό για να μηδενιστούν τα φαινόμενα ύπαρξης τυχοδιωκτών, οι οποίοι ποδοπατούν τα όνειρά τους για μεγαλεία και πρωτιές, πασάροντάς τους φρούδες ελπίδες μέσω των αναβολικών.
Θα πρέπει επίσης στο Δημοτικό Σχολείο να ενταχθεί η γυμναστική στο εβδομαδιαίο σχολικό πρόγραμμα, έτσι ώστε οι μαθητές να γυμνάζονται καθημερινά”.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ πολλών άλλων, ο επίτιμος πρόξενος της Λετονίας Αγις Κυνηγόπουλος, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΛΑΟΣ Κάρολος Γεροβασιλείου, ο συγγραφέας και καθηγητής Κώστας Ζουράρις, το μέλος της Ε.Ο.Ε. και αντιπρόεδρος της Ε.Θ.Ν.Ο.Α. Θωμάς Τιμαμόπουλος, ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α. με Α. Αναστάσιος Λαγόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνδρόμου DOWN Θεοδώσης Γεωργιάδης, ο εκπρόσωπος Συνδρόμου DOWN Νικόλαος Ζαϊμης, ο παραολυμιονίκης Σίμος Παλτανιτίδης και ο πρωταθλητής του ύψους Κώστας Μπανιώτης.