Ο Μάικλ Φελπς και η Ολλανδή Ίνγκε Ντε
Μπρούιν αναδείχθηκαν κορυφαίοι κολυμβητές της προηγούμενης δεκαετίας (2000-09) από το επίσημο περιοδικό της διεθνούς ομοσπονδίας, “FINA Aquatics World Magazine”.
Η επιλογή των δύο κολυμβητών ήταν αναμενόμενη. Η Ντε Μπρούιν που είχε σταματήσει να κολυμπάει για αρκετό καιρό, επέστρεψε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ και κυριάρχησε στα σπριντ του ελεύθερου και στα 100 μέτρα πεταλούδα.
Ολοκλήρωσε την καριέρα της στην Αθήνα το 2004, όταν αναδείχθηκε το αστέρι του Μάικλ Φελπς. Ο κολυμβητής φαινόμενο από τη Βαλτιμόρη συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους με δεύτερο τον Αυστραλό Γκραντ Χάκετ και τρίτο τον Ολλανδό Πέτερ Φαν ντεν Χούγκεμπαντ.
Η Ουκρανή Γιάνα Κλοτσκόβα με ειδικότητα στις μικτές ατομικές κατετάγη 2η στις γυναίκες μπροστά από την Αμερικανίδα και κάτοχο των περισσότερων ολυμπιακών μεταλλίων, Νάταλι Κάφλιν.