Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ ΚΑΙ Η ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΡΑΜΝΙΩΤΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πηγή: http://www.sport-fm.gr

Ήταν ψύχραιμες? Ήταν χαλαρές και χαμογελαστές. Ίσως μόνον έτσι μπορούσαν να παρουσιάσουν την παντελή έλλειψη στήριξης του αθλήματος της συγχρονισμένης κολύμβησης από την Πολιτεία, οι δύο πρωταθλήτριές μας Δέσποινα Σολωμού και Νεκταρία Ραμνιώτη, μιλώντας στους σπουδαστές του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ.
Οι δύο νεαρές αθλήτριες προσπαθούν να αναδειχθούν μέσα από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, αφού και τα χρήματα από το κράτος είναι? αόρατα και οι πολύωρες προπονήσεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για παράλληλες δραστηριότητες, ενώ η προβολή του αθλήματος από τον Τύπο είναι μηδαμινή έως ανύπαρκτη.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσαν κατά την επίσκεψή τους στο Κ.Α.Ρ οι δύο αθλήτριες:

Μισή και κάτι καθημερινότητα στην προπόνηση

«Οι προπονήσεις, μας «κλέβουν» πολλές φορές 8 και 10 αλλά και 11 ώρες από την καθημερινότητά μας. Σίγουρα το κάνουμε για κάτι που πραγματικά αγαπάμε όμως πολλές φορές όλο αυτό καταντάει πολύ επίπονο και εξαντλητικό».

Κάτι παραπάνω από ένα απλό άθλημα

«Η συγχρονισμένη κολύμβηση δεν έχει να κάνει μονάχα με αυτή καθαυτή την κολύμβηση. Το άθλημά μας περιλαμβάνει και εξάσκηση στον χορό και στην υποκριτική, αφού πρέπει να παίρνουμε τους κατάλληλους μορφασμούς κατά τη διάρκεια των ασκήσεων. Επίσης, σημαντικό κομμάτι από την προπόνησή μας παίρνει και η ενόργανη γυμναστική, αφού πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένες ασκήσεις για να έχουμε την κατάλληλη ευλυγισία, ενώ μία ολοκληρωμένη προπόνηση περιλαμβάνει και μπαλέτο».

Όλα τα έξοδα δικά μας?

«Δεν υπάρχει έστω και κάποια υποτυπώδη μορφή χρηματοδότησης από το κράτος, αφού όλα τα έξοδα καλύπτονται από εμάς και τις οικογένειές μας. Το να ακολουθήσουμε τον συγκεκριμένο δρόμο αποτελεί μία καθαρά προσωπική επιλογή της καθεμιάς και ως εκ τούτου πλέον έχουμε συνηθίσει την όλη κατάσταση. Ακόμα και κατά τη διάρκεια των αγώνων, αν αυτοί διεξάγονται σε κάποια άλλη πόλη ή χώρα, τα οδοιπορικά και τα έξοδα μετακίνησης ανήκουν αποκλειστικά σε εμάς. Η μοναδική περίπτωση πληρωμής μας είναι σε περίπτωση κάποιας διάκρισης που θα φέρουμε».

Άθλημα για προνομιούχους

«Δεν είναι για όλους το άθλημα της συγχρονισμένης κολύμβησης αφού για να διαπρέψεις θα πρέπει να έχεις πέραν όλων των άλλων, τον κατάλληλο σωματότυπο, ενώ για να είσαι ανταγωνιστικός σε υψηλό επίπεδο, θα πρέπει να ξεκινήσεις από την ηλικία των 6 ετών την ενασχόληση με το άθλημα».

Καλύτερες και από πολίστριες

«Η μετάβαση από τη συγχρονισμένη κολύμβηση στο άθλημα της υδατοσφαίρισης δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αφού όσες φορές δοκιμάσαμε να προπονηθούμε με αθλήτριες του πόλο, παρατηρήσαμε πως ήμασταν πιο γρήγορες, με μεγαλύτερη αντοχή, είχαμε και καλύτερα πετάγματα (λόγω του πως όσο πιο έξω από το νερό είναι η μέση στην ενόργανη, τόσο καλύτερη η βαθμολογία). Το πρόβλημα ήταν στη δύναμη που πετούσαμε την μπάλα, αφού οι αθλήτριες της υδατοσφαίρισης το έκαναν πολύ πιο δυνατά από ότι εμείς».

Λίγα λόγια για το άθλημα

«Οι πισίνες έχουν τρία μέτρα βάθος και αν πατήσει κάποια αθλήτρια στον πάτο, τιμωρείται αυτόματα με ποινή. Τα προγράμματα στα οποία συναγωνιζόμαστε με τις υπόλοιπες αθλήτριες είναι το σόλο (ατομικό, δεν είναι πλέον στους Ολυμπιακούς Αγώνες), το ντουέτο (που αποτελείται από δύο άτομα, κανονικά στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων), το ομαδικό (Ολυμπιακό, αποτελούμενο από οκτώ άτομα) και το κόμπο (δεν ανήκει στο ολυμπιακό πρόγραμμα, αποτελείται από 10 άτομα)».

Τα μεγάλα ραντεβού

«Η συγχρονισμένη κολύμβηση δεν διαφέρει πολύ από τα υπόλοιπα αθλήματα για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των μεγάλων διοργανώσεων: οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, το παγκόσμιο κάθε δύο χρόνια, το ευρωπαϊκό κάθε δύο επίσης και τέλος το πανελλήνιο κάθε χρόνο».

Συντάκτης: Δημήτρης Δεβές