Αλέξανδρος Νικολόπουλος:«Όλοι μαζί θα βρούμε την λύση»

Ο Ανδρέας Βαζαίος ολοκλήρωσε πριν από μία εβδομάδα την συμμετοχή του στην διοργάνωση international swimming league που πραγματοποιήθηκε στην Βουδαπέστη και κράτησε σε εγρήγορση τους καλύτερους κολυμβητές του κόσμου. Ο Έλληνας πρωταθλητής πέτυχε σπουδαίες επιδόσεις και επέστρεψε πλέον στην Αγγλία όπου συνεχίζει τις σπουδές του, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται πυρετωδώς για την συμμετοχή τους στις μεγάλες διοργανώσεις του 2021.
Ο Αλέξανδρος Νικολόπουλος, προπονητής του σπουδαίου αυτού Έλληνα πρωταθλητή, εκφράζεται σήμερα στην επίσημη σελίδα της ομοσπονδίας και αναφέρεται στις εμπειρίες και τα οφέλη που αποκόμισε ο Ανδρέας μετέχοντας σε αυτήν την εκδήλωση.
«Ο Ανδρέας, σαν μέλος της ομάδας London Roar, για ένα διάστημα έξι εβδομάδων είχε τη δυνατότητα να προπονείται μαζί με αθλητές του επιπέδου του καθώς και να αγωνίζεται σε μία καθόλα απαιτητική διοργάνωση. Το πρόσιμο μόνο θετικό μπορεί να είναι αφού στο κλίμα μίας τέτοιας διοργάνωσης δεν μπορείς παρά να είσαι ανταγωνιστικός αλλά και να γίνεσαι καλύτερος από αγώνα σε αγώνα. Ο Ανδρέας παρόλο που ήταν στην αρχή της προπονητικής περιόδου κολύμπησε σε χρόνους πολύ κοντά στα περσινα ατομικά του ρεκορ. Ο συνδυασμός ενός προπονητικού στην ουσία καμπ με αγώνες υψηλού επιπέδου ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τους περισσότερους Έλληνες αθλητές αλλά και συνάμα εντυπωσιακό. Η International Swimming League είναι μια διοργάνωση που δίνει την δυνατότητα στους καλύτερους αθλητές του κόσμου να βρεθούν σε ένα διαφορετικό ανταγωνιστικό περιβάλλον με σύντομο αγωνιστικό πρόγραμμα (άρα και απαιτητικό γι αυτούς που έχουν πολλά αγωνίσματα) αφού εκεί δεν αγωνίζονται με τις εθνικές τους ομάδες αλλά με ομάδες οι οποίες η σύνθεση τους είναι αθλητές από όλο τον κόσμο».
Το 2021, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, ο Ανδρέας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βουδαπέστης και την Ολυμπιάδα του Τόκιο.
«Το βλέμμα του Ανδρέα είναι στραμμένο τώρα στους Ολυμπιακούς αγώνες και σε ένα μετάλλιο, με ενδιάμεσο στόχο το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της 50αρας πισίνας. Αυτή τη στιγμή έχει γυρίσει το πανεπιστήμιο του, στην Αγγλία, καθώς συνεχίζει τις σπουδές του για το μεταπτυχιακό του δίπλωμα. Το περιβάλλον στο πανεπιστήμιο είναι εφάμιλλο σε αυτό που είχε συνηθίσει ο Αντρέας και στην Αμερική. Οι συνθήκες προπόνησης θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν απλά τέλειες. Στην διάθεσή του επίσης έχει όλα τα τεχνικά εργαλεία όπως αυτό της βιομηχανικής αναλύσης ώστε να μπορεί να βελτιώνει ακόμα περισσότερο τα τεχνικά στοιχεία. Εκεί επίσης του δίνεται η δυνατότητα, προς το παρόν, να προπονείται χωρίς να έχει το φόβο της καραντίνας καθώς βρίσκεται σε προπονητικό κέντρο».
Ο Αλέξανδρος Νικολόπουλος εκφράζεται όμως και για την μεγάλη κρίση στον ερασιτεχνικό ελληνικό αθλητισμό και κατά συνέπεια στην κλασική κολύμβηση που οφείλεται στα απαγορευτικά μέτρα που λήφθηκαν στην ελληνική κοινωνία για δεύτερη φορά μέσα στο 2020 λόγω πανδημίας.
«Την δεδομένη στιγμή όλος ο ερασιτεχνικός αθλητισμός πλήττεται σοβαρά. Μετράει ήδη από την περασμένη σεζόν δύο μήνες ολοκληρωτικής καραντίνας και τώρα έχει μπει σε ένα καινούργιο κύκλο ο όποιος φαίνεται ότι δεν θα έχει θετικό πρόσημο. Αλίμονο βέβαια εάν δε σκεφτόμαστε την συνολική εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οφειλουμε να συμπλέουμε με τους επιστήμονες που διαχειρίζονται την πανδημία αυτή. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και την τήρηση των μέτρων υπάρχει δυνατότητα ο αθλητισμός να ξεκινήσει να «Αναπνέει» και πάλι. Ειδικότερα στα αγωνίσματα του υγρού στίβου ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία πιστοποιεί ότι ο ιός δεν μεταδίδεται στο περιβάλλον του κολυμβητηρίου. Όλη η κοινότητα του υγρού στίβου το καλοκαίρι που μας πέρασε απέδειξε ότι εφαρμόζοντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και με περίσσια υπευθυνότητα και προσοχή, κατάφερε να διεξάγει αγώνες στους οποίους και δεν υπήρξε κρούσμα αλλά και διατηρήσαμε ένα αξιοπρεπές αγωνιστικό επίπεδο. Κάτω από το πρίσμα της ανακοίνωσης του παγκόσμιου οργανισμού υγείας θα μπορούσε ενδεχομένως να ξεκινήσει η λειτουργία των κολυμβητηρίων και η επαναδραστηριοποίηση των σωματείων ώστε σιγά-σιγά να μπορούμε και πάλι να ελπίζουμε στην επανένταξη των παιδιών στις αθλητικές δραστηριότητες και εν συνεχεία στην στήριξη όλου του οικοδομήματος του ερασιτεχνικόυ αθλητισμό. Κακά τα ψέματα ο (πρώτα)αθλητισμός δεν ξεκινάει και σταματάει απλά πατώντας ένα κουμπάκι. Το έχουμε αναφέρει και πάλι ότι οι αθλητές του υγρού στίβου όσο μένουν έξω από το περιβάλλον τόσο καταστροφικές είναι οι συνέπειες για αυτούς. Πιστεύω πως αν συνεργαστούμε όλοι μαζί θα βρούμε την λύση».
Συντάκτης: Δημήτρης Δεβές