Αποτελέσματα Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Τεχνικής Κολύμβησης,5-8 Ιουλίου 2021,Τομσκ-Ρωσία

Χάλκινα μετάλλια από Μυλωνάκη και Μπόνια στην πρεμιέρα
Βροντερή είναι η παρουσία των Ελλήνων στο ξεκίνημα μιας ακόμα μεγάλης διοργάνωσης. Με πολύ καλές εμφανίσεις από ελληνικής πλευράς άνοιξε η αυλαία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Τεχνικής Κολύμβησης Ανδρών – Γυναικών, τη Δευτέρα (5/7) στο Τομσκ της Ρωσίας. Οι εκπρόσωποί μας κατέκτησαν δύο χάλκινα μετάλλια στους απογευματινούς τελικούς, ενώ είχαν δύο καταρρίψεις πανελλήνιων ρεκόρ και μια ισοφάριση.
Τα χάλκινα μετάλλια κατέκτησαν: Πρώτα ο Αναστάσιος Μυλωνάκης στον τελικό των 100 μ. επιφάνεια Ανδρών με επίδοση 35.37. Και στη συνέχεια ο Χρήστος Μπόνιας, στον τελικό των 100 μ. διπλά πέδιλα Ανδρών με 42.05. Στον ίδιο τελικό (100 μ. διπλά πέδιλα Ανδρών), ο Στυλιανός Χατζηλιάδης τερμάτισε 4ος με 42.17. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωί, στους προκριματικούς του αγωνίσματος, ο Χατζηλιάδης είχε περάσει με τον καλύτερο χρόνο στον τελικό, που ήταν 41.93 και κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ.
Η Εθνική μας ομάδα σκυταλοδρομίας 4Χ50 μ. επιφάνεια mixed Ανδρών / Γυναικών, εξάλλου, κατέλαβε την 5η θέση στον τελικό του αγωνίσματος με επίδοση 1.05.99, που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Την ομάδα αποτελούσαν οι Τάσος Μυλωνάκης, Ειρήνη Δεληγιάννη, Βασιλεία Τσιγκόια, Γιώργος Καλτσουκαλάς. Στη συγκεκριμένη κούρσα, ο Τάσος Μυλωνάκης, που έπεσε πρώτος, ισοφάρισε το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ στα 50 μ. επιφάνεια (με 15.18).
Εξάλλου, στον τελικό των 100 μ. διπλά πέδιλα Γυναικών, η Κατερίνα Μανιάτη ήταν 7η με 49.27, ενώ, στον τελικό των 400 μ. επιφάνεια Ανδρών ο Αντώνης Τσουρουνάκης τερμάτισε 8ος με 3.04.46.
Χρυσό παγκόσμιο ο Καλαϊτζόπουλος και ασημένιο η Μανιάτη, στη δεύτερη μέρα των αγώνων
Ακόμα πιο εντυπωσιακά συνέχισαν τις εμφανίσεις τους οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες κατά τη δεύτερη μέρα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος Τεχνικής Κολύμβησης Ανδρών – Γυναικών, στο Τομσκ της Ρωσίας. Στους απογευματινούς τελικούς της Τρίτης (6/7), η εληνική αποστολή κατέκτησε άλλα δύο μετάλλια (τέσσερα συνολικά μέχρι σήμερα), ένα χρυσό με τον Χρήστο Καλαϊτζόπουλο και ένα ασημένιο με την Κατερίνα Μανιάτη, ενώ είχε κι άλλα πλασαρίσματα σε τελικούς. Αναλυτικά:
Με μια καταπληκτική κούρσα στον τελικό των 200 μ. διπλά πέδιλα Ανδρών ο 18χρονος Χρήστος Καλαϊτζόπουλος κατέκτησε την πρωτιά και το χρυσό μετάλλιο με επίδοση 1:36.05. Ο Καλαϊτζόπουλος είναι ο πρώτος από την ελληνική αποστολή που ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί του παγκόσμιου βάθρου και ανάγκασε τους διοργανωτές να φροντίσουν για την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και να τοποθετήσουν την ελληνική σημαία στον πιο ψηλό ιστό. Στον ίδιο τελικό μετείχε και ο Παρασκευάς Καλαϊτζόπουλος, που πήρε την 7η θέση με 1:37.98.
Λίγο νωρίτερα, στον τελικό του ίδιου αγωνίσματος των Γυναικών, δηλαδή τα 200 μ. διπλά πέδιλα, η νεαρή (μόλις 16 χρονών), υπερταλαντούχα και πολλά υποσχόμενη Κατερίνα Μανιάτη κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με επίδοση 1:47.23, ανεβαίνοντας με περηφάνια στο δεύτερο σκαλί του παγκόσμιου βάθρου.
Εξάλλου, στον τελικό των 100 μ. υποβρύχιο Ανδρών, ο Χρήστος Μπόνια πήρε την 6η θέση με 33.79. Στα 200 μ. επιφάνεια Γυναικών η Ειρήνη Δεληγιάννη ήταν 8η με 1:32.91. Στη σκυταλοδρομία 4Χ 100 μ. διπλά πέδιλα mixed, η ελληνική Εθνική ομάδα με τους Στυλιανό Χατζηλιάδη, Σοφία Κτενά, Κατερίνα Μανιάτη, Χρήστο Μπόνια τερμάτισε στην 7η θέση με 3:08.19. Τέλος, στα 1.500 μ. επιφάνεια Ανδρών ο Μάριος Αρμούτης ήταν 12ος με 13:08.79.
Παγκόσμιο χρυσό ο Μυλωνάκης, ασημένιο και ρεκόρ ο Καλαϊτζόπουλος, χάλκινο ο Μπόνιας
Η εντυπωσιακή συγκομιδή μεταλλίων και διακρίσεων από ελληνικής πλευράς στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Τεχνικής Κολύμβησης Ανδρών – Γυναικών, στο Τομσκ της Ρωσίας, συνεχίστηκε και την τρίτη και προτελευταία ημέρα των αγώνων, την Τετάρτη (7/7), όπου στους απογευματινούς τελικούς οι Έλληνες αθλητές κατέκτησαν άλλα τρία μετάλλια (έχουν φτάσει τα επτά συνολικά) και συγκεκριμένα ένα χρυσό, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο, το ένα εκ των οποίων συνοδεύτηκε με ρεκόρ, αλλά και άλλα καλά πλασαρίσματα. Αναλυτικά:
Στον τελικό των 50 μ. επιφάνεια ο Αναστάσιος Μυλωνάκης, με επίδοση 15.39, τερμάτισε πρώτος και πανηγύρισε ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο (το δεύτερο) για την ελληνική αποστολή στη διοργάνωση. Ο Μυλωνάκης ανεβαίνει για δεύτερη φορά στο βάθρο, αυτή τη φορά στο ψηλότερο σκαλί, αφού στην πρεμιέρα είχε πάρει χάλκινο στα 100.
Διάκριση και στα 400 μ. διπλά πέδιλα και στον τελικό, ο Χρήστος Καλαϊτζόπουλος τερμάτισε 2ος με 3:28.57 και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο σημειώνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ Ανδρών, καταρρίπτοντας το προηγούμενο του Κωνσταντίνου Δρυγούτη που ήταν 3:29.24 από τις 29/6/2019. Έτσι ο Χρήστος “ντούμπλαρε” τα δικά του μετάλλια στη διοργάνωση, αφού χθες αναδείχθηκε χρυσός παγκόσμιος πρωταθλητής στα 200μ. διπλά πέδιλα σε ηλικία 18 ετών. Στο ίδιο αγώνισμα (400 μ. διπλά πέδιλα) ο Παρασκευάς Καλαϊτζόπουλος, με 3:33.76, κατατάχθηκε στην 5η θέση.
Ο Χρήστος Μπόνιας, εξάλλου, στον τελικό των 50 μ. διπλά πέδιλα, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με επίδοση 18.92. Είναι η δεύτερη φορά που ανεβαίνει στο τρίτο σκαλί του παγκόσμιου βάθρου της συγκεκριμένης διοργάνωσης ο Μπόνιας, καθώς στην πρεμιέρα ήταν τρίτος στα 100 μ. διπλά πέδιλα. Στο ίδιο αγώνισμα ο Στυλιανός Χατζηλιάδης, με 19.13, κατατάχθηκε στην 6η θέση.
Στη σκυταλοδρομία 4Χ200 μ. επιφάνεια Ανδρών, η Εθνική μας ομάδα αποτελούμενη από τους Αντώνη Τσουρουνάκη, Λεωνίδα Γιασεμή, Γιώργο Καλτσουκαλά, Μάριο Αρμούτη, με επίδοση 5:47.13, κατατάχθηκε στην 5η θέση.
Ο Γιώργος Καλτσουκαλάς, εξάλλου, στην τελική κατάταξη, μετά και τη διεξαγωγή όλων των σειρών στα 400 μ. υποβρύχιο, κατετάγη 8ος με 2:58.68.
Από τους πρωϊνούς προκριματικούς δεν πήραν πρόκριση για τους τελικούς: 50 μ. επιφάνεια (Γ): Βασιλεία Τσιγκόϊα, με 18.38, στην 9η θέση. 50 μ. επιφάνεια (Α): Γιώργος Καλτσουκαλάς, 16.41, 15η θέση. 50 μ. διπλά πέδιλα: Κατερίνα Μανιάτη, με 23.70, 17η θέση. 400μ. διπλά πέδιλα: Κατερίνα Μανιάτη με 4:01.77, στην 10η θέση.
Έκτη θέση ο Μυλωνάκης και όγδοη η σκυταλοδρομία στο φινάλε – Σπουδαία συγκομιδή επτά μεταλλίων η Ελλάδα
Χωρίς κάποιο μετάλλιο από ελληνικής πλευράς κύλησε η τέταρτη και τελευταία ημέρα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος Τεχνικής Κολύμβησης Ανδρών – Γυναικών στο Τομσκ της Ρωσίας. Στο φινάλε των αγώνων, την Πέμπτη (8/7) το απόγευμα, στον τελικό των 50 μ. άπνοια ο Αναστάσιος Μυλωνάκης κατέκτησε την 6η θέση με 14.39, ενώ στον τελικό της σκυταλοδρομίας 4Χ100 μ. επιφάνεια Ανδρών, η Εθνική μας ομάδα αποτελούμενη από τους Αναστάσιο Μυλωνάκη, Λεωνίδα Γιασεμή, Αντώνη Τσουρουνάκη και Γιώργο Καλτσουκαλά, με επίδοση 2:25.88, κατατάχθηκε στην 8η θέση.
Η ελληνική αποστολή, πάντως, πέτυχε μια σπουδαία συγκομιδή διακρίσεων με επτά μετάλλια συνολικά στη διοργάνωση, από τα οποία τα δύο χρυσά, δύο ασημένια και τρία χάλκινα, αλλά και πολλά καλά πλασρίσματα σε τελικούς, αποδεικνύοντας ότι παραμένει στις κορυφαίες δυνάμεις του αθλήματος παγκοσμίως.
Αποτελέσματα 6ης Διεθνούς Πανεπιστημιάδας Τεχνικής Κολύμβησης
Δύο χρυσά μετάλλια στην πρεμιέρα από Μυλωνάκη και Μπόνια
Με εντυπωσιακό τρόπο συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους και στην 6η Διεθνή Πανεπιστημιάδα Τεχνικής Κολύμβησης όσοι Έλληνες αθλητές παρέμειναν στο Τομσκ της Ρωσίας για τη συμμετοχή τους σε αυτήν τη διοργάνωση, μετά την ολοκλήρωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ανδρών – Γυναικών.
Στην πρεμιέρα των αγώνων, την Παρασκευή (9/7), η Ελλάδα κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια στα δύο αγωνίσματα που συμμετείχαν οι πρωταθλητές μας. Συγκεκριμένα: Στον τελικό των 100 μ. επιφάνεια Ανδρών ο Αναστάσιος Μυλωνάκης τερμάτισε πρώτος με επίδοση 35.35 και ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου. Το ίδιο κατάφερε λίγο αργότερα στον τελικό των 100 μ. διπλά πέδιλα Ανδρών και ο Χρήστος Μπόνιας, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 42.29.
Συντάκτης: Δημήτρης Δεβές