Κατεβαστε 2 Δευτερολεπτα Απο Το Ατομικο Σας Ρεκορ Στα 100

Αν κάποιος σας πει, “Πρέπει να περπατήσεις 5 χιλιόμετρα και μόλις τερματίσεις θα σου δώσω να διαβάσεις ένα άρθρο που θα λέει, “Κατεβάστε δύο δευτερόλεπτα από το ατομικό σας ρεκόρ στα 100 μέτρα”, θα περπατούσες τα 5 χλμ;

Φυσικά και θα το έκανες!
Λοιπόν, συνέχισε να διαβάζεις γιατί το άρθρο δεν απέχει 5 χλμ?.είναι εδώ!!!
Η πρακτική του προπονητή στην αγωνιστική κολύμβηση έχει έναν στόχο ? μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα  να βρει τρόπους μείωσης του ατομικού ρεκόρ του αθλητή.
Αυτό μπορεί να το καταφέρει  με την εστίαση στη βελτίωση της τεχνικής, με συνεπή σκληρή σωματική εκπαίδευση, με τη βελτίωση της ευελιξίας, της αντοχής, της ταχύτητας, της δύναμης και φυσικά  από την εστίαση στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων της κολύμβησης όπως  εκκινήσεις, στροφές και τερματισμούς.

Στα σπριντ, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων της κολύμβησης αντιπροσωπεύουν το ήμισυ σχεδόν του αγώνα.
Σε μια περίπτωση, όπως το 100 μέτρα (μικρή βέβαια), 45 μέτρα του αγώνα είναι οι εκκινήσεις, στροφές και τερματισμοί .
Τα πρώτα 15 μέτρα είναι η εκκίνηση, οπότε ο αθλητής πρέπει να δουλέψει την τεχνική των κινήσεων κάτω από το νερό.
Τα τελευταία πέντε μέτρα στον τοίχο και τα πρώτα πέντε μέτρα από τον τοίχο είναι σε μεγάλο βαθμό προϊόν της τεχνικής στην στροφή, οπότε ο αθλητής θα πρέπει να τελειοποιήσει το γύρισμα και την τεχνική των κινήσεων κάτω από το νερό.
Τα τελικά 5 μέτρα του αγώνα εξαρτώνται και αυτά από την δουλειά που έχει γίνει στους τερματισμούς.
Αυτό είναι 45 μέτρα από τα 100 – σχεδόν το ήμισυ του συνολικού αγώνα ? τα οποία βασίζονται σε δεξιότητες.
Ωστόσο, παρά τα γεγονότα αυτά, εγώ  στοιχηματίζω ότι η προπόνηση εκκινήσεων, στροφών και τερματισμών δεν περνούν ποτέ το 50% της προπόνησης σας!
Η τυπική προπόνηση κολύμβησης τελειώνει με ένα “συμβολικό” πέντε λεπτά (ή περίπου 4% του χρόνου προπόνησης) των πρακτικών δεξιοτήτων.

Σε έναν τέλειο κόσμο, φυσικά, κάθε εκκίνηση θα ήταν μια βουτιά στον τέλειο αγώνα, κάθε αρχή θα ήταν μια αρχή που θα άφηνε πίσω τους αντιπάλους, κάθε στροφή θα ήταν μια προέκταση της ταχύτητας κολύμβησης και κάθε τερματισμός θα ήταν απλά μια πρόβα πανηγυρισμών, αλλά … …. Αυτά στον τέλειο κόσμο.
Έτσι ,οι δεξιότητες πρακτικής  είναι ένα κρίσιμο τμήμα της προπόνησης για την αύξηση της απόδοσης του κολυμβητή και θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για κάθε προπονητική περίοδο.
Είναι σίγουρα πιο εύκολο και πρακτικό για τους αθλητές  να βρουν χρόνο για την βελτίωση της ποιότητας των πρακτικών δεξιοτήτων από το να προσπαθήσουν  να βρουν χρόνο για λίγο περισσότερο κολύμπι και κάποια επίπονα σετ.
Για τους περισσότερους κολυμβητές όπεν, υπάρχει τουλάχιστον 2 δευτερόλεπτα βελτίωση στα 100 μέτρα μετά από την καθημερινή εξάσκηση και τελειοποίηση των παραπάνω δεξιοτήτων!
Σκεφτείτε πόσα επιπλέον σετ  θα έπρεπε να κάνουν για να βρουν αυτά τα 2 δευτερόλεπτα μόνο από κολύμβηση.
Που ακριβώς είναι τα 2 δευτερόλεπτα;
Τα πρώτα 0,5 δευτερόλεπτα, είναι η  εκκίνηση. (φάση βατήρα και φάση πτήσης)
Υπάρχει ένα εύκολο μισό δευτερόλεπτο για να το κερδίσεις.
Το πιο συνηθισμένο λάθος  από κολυμβητές  είναι ότι λαμβάνουν θέση νωχελικά και αργά αντί να λάβουν θέση δυναμικά και ταχύτατα σαν ένα όπλο έτοιμο να πυροβολήσει.
Αυτό σημαίνει ότι όταν η κόρνα χτυπάει, θα πρέπει πρώτα να μπουν στη σωστή θέση για απογείωση, για να μπορέσουν να εγκαταλείψουν γρήγορα τον βατήρα και αυτό σημαίνει απώλεια τουλάχιστον μισού δευτερολέπτου.

Αν ξεκινήσετε με ένα δυνατό άρπαγμα του βατήρα  είναι πολύ πιθανόν οι γοφοί σας να είναι καλά πίσω προς το πίσω μέρος του βατήρα. Είναι επίσης σωστό το κέντρο βάρους να είναι έξω από το ισχίο , το γόνατο και το κέντρο των οστών του αστραγάλου  σε μία ευθεία γραμμή και το στήθος επίπεδα με τους στους μηρούς.
Αν κάνετε αυτή την αρχική στάση της εκκίνησης είναι πολύ πιθανόν να εντοπίσετε στο σώμα σας την αρχή του καουτσούκ. Δηλαδή οι μύες και οι τένοντες στα χέρια  και το στήθος είναι όπως τα μεγάλα συγκροτήματα καουτσούκ. Όταν βρίσκεστε σε <λάβετε θέσεις>, τραβήξτε πίσω το μπροστινό μέρος του βατήρα και  η ένταση και η ενέργεια στους μύες και τένοντες θα σας βοηθήσει να εκραγούν όταν ξεκινήσετε να φεύγετε προς τα εμπρός.

Εδώ είναι τα επόμενα 0,5 δευτερόλεπτα σας?στις τρεις κλωτσιές!
Οι περισσότεροι κολυμβητές χάνουν χρόνο, με την αδικαιολόγητη απώλεια δυναμικής στην είσοδο στο νερό μετά την εκκίνηση.
Υπάρχουν τρεις ζώνες κινδύνου στην περίοδο μετά την είσοδο στο νερό.
Ζώνη κινδύνου 1: Η υποβρύχια κλοτσιά  υποβρύχια μετά την είσοδο στο νερό θα πρέπει να είναι γρήγορη, ισχυρή και εκρηκτική και όχι κάθετη! Η κάθετη κλωτσιά σκοτώνει την ορμή και χάνει χρόνο.
Ζώνη κινδύνου 2: Οι κλοτσιές προς την επιφάνεια που πολλοί κολυμβητές ξεμένουν από αέρα μέχρι την επιφάνεια, σταματούν τις κλοτσιές και χάνουν χρόνο. Είναι πολύ πιο γρήγορο αν κλωτσήσετε με δύναμη προς την επιφάνεια για να διατηρηθεί η δυναμική.
Ζώνη κινδύνου 3:Οι κλοτσιές μέχρι την πρώτη χεριά Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία η μεγαλύτερη ζώνη κινδύνου. Πολλοί κολυμβητές θα σταματήσουν τις κλοτσιές, μόλις βγουν από το νερό, και στη συνέχεια, θα ξεκινήσουν πάλι. Αυτό είναι  ισοδύναμο με  τα φρένα σε πλήρη ταχύτητα στο αυτοκίνητό σας. Κλωτσιά πριν την πρώτη σας χεριά  με ταχύτητα και δύναμη. Δεν είναι μόνο πιο γρήγορο, αλλά εντυπωσιάζει κοινό και αντιπάλους από την αντίθεσή της ηρεμίας του υποβρυχίου και του πετάγματος έξω από το νερό!

Το επόμενο δευτερόλεπτο θα προέλθει από τις στροφές  σας.
Μπορείτε ακόμη να μην είναι ταχύτερη από ότι όταν σπρώχνετε απλά τον τοίχο αλλά είναι μια ευκαιρία οι καλοί κολυμβητές να κερδίσουν χρόνο σε σχέση με τους άλλους.
Ο τοίχος όπου θα αυξήσετε την ταχύτητά σας, θα σας δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους αντιπάλους σας.
Επίθεση στον τοίχο με δύναμη, επιθετικότητα και ταχύτητα. Στο ελεύθερο και ύπτιο, κρατήστε την απλή και γρήγορη θέση: πηγούνι στο στήθος, κλωτσιά στον τοίχο  και  ευθεία επάνω. Στο πρόσθιο και στην πεταλούδα, η αφή των χεριών σας θα πρέπει να προκαλέσει ένταση στους γοφούς και στα γόνατα για να πάνε προς το στήθος σας και να πάρετε τα πόδια σας στον τοίχο το ταχύτερο δυνατό (κατά προτίμηση  κάτω από ένα δευτερόλεπτο από τη στιγμή που τα χέρια σας έρχονται σε επαφή με τον  τοίχο με τον χρόνο που αγγίζετε τα πόδια στον τοίχο – δηλαδή άγγιγμα χέρι / πόδι ώρα αφής).

Και το τελικό 0,5 δευτερόλεπτο είναι ο τερματισμός σας.
Υπάρχουν τέσσερα βασικά στοιχεία σε κάθε τερματισμό:

1. Τελειώστε με το κεφάλι σας προς τα εμπρός.
2. Τελειώστε με τα ισχία σας ψηλά.
3. Το χέρι σας, η πλάτη και οι ώμοι σε πλήρη έκταση.
4. Τελειώστε με τα πόδια σας να λειτουργούν στη μέγιστη ταχύτητα.
Έτσι, κάπως μπορείτε να πολεμήσετε για αυτά τα 2 δευτερόλεπτα στα 100 μέτρα!

Τώρα κλείσετε τον υπολογιστή, πάτε στην πισίνα και κάνετε το άρθρο πραγματικότητα!!!

Συντάκτης: Δημήτρης Δεβές