Καταδύσεις στη Θεσσαλονίκη.Ένα Άθλημα που δεν Πρέπει να Χαθεί!

Το άθλημα των καταδύσεων, αν και δεν είναι ιδιαίτερα διαδιδόμενο στην Ελλάδα, είναι εντυπωσιακό, ενδιαφέρον και ξεχωριστό. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι συνδυάζει την ακροβατική, το τραμπολίνο και το υγρό στοιχείο. Ο αθλητής αποκτά μυϊκή συναρμογή, νευρομυϊκό συντονισμό, αυτοσυγκέντρωση, αυτοπειθαρχία και ψυχική ευεξία, εκτελώντας ακροβατικές δεξιότητες από το βατήρα στην πισίνα. Οι καταδύσεις έχουν φέρει Ολυμπιακό μετάλλιο, μετάλλια σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, καθώς και μεσογειακούς και Βαλκανικούς αγώνες.
Στην Ελλάδα, καταδύσεις γίνονται σε τρεις μόνο πόλεις, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο, λόγω έλλειψη καταδυτηρίων και γενικά υποδομών. Ενεργό καταδυτήριο είναι μόνο του Ο.Α.Κ.Α καθώς το προπονητήριο των Ολυμπιακών αγώνων του Αγίου Κοσμά, κρίθηκε ακατάλληλο για καταδύσεις και χρησιμοποιείται από το πόλο και την καλλιτεχνική κολύμβηση. Υπάρχουν ακόμα δύο ανενεργά καταδυτήρια στην Πάτρα και στην Κομοτηνή. Στη Θεσσαλονίκη και στο Βόλο υπάρχουν πισίνες με βατήρες μέχρι 5 μέτρα ύψος. Σε όλες αυτές τις εγκαταστάσεις οι καταδύσεις έχουν μόνο δύο ώρες για την προπόνηση τους, οπότε δουλεύουν ταυτόχρονα, αρχάρια, ακαδημίες, προαγωνιστικά, αγωνιστικά, ενήλικες, επίλεκτοι και εθνική ομάδα.
Οι καταδύσεις στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν αρχές της δεκαετίας του 80 , όταν η κολυμβητική ομοσπονδία έστειλε τόν ομοσπονδιακό προπονητή κ. Κονδέλη Στέργιο. Οι καταδύσεις βρήκαν στέγη στον Όμιλο Φίλων Θαλάσσης . Από τότε οι αθλητές της Θεσσαλονίκης, υπό την καθοδήγηση του, πρωταγωνιστούν με αξιόλογες διακρίσεις, εγχώριες και διεθνείς!
Στην Θεσσαλονίκη έχει γίνει μία τεράστια προσπάθεια, να κρατηθεί και να εκσυγχρονιστεί το άθλημα τόσο από τη διοίκηση των ΕΑΚΘ όσο και από την περιφερειακή επιτροπή, με την αγορά 2 καινούργιων ελαστικών βατήρων, την ανακατασκευή των σταθερών βατήρων των 5 μέτρων, καθώς και την παραχώρηση χώρου στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο για την απαραίτητη προπόνηση σε τραμπολίνο κ.α. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διοργανωθούν στην πόλη μας αγώνες καταδύσεων μετά από 25 περίπου χρόνια. Αυτό βοήθησε ώστε τα τελευταία 2 χρόνια να δραστηριοποιούνται στην πόλη μας 2 σωματεία (Αθλητική Ακαδημία «Αστέρια» και Γ.Σ. Ηρακλής). Επίσης με προσωπικό κόστος από τους προπονητές και τους γονείς των 2 ομάδων, αναβαθμίστηκε το γυμναστήριο με αγορά ακροβατικού διαδρόμου, διχτυών για τα τραμπολίνο, foam pit (λάκκος με σφουγγάρια), βοηθητικών μέσων για την προπόνηση, όπως ζώνες για την πισίνα και για το γυμναστήριο, καθώς και με τη συντήρηση σχεδόν όλων των στρωμάτων και των 2 τραμπολίνων.
Υπάρχουν πολλές βασικές ακόμα ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν, προκειμένου να μπορεί να γίνεται σωστά η προπόνηση και να υπάρχει μέλλον για το άθλημα των καταδύσεων στην πόλη μας. Το γυμναστήριο πρέπει να βρίσκεται στο κολυμβητήριο ώστε να γίνεται καθημερινή προπόνηση πρώτα στο γυμναστήριο και μετά στην πισίνα. Η έλλειψη σταθερών βατήρων 7.5 και 10 μέτρων, καθώς και η ύπαρξη μόνο ενός ελαστικού βατήρα 3 μέτρων, δεν ευνοεί την εξέλιξη των αθλητών από 14 χρονών και άνω. Οι αθλητές θα πρέπει να κατεβαίνουν τακτικά στην Αθήνα προκειμένου να προπονούνται από τα 7,5 και 10 μέτρα, που είναι πρακτικά αδύνατο. Για τους λόγους που προαναφέρθηκαν δεν μπορούν να διοργανωθούν αγώνες αυτών των ηλικιακών κατηγοριών, ούτε και διεθνείς. Το ανοιχτό καταδυτήριο του εθνικού κολυμβητηρίου, με την επισκευή των σταθερών βατήρων, θα μπορούσε να λύσει το θέμα διεξαγωγής αγώνων μόνο κατά τους θερινούς μήνες, αλλά όχι τα προπονητικά μας προβλήματα.
Εμείς, παρόλα αυτά, συνεχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι και να προσπαθούμε για το καλύτερο, με όποιον τρόπο περνάει από το χέρι μας, για να στηρίζουμε τα όνειρα και τις προσδοκίες των αθλητών μας, ώστε να προπονούνται σε ένα ασφαλές και σύγχρονο περιβάλλον.
Με τιμή,
Σακκαλής Ηρακλής
Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ
Προπονητής καταδύσεων στην Αθλητική Ακαδημία «Αστέρια»
Συντάκτης: Δημήτρης Δεβές